Lysformere – hvilken skal du velge?
Enten du går med tanker om å kjøpe en blits eller belysning med fast lys, eller om du alt har belysning, er det på tide å fundere over hva slags lysformere du vil bruke. Med en lysformer kan du påvirke blitsens egenskaper ved å forandre lysets form, størrelse og spredning. Dette for å skape et helt nytt lys, samt ha muligheten for å skape kreative lyssettinger. Det finnes et enormt utvalg av lysformere som gir deg et tusentalls kombinasjoner – ikke bekymre deg, vi skal guide deg til å finne rett valg for deg!
Å velge riktig lysformer
Å skrive om lyssetting og lysformere kan i blant føles like privat som å snakke åpent om ditt hemmelige kantarellsted. Vi har alle våre egne små triks og måter å se på lys, samt egne preferanser for hva som er rett og galt. Har du noen favorittlysformer eller endre bedre tips eller forklaringer? Skriv gjerne i kommentarfeltet for å dele dine tips og kunnskaper. I dette innlegget kan du lese om grunnleggende egenskaper som påvirker egenskapene hos en lysformer, og hva du bør tenke på før et kjøp. I innlegget får du lese om hvordan form, størrelse og lysspredning påvirker valget av lysformere, og som avslutning får du noen for- og ulemper med de vanligste typene.
Lysformerens form – back-to-basics
Når det gjelder formen på lysformeren er det på tide å gå tilbake til grunnleggende geometri. Akkurat som i barnehagen, der du som skulle matche kvadratiske, rektangulære eller firkantede klosser med rett hull, slik er det med lysformere. Det er lett å glemme de grunnleggende egenskapene når man begynner å skrive om lysformere og deres egenskaper. Erfarne studiofotografer river seg kanskje i håret av denne ekstremt forenklede versjonen, selvfølgelig påvirker formen hvor skyggene faller og andre egenskaper, men det er en annen diskusjon.
Dette eksempelet beskriver hvordan du skal velge form på din lysformer for å tilpasse lyset ditt til en virkelig situasjon. Det finnes mange fotografer som synes at vinduslys er noe av det beste lyset som finnes – hvorfor ikke da skape det selv? Da får du begynne med å skape et vindu og det passer da godt med en firkantet lysformer (kvadratisk eller rektangulær) eller en stripbox (avlang softboks). Ved bruk av en firkantet lysformer vil din modell også få en firkantet refleksjon i øyet (catchlight). Dette er noe som betrakteren av bildet vil forbinde med et vindu. Velger du istedet en rund lysformer, som en paraply, beauty dish eller octabox får du en rund lysspredning, og en rund refleksjon speiles i øynene, noe som kan symbolisere en sol, rund lampe eller et rundt vindu.
Du kan ofte identifisere hvilken type lysformer som er brukt ved å se på refleksjonen i modellens øye, eller refleksjoner i andre blanke overflater. Her ser du eksempel på en octabox, stripbox og beauty dish.
Hvordan påvirkes lyset av formen
- Lysformerens form gjenspeiles i refleksjoner
- Lysspredningen baseres på formen av lysformeren
- Skyggenes utseende
Størrelsen – forskjellen mellom hardt og mykt lys
Du har kanskje lest eller hørt at en stor lysformer gir mykt og vakkert lys, mens en liten gir hardt og krispt lys? Dette stemmer på et generelt nivå, men det finnes alltid faktorer som påvirker dette – nemlig avstanden.
Disse bildene er tatt med en octabox på 80 cm med tre ulike avstander. Avstanden påvirker hvordan lyset faller, hvor mørk bakgrunnen blir og den relative størrelsen på octaboksen. Det første bildet er fotografert på ca 30 cm, det andre bildet 1.2 meter og det tredje bildet på 3 meter.
