Finn det perfekte tegnebrettet for deg
Er du på utkikk etter et tegnebrett som kan forvandle ideene dine til digitale mesterverk? Eller er du usikker på hvilket tegnebrett du skal velge? Et tegnebrett er et effektivt hjelpemiddel for deg som er kreativ foran datamaskinen, og gjør arbeidet ditt enklere enten du driver med bilderedigering, tegning eller design. Vi hjelper deg med å få svar på disse spørsmålene og velge et tegnebrett som får kreativiteten til å flyte.
Innhold
- Hva er et tegnebrett?
- Hvordan fungerer et tegnebrett?
- Wacom tegnebrett
- Tegnebrett med skjerm
- Hvilken størrelse tegnebrett bør jeg velge?
- Ulike funksjoner på tegnebrettet
- Ulike penner og spisser
- Hvilke programmer kan jeg bruke til et tegnebrett?
Hva er et tegnebrett?
Et tegnebrett kan erstatte eller utfylle en tradisjonell datamus. Det kobles til datamaskinen via USB-kabel eller trådløs tilkobling og har en trykkfølsom overflate som registrerer plasseringen av en tilhørende penn på overflaten. Når du bruker tegneblokken, holder du pennespissen rett over overflaten på tegneblokken, og når du beveger pennen over overflaten, tilsvarer det bevegelsene til musepekeren. For å klikke trykker du pennespissen ned på tegneplaten. Et tegnebrett kan brukes som en vanlig mus til hverdagslige oppgaver, for eksempel surfing på Internett, men det er i bildebehandlings- og tegneapplikasjoner at det fulle potensialet kan realiseres. Mange begynner å bruke tegnebrettet i enkelte applikasjoner som bildebehandling, men etter en stund legger de ofte den vanlige datamusen til side og bruker tegnebrettet til alle dataprogrammer.
Hvordan fungerer et tegnebrett?
På de fleste tegnebrett kan du justere hvordan tegnebrettet reagerer på pennens bevegelser. Det vanligste er at pennen er utgangspunktet uansett hvor på skjermen markøren tidligere befant seg, og man tenker seg at overflaten på tegneplaten tilsvarer overflaten på skjermen. Det betyr at markøren alltid vil bevege seg til det stedet på skjermen som tilsvarer det punktet på tegneblokkens overflate der pennen befinner seg. Hvis du setter pennen ned i øverste venstre hjørne av tegnebrettet, vil markøren alltid bevege seg til øverste venstre hjørne av skjermen. Denne innstillingen er mest vanlig når du bruker tegnebrettet til bilderedigering, og er vanligvis standardinnstillingen når du får brettet levert.
Du kan også stille inn pennen til å fungere som en vanlig mus, med markøren på dataskjermen som utgangspunkt og pennens bevegelse justert etter hvor markøren befinner seg på skjermen. Denne modusen kan være nyttig hvis du vurderer å skaffe deg et tegnebrett av ergonomiske årsaker og er vant til hvordan en datamus fungerer.
Wacom-tegnebrett
Hvis du aldri har brukt et tegnebrett før, kan det være lurt å starte med en av de enklere modellene for å teste hvordan akkurat din måte å jobbe på fungerer med et tegnebrett før du kjøper en av de mer avanserte modellene. Det kan ta litt tid å venne seg til å bruke et tegnebrett i stedet for en vanlig datamus. Det er viktig å være tålmodig og ikke gi opp.
Se alle våre tegnebrett fra Wacom
Tegnebrett med skjerm
Med et standard tegnebrett uten skjerm må du se rett frem på dataskjermen og tegne på tegnebrettet på skrivebordet. Dette kan være vanskelig å lære seg i begynnelsen når den normale måten å jobbe på er å se ned på pennen og det som tegnes. Hvis du vil arbeide som om du tegnet direkte på et papir, finnes det tegnebrett med innebygd skjerm. Da kan du se alt som skjer på skjermen mens du tegner med pennen på den. Disse finnes i ulike størrelser og prisklasser, og det finnes til og med modeller som har innebygd datamaskin.
Hvilken størrelse tegnebrett bør jeg velge?
De fleste tegnebrett finnes i ulike størrelser med ulike tegneflater. Hvilken størrelse som passer deg best, er individuelt og avhenger i stor grad av hvor mye du er vant til å bevege deg når du tegner. Hvis du for det meste bruker håndleddet når du tegner, kan det være lurt å se på et tegnebrett som har en mindre eller mellomstor overflate. Hvis du derimot bruker store, sveipende bevegelser og beveger hele armen når du tegner, er et større tegnebrett å foretrekke.
