Gimbalguide – lag bedre videoer med en gimbal

En gimbal hjelper deg med å få jevne og stødige videoer ved å stabilisere kameraet eller mobilen for å unngå risting og rykkende bevegelser. Dette gjør at opptakene dine får en jevnere og mer profesjonell karakter. Her går vi gjennom hvordan du kommer i gang og bruker en gimbal på beste måte. Gå heller ikke glipp av videoene våre med gode tips og råd, samt hvordan du balanserer en gimbal.

Å filme med gimbal gir en mer stødig video

Innhold

Hva er en gimbal?

En gimbal er som et mindre håndholdt gimbal-stativ for et kamera eller mobiltelefon – en slags "vugge" med motorer og sensorer som stabiliserer kameraet når du beveger deg. Du kan si at de er en fysisk bildestabilisering som hindrer kameraet i å riste eller skumme mens du filmer. Ved å unngå rykk og skjelvende bevegelser får opptakene dine en mer jevn og profesjonell karakter.

Gimbals fremstår både som store rigger og steadicams for Hollywood-produksjoner, til håndholdte for systemkameraer og mobiltelefoner, til små innebygde kameraholdere på droner. I denne guiden skal vi se nærmere på håndholdte gimbals.

Hvordan fungerer en gimbal?

Gimbal for kamera vs mobilgimbal

Håndholdte gimbals kan deles inn i to kategorier: gimbals for kameraer (for kompakt- og systemkameraer samt mindre filmkameraer/handy cams) og gimbals for mobiltelefoner. Førstnevnte har en stativgjenge slik at du skrur kameraet til en plate, mens mobile gimbals kommer med en klemme for å holde telefonen. Noen gimbal-modeller har holdere for begge typer enheter.

En mobilgimbal koster fra tusenlappen og er tilgjengelig som både to- og treakse. Siden de ikke trenger å tåle så høy vekt kan de noen ganger ha innebygget "selfie stick", det vil si at de har et teleskoprør i håndtaket som gjør at du kan utvide rekkevidden for å få større avstand til selv når du filmer selfies, men kan også brukes til å kunne filme i både høy og lav vinkel.

Å bruke en mobil gimbal når du vlogger er både enklere og gir bedre resultater

Mobilgimbals kan ha mobilen i både liggende og stående modus slik at du kan variere som du ønsker. Noen modeller kan ha et magnetisk feste slik at du enkelt kan koble fra telefonen. Takket være Bluetooth-tilkoblingen til mobiltelefonen og tilhørende mobilapper kan du få flere smarte filmfunksjoner som hjelper deg med å lage profesjonelt innhold, for eksempel å la mobilkameraet følge et objekt i bevegelse eller lage dramatiske zoomeffekter.

Gimbals til kamera er vanligvis litt større og tyngre enn mobile gimbals, men på den annen side kan de håndtere en høyere kapasitet. Festet består av en kameraplate med stativgjenge, med samme standard som vanlige kamerastativ som passer til alle kameraer. Prislappen varierer fra noen tusen svenske kroner til over femsifret.

Det som skiller ulike kameragimbals kan være egenskaper som maksimal kapasitet, batterilevetid og materiale samt funksjoner som display, lys, kontroller, kontroller og mulighet for vertikal montering.



Til toppen av siden

5 grunner til hvorfor du bør bruke en gimbal

En gimbals primære formål er å filme, men kan også være nyttig for stillbilder. Her er fem grunner til at du bør ha en gimbal.

    1. Stødigere filmer med mer profesjonelle resultater
    2. Bedre grep, jevnere kontroller og mulighet for periferiutstyr
    3. Apper som gir flere redigeringsmuligheter
    4. Lag vakre timelapse- eller hyperlapse-videoer
    5. Ta perfekte panoramabilder

✅ Stødigere filmer med mer profesjonelle resultater

Når du går med et kamera i hånden er det uunngåelig at hånden beveger seg opp og ned, noe som betyr risting i kameraet. Å komme hjem med en grumsete video fra ferien kan ta bort hele følelsen og er ikke mye moro for noen å se.