Det som har en like stor betydelse som selve størrelsen på lysformeren din er avstanden mellom lysformer og modell. Størrelsen er relativ avhengig av hvor nærme modellen eller objektet du plasserer blitsen din. En liten lysformer kan bli stor dersom du plasserer den nært modellen din, samtidig som en stor lysformer blir liten om du plasserer den langt vekk. Dette gjør at størrelsen på lysformeren din avhenger av avstanden til modellen. Forutsatt nå i beskrivelsen nedenfor at blitsen med lysformeren er plassert på nøyaktig samme avstand til modellen.
Stor lysformer – gir deg mykt lys og myke skygger
Generelt skaper en stor lysformer et mykt lys med subtile overganger fra lys til skygge, samtidig som det lukker seg rundt modellen. Tenk deg igjen et stort vindu for å symbolisere effekten av en stor softboks. Det er vanlig å bruke en stor lysformer som en softboks eller en paraply når du vil ha et jevnt lys med diskrete og myke skygger. Dette brukes om regel flittig ved portrettfotograferinger eller dersom du vil skape et jevnt omgivelseslys.
Liten lysformere – hardere lys med harde skygger
En liten lysformer som en liten softboks, reflektor eller snoot gir er hardere lys med skarpe overganger fra lys til skygge. Dette lyset oppleves av mange som hardt, kontrastrikt og krispt. Det er ikke uvanlig å bruke dette når man vil skape dramatiske bilder, punktbelyse eller forsterke lyset.
Hvordan påvirkes lyset av størrelsen?
- En stor lysformer gir mykere lys (tenk stort vindu)
- En liten lysformer gir hardere lys (tenk solen eller en liten lampe)
- Avstanden avgjør til en viss del størrelsen på din lysformer
Lysspredning – over alt eller rettet
Når du nå har lest om både form og størrelse på lysformeren din bør du fundere på hvor mye lyset må spres. Det er en faktor som påvirkes av lysformerens utforming. Jobber du i et lite studio eller i små lokaler er det like viktig å begrense lyset snarere enn å spre det. Både formen og størrelsen er faktorer som påvirker hvordan lyset vil spres, noe du neste kan se når du ser på lysformeren. Still deg spørsmålet "Hvordan vil lysstrålene komme ut av denne lysformeren?" Vil de gå rett, eller spres utover hele rommet?
Du har sikkert sett at visse lysformere er dypere enn andre, de kan ha benevnelser som deep, parabolic og shallow. Dette innebærer, grovt sett, at de er og gir en mer konsentrert retning av lyset enn flatere (shallow) lysformere.
Hvordan påvirkes lysspredningen
- Hvor mye kontrast og retning på lyset du får bildet
- Hvor mye lysspill/spredning du får fra lysformeren din
Eksempel på hvordan lysformere påvirker lysspredningen, i første bildet ser du en beauty dish som sprer lyset relativt mye, mens det andre bildet viser en raster som begrenser lysspredningen ved at lyset forlater lysformeren i en rett lysretning med parallelle lysstråler.
Tenk på dette før du bestemmer deg
- Blås i hva lysformerene heter, og tenk istedet form, størrelse og lysspredning
- Tenk over hvilken størrelse du virkelig trennger, og ikke hvilken som er heftigst
- Det går med mer blitskraft for å fylle en stor lysformer enn en liten
- Når du har valgt lysformer, test alle mulige bruksområder og ikke bare det du tror den er til for
Hurtigguide til vanligste lysformerne
Paraplyer – raskt, lett og effektivt
Disse er svært anvendelige, spesielt dersom du fotograferer på location, ettersom du kan slå dem sammen på et sekund. De tar liten plass under transport og oppbevaring, noe som er en stor fordel. Paraplyer er som regel et rimelig alternativ til en softboks dersom du vil ha en stor lysformer med stor lysspredning. Ulempen er at de er litt mer ømtålelige og følsomme for vind enn en softboks.