En annen faktor som spiller inn på valget av tegnebrett, er størrelsen på skjermen det skal brukes sammen med. Hvis du har en større skjerm, føles det som regel mer naturlig å bruke et tegnebrett med en større arbeidsflate. Lengden på pennbevegelsen kan bedre representeres i proporsjonal lengde på skjermen sammenlignet med å bruke etved bruk av et tegnebrett med mindre overflate, der en bevegelse på 1 cm med pennen på tegnebrettet kan føre til at markøren beveger seg 5-10 cm på skjermen. Hvis du har to skjermer, vil tegneflaten på tegnebrettet deles mellom de to skjermene, og et større brett kan være å foretrekke. Hvis du velger et tegnebrett med en mindre arbeidsflate, kan det ofte stilles inn til å styre bare én av skjermene.
Andre faktorer som spiller inn når du skal velge størrelse, er at tegnebrettet skal få plass på skrivebordet. Husk at du skal kunne bruke tastaturet og tegnebrettet med god ergonomi uten å måtte sitte i rare arbeidsstillinger. Husk også at du bør få plass til tegnebrettet i vesken hvis du bruker det sammen med en bærbar datamaskin og ønsker å ta det med deg hvis du jobber på forskjellige steder.
- Hvor mye bevegelse bruker du når du tegner?
- Hvor stor skjerm skal du bruke tegnebrettet på?
- Hvor mye plass har du på skrivebordet?
- Vil du kunne ta med deg tegnebrettet til ulike arbeidsplasser?
Hvilken størrelse på tegnebrettet du velger, er et individuelt valg, men mange synes at et mellomstort tegnebrett med en arbeidsflate tilsvarende 22 x 15 cm er en god balanse mellom presisjon og størrelse.
Tegnebrettets ulike funksjoner
Oppløsning
Oppløsning er et mål på hvor presist et tegnebrett er, og angis i LPI, som står for Lines Per Inch (linjer per tomme). Det beskriver antall linjer eller punkter per tomme som kan registreres av pennespissen. Et høyt tall indikerer at tegnebrettet gir bedre presisjon sammenlignet med et lavere tall.
Knapper og kontroller
De fleste tegnebrett har én eller flere knapper og glidebrytere som kan brukes til å justere ulike innstillinger i programmene. Du kan for eksempel stille inn glidebryteren for raskt å justere penselstørrelsen i Photoshop eller bytte verktøy i Illustrator ved å trykke på en knapp. Hvis tegnebrettet har knapper på siden av tegneflaten, er det som regel mulig å snu tegnebrettet slik at de kan plasseres enten til høyre eller venstre for tegneflaten, avhengig av om du er høyre- eller venstrehendt.
Trådløs tilkobling
Noen tegnebrett har innebygd trådløs tilkobling, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at en USB-kabel kommer i veien og begrenser tegnebrettets plassering på skrivebordet. For de tegnebrettene som leveres med USB-tilkobling, kan du kanskje kjøpe en trådløs dongle som gir deg samme trådløse funksjonalitet.
Berørings- og pekefunksjonalitet
De mer avanserte tegnebrettene har ofte støtte for berøring, slik at du kan bruke fingrene på tegneflaten. Dette gjør at du kan zoome og rotere bilder ved å bevege fingrene på tegnebrettet, på samme måte som med berøringsskjermen på en telefon. Det bør nevnes at denne funksjonen ofte kan slås av via en knapp på tegnebrettet, hvis du opplever at berøringsfunksjonen feilaktig registrerer fingerbevegelser fra hånden din som ligger mot tegnebrettet.
Ulike penner og spisser
Tegnebrettet leveres med en penn og noen ganger andre pennespisser som kan skiftes ut for å få en annen følelse av pennen. Pennen har ofte en eller flere knapper som kan stilles inn til å aktivere ulike funksjoner. For eksempel kan den stilles inn til å klikke til høyre hvis en av knappene holdes nede mens pennen berører tegneflaten, eller viskelæret kan aktiveres når en av knappene holdes nede.
Pennene som følger med de ulike tegneblokkene ser forskjellige ut, noen er litt tykkere enn andre, og noen ganger har de et gummibelegg for å gi ekstra godt grep. Hvis du vil ha en annen følelse i pennen, kan du ofte kjøpe andre typer penner eller spisser som tilbehør, der noen gir bedre presisjon og andre er utformet slik at de ligner for eksempel en airbrushdyse. Det finnes også penner med ekte blekk som kan brukes på vanlig papir som legges oppå tegnebrettet.
Du kan også bytte spiss på pennen for å endre hvordan pennen føles mot tegneflaten. Det finnes ulike materialer på selve spissen, for eksempel filtmateriale. Ulike tegneblokker kan håndtere ulike penner og pennespisser, så hvis du vurderer å bytte til en annen penn, anbefaler vi at du sjekker at tegneblokken din kan håndtere den aktuelle penntypen.