En gimbal reduserer disse støtene, og forbedrer det totale resultatet av videoene dine, fra korte ferievideoer til vlogg-videoer. Uønsket risting minimeres eller elimineres fullstendig hvis du går og filmer, noe som gir jevne, responsive kamerabevegelser. En gimbal kan ganske enkelt være forskjellen mellom en amatørvideo og en film som ser profesjonelt ut.

✅ Bedre grep, jevnere kontroller og mulighet for periferiutstyr

Du kan også få muligheten til å koble til ekstra periferiutstyr som belysning og mikrofon, gjennom tilkoblinger direkte på gimbalen.

✅ Tilknyttede apper som gir flere redigeringsmuligheter

Noen gimbals leveres med egne mobilapper som åpner for nye muligheter for både filming og etterproduksjon. Med spesialmoduser for for eksempel sport, action, panorama- og landskapsfilming kan du stille inn gimbal for den aktuelle typen filmprosjekt.

I appen kan du også redigere videoene og bildene dine for raskt å dele med venner og på sosiale medier.

✅ Lag vakre timelapse- eller hyperlapse-videoer

En gimbal kan hjelpe deg med å lage fantastiske timelapse-videoer. Mange modeller har en spesiell modus for nettopp det i appen slik at du kan stille inn intervallet mellom skudd, tidsperiode og om du vil at gimbalen skal gjøre en bevegelse noen ganger. Etterpå setter du sammen bildene til et videoklipp klar til å deles med følgerne dine.

På samme måte kan du lage hyperlapse-filmer, hvor du beveger deg fremover med gimbalen mens kameraet tar bilder i en forhåndsinnstilt periode. Resultatet er en filmsnutt der kameraet beveger seg sakte mens alt rundt går veldig fort.

✅ Ta perfekte panoramabilder

Med en gimbal kan du også prøve å ta et imponerende panoramabilde. Da tar kameraet flere bilder sidelengs og kombinerer dem til ett enkelt bilde. De fleste gimbals har en liten joystick som lar deg panorere kameraet i en glidende bevegelse.


Til toppen av siden

Ting du bør tenke på før du kjøper en gimbal

Det er et par ting du bør være klar over før du kjøper en gimbal. Den første er at det kan kreve litt øvelse for å få nøyaktig de resultatene du ønsker. En gimbal stabiliserer filmingen din og reduserer risting og vibrasjoner betraktelig, men kan ikke fjerne all skummingen som oppstår hvis du skulle løpe med kameraet. Noe av arbeidet vil også ligge på deg for å få et perfekt resultat, hvor du trenger å hjelpe gimbalen ved å holde så stødig du kan. Se våre smarte tips nedenfor.

Det neste er gimbalens maksimale kapasitet, altså hvor tungt kamera eller utstyr gimbalen tåler. Før du kjøper en gimbal, må du vite hva kameraet ditt med objektiv og eventuelt ekstra tilbehør veier. Det er imidlertid ikke fullt så enkelt som å bare se på totalvekten.

Ta for eksempel at en gimbal tåler en belastning på 3 kg, noe mange kameraer med objektiver kan klare helt fint. Det kommer imidlertid også an på hvordan vekten er fordelt. Et kamera med et stort objektiv hvor tyngdepunktet havner langt frem kan kanskje ikke balansere gimbalen, eller så må motorene jobbe så mye at batteriene tappes veldig raskt. Maksimering av motorene kan også få dem til å høres høyere ut.

I noen tilfeller kan dette avhjelpes med et stativfeste for objektiver eller en annen kameraplate som kan flytte tyngdepunktet bakover.

Hvilken gimbal bør jeg kjøpe?