Forskjeller mellom de ulike paraplytypene
- Transparent paraply – sprer lys over alt
- Sølvfarget paraply – fokuserer lyset og skaper en høyere kontrast enn en hvit eller transparent
- Hvit paraply – mellomveien mellom den fokuserende sølvfargede og den lysspredende transparente
Softbox – gir lyset retning og diffuserer lyset
Softboksen finnes i flere ulike former (rektangulær, kvadratisk, strip eller rund) og gir et diffusert lys med en relativ tydelig retning. Vanligvis pleier det å finnes to diffusjonsduker som gir et svært jevnt lys uten noen hotspot (sterk lysprikk). Softbokser finnes i kvadratiske, rektangulære, sirkulære (octa) eller som stripbokser. Bruker du softbokser sammen med mykraster får du stor kontroll over lyset ditt. Det kan være godt å vite at du kan trenge litt tålmodighet første gang du skal montere denne sammen.
Det første bildet er fotografert med en 80 cm octaboks, mens på det andre bildet brukes en raster montert på octaboksen, noe som gir et mer kontrastriktg lys og en mørkere bakgrunn.
Beauty dish – kjært barn har mange navn
Beauty dish, myktlysrefletkor eller soft light-reflektor er en lysformer som har fått mange navn opp gjennom årene. Den gir et relativt mykt og rettet lys, med definerte skygger, samtidig som den gir bildet en spesiell karakter. Perfekt for beauty-, mote- og portrettfotograferinger. Husk at det ved plasseringen av en beautydish er viktig å være nøye med plasseringen, og at den tar litt plass ved transport.
Dette bildet er tatt på nøyaktig samme posisjon som bildene ovenfor, i dette eksempelet har vi brukt en beauty dish med diameter på 56 cm.
Reflektor – Når du vil "kaste" lys
Reflektoren finnes i mange varianter, og bruksområdet er stort. Det er en god idé å anvende de dersom du vil "kaste" mye lys, ettersom designet ofte forsterker lysintensiteten ved at lysstrålene fokuseres og intensifiseres. Med en reflektor og litt fantasi kan du skape svært morsomme effekter og lyssettinger. Reflektorer finnes med ulike lysspredningsvinkler som angis i grader, og de kan ofte kombineres med annet tilbehør som f.eks. banrdoors, raster, diffusjons- og fargefiltere.
Fotografert med en reflektor og raster montert på blitsen, blitsen står på nøyaktig samme posisjon som på eksempelet ovenfor. Denne lysformerkombinasjonen gir et hardt, rettet lys, noe som gjør at det er viktig å tenke på plasseringen.
Raster – reduser lysspiller og fokuser lyset
En raster kan være en egen lysformer, men fremfor alt bruker man det som tilbehør til lysformere. Raster finnes blant annet til reflektor, beauty dish og softboks. Det gir effekter slik at lysstrålene ferdes i en rett retning som fokuserer lyset, gir mer kontrast i bidene og reduserer lysspillet.
Snoot – skap en tydelig punktbelysning
En snoot ser ut som en lang kjegle, og det er nettopp det det er. Der gjør om blitsens vanlige lys som stusser til alle sider til en smal, konsentrert stråle for at du skal f.eks. kunne punktbelyse produkter, smykker, hår eller detaljer du vil løfte frem til bildene dine.
Reflektorskjerm – den mest universale lysformeren
Det morsomme er at en reflektor faktisk er en lysformer, selv om du ikke fester den på blitsen din. Du kan bruke den for å stusse blitsen, blokkere lys eller diffusere lyset. Tipet er å skaffe en reflektor (gjerne med hvitt/sølv, eller 5-i-1) og en reflektorholder for å få økte muligheter for lyssettingen din.
Det er lysformeren som avgjør resultatet
Du kommer til å bli overrasket over hvor mye du kan variere lyssettingen din med kun én lysformer istedet for en bar blits. Du vil oppdage at lysformeren er viktigere enn selve blitsen, ettersom en liten lysformer kan bli stor, og vice versa. Det finnes trolig ikke ett menneske i verden som kan avgjøre om bildet er tatt med produsentens egne blitser, eller med en Bowens-, Elinchrom-, Profoto-, eller Godox-blits. Det som spiller en rolle er hva du har gjort for å forme lyset.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Scandinavian Photo
21.01.2020
Del