Trykknivåer
Når du bruker pennen på tegneflaten, registrerer tegnebrettet hvor hardt du trykker, og dette gir seg utslag i f.eks. et tegneprogram i hvor tykk eller tydelig en strek blir. Det kan sammenlignes med å bruke en tusjpenn på et stykke papir: Jo hardere du trykker, desto mer farge etterlater den på papiret. Tegnebrettets verdi for antall trykknivåer det registrerer, er et mål på hvor nøyaktig det måler trykket fra pennen mot tegneflaten. En høyere verdi indikerer at tegnebrettet har høyere presisjon sammenlignet med et lavere tall.
Pennens vinkel
Noen tegneblokker og penner registrerer pennens vinkel mot tegneblokken. Når du for eksempel bruker penselfunksjonen, vil pennens vinkel mot arbeidsflaten gjenspeiles i hvordan streken fra penselen vises i programmet. Sammen med trykkfølsomheten gir dette stor kreativ frihet.
Hvilke programmer kan jeg bruke med et tegnebrett?
Et tegnebrett kan brukes til alle programmer på en datamaskin og kan for eksempel erstatte den vanlige musen i en nettleser. Tegnebrettet egner seg best til programmer som krever høy presisjon i markørbevegelsene, for eksempel Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, Autodesk Sketchbook og Manga Studio. Hvis du arbeider med grafikk, tegning, frihåndstegninger eller CAD-tegninger, vil du ha stor nytte av presisjonen til et tegnebrett. I tegnebrettinnstillingene kan du stille inn tegnebrettet slik at det oppfører seg forskjellig avhengig av hvilket program du bruker. Hurtigtastene kan tilpasses til ulike funksjoner når du veksler mellom ulike programmer.
Hvilke programmer følger med tegnebrettet?
Noen tegnebrett har svært like spesifikasjoner og ytelse, men ulike programmer følger med. Hvis du kjøper et tegnebrett som ditt første skritt inn i den kreative verdenen, er det verdt å ta en nærmere titt på programvaren som følger med, slik at du kan begynne å skape med en gang hvis du ikke allerede har noen programmer.
Tegnebrett for Mac og PC
Stort sett alle tegnebrett fungerer med alle datamaskiner, enten det er en stasjonær eller bærbar PC eller Mac, enten det er Windows eller Mac OS. For å være på den sikre siden anbefaler vi at du sjekker at det aktuelle tegnebrettet du er interessert i, kan håndtere datamaskinens ytelse og at du har de riktige portene for å koble det til. Sørg også for at den medfølgende programvaren fungerer sammen med datamaskinen din.
Hvis du ønsker å prøve forskjellige tegnebrett og penner, er du hjertelig velkommen til å besøke en av butikkene våre.
Se alle våre tegnebrett fra Wacom
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
14
nov
Jobbe hjemmefra
Arbeidsplassen er for mange ikke lenger bundet til en fysisk plass, og du har mulighet for å jobbe fra nesten hvor som helst. Takket være kommunikasjon via plattformer som Teams, Zoom og Slack kan du gjennomføre alle dine møter, kurs eller konferanser fra hjemmet. Vi gir deg tips til hvordan du kan skape et hjemmekontor for undervisning, møter eller spill – vi har løsningen til en digital arbeidsplass for deg og dine kollegaer. En første del av det å ta med deg arbeidsplassen hjem er å utruste den med de riktige produktene og koble til utstyret ditt. Her gir vi deg tips om datamaskiner, skjermer og tilbehør som gjør hjemmekontoret mer effektivt.
Les mer9
nov
Hva kan man lage med 3D-printer og hvordan fungerer 3D-utskrift?
En 3D-printer gir deg mulighet for å ta effektivitet og kreativitet til et nytt nivå. Den har et svært bredt bruksområde, og kan f.eks. brukes innen arkitektur, industridesign og smykkeproduksjon i tillegg til skole, utdanning eller for deg som vil øke kreativiteten hjemme i familien. Det finnes skrivere for både nybegynnere, mer avanserte brukere og modellene er mange. Vi ser frem til å kunne hjelpe deg med å finne frem i 3D-jungelen, og åpne døren til 3D-printerenes kreative verden.
Les mer22
jan
Organiser og sikkerhetskopier bildene dine
Lightroom er Adobes "digitale mørkerom" for fremkalling og sortering av både RAW- og JPEG-bilder. Den største sforskjellen mellom Lightroom og Photoshop er at Lightroom ikke gir mulighet for flere lag, noe som gjør at den ikke er like egnet til å manipulere bilder (legge sammen flere ulike bilder, klone vekk objekter osv). Derimot har Lightroom en biblioteksfunksjon som gjør sortering og håndtering av bildene dine enklere, og det er den delen vi skal se nærere på. Men vi starter på begynnelsen.
Les merScandinavian Photo
03.10.2022
Del