I tillegg til budsjett må du la ditt bruksområde bestemme. Hvis du stort sett filmer med mobilen for vlogger eller videoer for sosiale medier, vil en mobil gimbal øke kvaliteten på videoene dine.

Skal du velge en gimbal til et systemkamera, er det mange forskjellige å velge mellom. Hvis du er en innholdsskaper som lager filmer for selskapet for ulike kanaler og har behov for å lage film i både liggende og stående format, kan det være greit å sjekke om gimbalen tåler å ha kameraet i både liggende og stående modus – eller ev. du må supplere med tilbehør for å kunne gjøre det.

Noen av våre mest populære gimbals


Til toppen av siden

10 enkle tips for bedre gimbal-videoer

 Her har vi samlet noen enkle og smarte tips som tar gimbal-videoene dine til et nytt nivå, samt hvordan du med enkle midler kan skape en mer filmatisk følelse i filmene dine.

2. Hold gimbalen tett inntil kroppen

 Ikke bare er det belastende for rygg, skuldre og armer å holde en gimbal og kamera med utstrakte armer vekk fra kroppen, det vil også være vanskeligere å holde stille og stødig. Bøy armene og hold kameraet nærmere kroppen for mer styrke og stabilitet. Hvis kameraet ditt har en vippbar skjerm, kan du folde den ut for å se komposisjonen din lettere – husk imidlertid at balansen kan påvirkes hvis du endrer displayet etter kalibrering.

3. Lær Ninja Walk – gå sakte og bøy knærne

Det kommer ikke som en overraskelse at langsommere skritt blir jevnere og lettere å kontrollere, så start med langsomme bevegelser og prøv å få alle transportstrekninger rolige. Bøy knærne mens du går, legg hælen forsiktig inn og rull foten for å få et jevnest mulig trinn. Målet er å bevege hoftene opp og ned så lite som mulig, noe som igjen holder skuldrene mer stabile og i forlengelsen også hendene.

Metoden kalles Ninja Walk nettopp fordi man må bevege seg så forsiktig som mulig. Jo bedre du mestrer Ninja Walk, jo raskere vil du kunne bevege deg etterpå.

4. Gå baklengs

Å gå baklengs er et supertips for å få en mest mulig stabil filming. Måten du deretter bøyer knærne og setter føttene ned på gir enda mykere steg, og gjør det enda enklere å få en stødig posisjon og film. I tillegg kan det være lettere å kontrollere hastigheten til motivet(e) foran kameraet.

En gimbal er perfekt for bedre utseende og mer profesjonelle videoer

5. Vri med overkroppen

En vanlig nybegynnerfeil er å vri gimbalen i håndleddene. Ikke bare er det belastende for hendene og håndleddene, men resultatet blir også bedre hvis du gjør vrien med overkroppen i stedet. Det blir også en naturlig forlengelse av punkt 1 ovenfor, for å holde gimbalen nærmere kroppen. Resultatet er en jevnere og mer kontrollert vri som sparer på kroppen.

Ta gjerne et skritt frem med en fot for da lettere å snu med hele kroppen. Da kan du enkelt gjøre både en 90° sving eller løfte litt i hælene og snu helt 180° – perfekt for for eksempel panorering av et motiv i bevegelse.

6. Reduser følsomheten

 Etter hvert som du lærer å filme med gimbal og blir bedre til å bevege deg på en bestemt måte, kan du senke følsomheten på gimbalen. Store bevegelser er lettere å kontrollere, og med lavere følsomhet trenger ikke motorene å jobbe like hardt og kaste bort batteritid unødvendig. Hvis du kan gjøre mer av arbeidet, kan gimbalen fokusere på vibrasjonene og ristingene som er uunngåelige fra din side.

7. Nye perspektiver med monopods

8. Ikke gå hvis du ikke må

 Selv om det går litt imot tipset ovenfor, kan det i noen tilfeller være greit å spare på trinnene i klippene som ikke trenger det. Hvis du ønsker å gjøre en kortere kamerabevegelse innenfor en armlengdes avstand, kan det være bedre å strekke ut armen enn å måtte ta flere steg som lettere forårsaker risting. Står du med bena bredt før du løfter, kan du nå ganske langt ved å flytte vekten fra det ene beinet til det andre, uten å ta et eneste skritt.

9. Arbeid med forgrunnen

 Et enkelt og godt tips for å få et mer filmatisk preg i filmene dine er å jobbe med forgrunnen for å få mer dybde i klippene dine. Hvis du skal panorere for å avsløre et nytt miljø, kan det være effektivt å starte klippet tett bak noe – en trestamme, en søyle eller vegg eller hva som er tilgjengelig, og flytte kameraet sideveis eller vertikalt for å avsløre miljøet ditt.

10. Vær kreativ i kamerabevegelsene dine

Ikke film alt i øyehøyde. Vær kreativ og prøv å finne nye vinkler. Froskeperspektiv gjør store bygninger enda kraftigere og fugleperspektiv gir oss nye vinkler for å se noe. Finn nye måter å vise miljøer og scener gjennom spennende (men kontrollerte) kamerabevegelser – kanskje et sideveis sveip eller en rotasjon kombinert med bevegelse fremover? Bare fantasien setter grenser!

Bland filmen din med miljøbilder og nærbilder for både å formidle det store bildet og gjengi detaljer.

Unngå for raske kamerabevegelser, spesielt vertikalt og sideveis. Resultatet er ofte bare uskarpt og det blir vanskelig å følge med når man ser filmen. I raskere scener kan det være greit å rygge slik at du kan bevege deg saktere og ikke risikere at motivet forsvinner fra rammen.

Bonustips!

Et siste bonustips er å trene! Ingen kan gjøre alt fra starten av, og akkurat som alt annet vil øvelse gjøre deg bedre! Lykke til!


Til toppen av siden

Slik balanserer du en gimbal

For at en gimbal skal gjøre jobben sin, må den balanseres og kalibreres i henhold til utstyret som skal brukes med gimbalen. Det er gjort ekstremt nøyaktig og presist, noe som gjør at den minste endring i vekt kan påvirke kalibreringen – så husk å for eksempel ta av linsedekselet før kalibrering.

Hvis du bruker zoomobjektiver, vil endring av brennvidden også påvirke balansen. Dette betyr at du må gjøre om prosedyren hvis du bytter kamera eller fester et annet objektiv til kameraet.

Balansering må gjøres på gimbalens tre akser. Se videoen vår nedenfor hvordan du kalibrerer gimbalen din, steg for steg!

Hvilken av aksene til en gimbal?

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

30
jul

Lær deg mer om vlogging

Vlogg, eller videoblogg som det er forkortelsen for, er en form for dagbok der innholdet består av video istedenfor tekst. Å starte en vlogg eller videreutvikle en allerede eksisterende kan ofte føre med seg en del spørsmål. Kanskje lurer du på hvilket vloggekamera du skal velge, eller hvordan du kan få bedre lyd eller lys i videoene dine? Her finner du tips, inspirasjon og utstyr til vloggingen din, enten du allerede har en vlogg eller tenker på å starte en.

Les mer

22
jan

Bedre lyd ved opptak

For å skape og spille inn god lyd i dine opptak gjelder det å finne en smidig løsning som passer for deg, uansett om du har tenkt til å filme med mobiltelefonen eller med et system- eller videokamera. Vi har tidligere laget noen blogginnlegg om hvordan du skaper god lyd med våre produkter, og nå skal vi ta deg videre ettersom det hele tiden kommer nye produkter som kan hjelpe deg til bedre lyd og heve kvaliteten på opptakene dine for å få kjempegod lyd. Det finnes enkle løsninger både for deg som spiller inn film med mobiltelefonen, system- eller videokamera.

Les mer

Scandinavian Photo

16.05.2023

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen