Lær deg mer om vlogging
Vlogg, eller videoblogg som det er forkortelsen for, er en form for dagbok der innholdet består av video istedenfor tekst. Å starte en vlogg eller videreutvikle en allerede eksisterende kan ofte føre med seg en del spørsmål. Kanskje lurer du på hvilket vloggekamera du skal velge, eller hvordan du kan få bedre lyd eller lys i videoene dine? Her finner du tips, inspirasjon og utstyr til vloggingen din, enten du allerede har en vlogg eller tenker på å starte en.
Innhold
- Starte med vlogging – 10 tips som hjelper deg i gang
- 10 tips for å komme i gang med vlogging på YouTube
- Hvilket vloggekamera bør jeg kjøpe?
- Kamera med mikrofonutgang og vippbar skjerm
- Kamera med mikrofonutgang og vippbar skjerm
- Våre vloggkameraer
- Kompaktkameraer for vlogging
- Action- og 360-kamerarer for vlogging
- Systemkameraer for vlogging
- Bedre lyd på vloggen din
- Lag en ferievlogg
- Hvilket stativ bør jeg kjøpe?
- Stativ med videohode
- Mini stativ til å sette opp eller holde i hånden
- Vlogge med gimbal
- Lag god lyssetting til vloggen din
- Ta vare på eksisterende lys
- Lys opp vloggen din med lamper
- Vlogge med mobilen
- Stativ med mobilfeste
- Mikrofoner til mobiltelefon
Starte med vlogging - 10 tips som hjelper deg i gang
Drømmer du om å bli den neste store Youtuberen eller vil du gi følgerne dine et innblikk i hverdagen din? Vlogging er rett og slett en videodagbok der du deler det du holder på med. Kanskje du har en hobby eller interesse som mange andre synes er gøy å få et innblikk i? Uansett om du liker å ri, bake, spille eller bygge lego, er det garantert mange andre som deler din interesse.
Å starte en vlogg kan virkelig være så enkelt som å begynne å dele klipp på Instagram-historier for å bygge en YouTube-kanal med redigerte videoer. Start med å tenke på hva du vil si med vloggen din og hvilket format du vil jobbe med.
Ønsker du å heve nivået på vloggen din med virkelig gode produkter, har vi akkurat det du trenger. Se våre beste tips om et godt vlogkamera, mikrofon og lys lenger ned på siden.
10 tips for å komme i gang med vlogging på YouTube
- Velg et emne og fordypning du er interessert i og engasjer deg.
- Vær deg selv! Hvis du har problemer med å huske hva du vil si, øv deg en eller to ganger, kanskje med støttepunkter, men unngå å skrive hele manuset. Det er bedre å snakke naturlig og si noen feil enn å høres ut som om du leser fra et papir.
- Start på et nivå som passer deg og ikke sikt for høyt fra start. La vloggen din utvikle seg og bli bedre over tid i stedet.
- Lag en vlogg som holder interessen oppe. Bland klipp av deg selv med det du ser, gjør og omkringliggende bilder.
- Vurder å navngi videoene dine som gjør dem enkle å finne når potensielle seere søker etter emnet ditt.
- Hvis du snakker norsk, kan du legge en oversettelse på Youtube for å nå et større marked. Du kan enten laste opp dine egne undertekster direkte til YouTube eller oversette i YouTubes eget verktøy. Tittel og beskrivelser kan også legges inn på forskjellige språk.
- Vær konsekvent og last opp nye videoer regelmessig
- Bli kjent med målgruppen din og du kan lettere lage innlegg som følgerne dine liker. Via YouTubes verktøy kan du se hvilke av innleggene dine som fungerte best, hva din gjennomsnittlige seertid er med mer. Hvis seerne dine har en tendens til å bli rundt 10 minutter, trenger du kanskje ikke lage 20-minutters vlogger?
- Engasjer følgerne dine ved å stille spørsmål de kan svare på i kommentarene, og sørg for å svare på dem. Oppmuntre følgerne dine til å abonnere på kanalen din eller inkludere såkalte "sluttskjermer" med lenker til andre klipp på slutten av videoene dine for å vise frem tidligere innlegg.
- Legg ut innleggene dine når det er mest sannsynlig at seerne vil ha tid og mulighet til å sjekke. Tidlige kvelder kan fungere bedre enn midt på natten, avhengig av målgruppen din.
Husk at øvelse gjør mester! Følg andre populære vloggere og bli inspirert av kanalene deres. Lykke til med vloggingen.
Hvilket vloggkamera bør jeg kjøpe?
For å komme i gang kan du bruke nesten hvilket som helst kamera og du kan til og med filme med smarttelefonen din, men hvis du vil ta vloggingen til neste nivå, er det fortsatt noen ting det er greit å huske på.
Kamera med mikrofonutgang og vippbar skjerm
Når du vlogger, kan det være fint å se deg selv mens du tar opp. Så når du skal kjøpe et kamera for vlogging kan det være greit å velge et kamera med vippbar skjerm og skjermen bør kunne vinkles slik at du kan se den når du sitter rett foran. Et annet enkelt triks for å heve nivået på vloggene dine er å oppgradere kameraet med en mikrofon. For at dette skal være mulig må kameraet være utstyrt med mikrofonutgang.
Her har vi samlet noen kameraer som har mikrofonutgang og hvor kameraets display kan vinkles på en slik måte at du kan se det selv når du bruker kameraet rett på.
Våre vloggkameraer
Her har vi valgt ut våre favoritter blant vloggkameraer i kategoriene kompaktkamera, action/360-kamera og systemkamera.
Kompaktkameraer for vlogging
Kompaktkameraer er små 'alt-i-ett-kameraer' som er enkle å alltid ha med seg. Med vippbar skjerm kan du fortsatt se komposisjonen din når du filmer deg selv.
Action- og 360-kameraer for vlogging
Action- og 360-kameraer er virkelig små og smidige kameraer som lar deg fange et enda større perspektiv eller bli med deg selv på ekstreme utfordringer for eventyrvloggeren!
Systemkameraer for vlogging
Et systemkamera gir deg uendelige muligheter for vloggen din. Bytt objektiv, koble til en ekstern mikrofon og skap effekter med ulike filtre. Her har vi valgt ut våre favoritter blant systemkameraene som passer perfekt for vloggere.
Bedre lyd på vloggen din
Lyden er en stor og viktig del når man jobber med video og film, men den blir ofte glemt. Selv om både mobiltelefoner og kameraer har innebygget mikrofon, går det sjelden hele veien. Det kan fungere fint innendørs, men hvis du vlogger utendørs, anbefaler vi en mikrofon med mer retningsbestemt lydopptak slik at talen din kan høres gjennom vindstøy, trafikk og annen omgivelsesstøy. Ved hjelp av en ekstern mikrofon vil du forbedre helhetsinntrykket av filmene dine på en veldig enkel måte.
Lag en ferievlogg
Å reise og oppdage nye steder er en fantastisk måte å få ny inspirasjon og finne nye motiver. Tenk deg å kunne fange de spennende opplevelsene og fantastiske øyeblikkene du er en del av på ferie for å kunne gjenoppleve det du følte i det øyeblikket etterpå. Uansett om det er storby-, sol- eller friluftsferie du skal på i sommer, har vi masse tips om utstyr som hjelper deg med å fange minnene dine på beste måte!
Hvilket stativ bør jeg kjøpe?
Et stativ er et fantastisk verktøy for vloggere, enten du filmer deg selv eller noe annet, det gir en rolig følelse når kameraet står fast og ikke beveger seg hele tiden. Et vanlig stativ gjør at du kan sette kameraet helt vekk fra deg uansett hvor du er og fortsatt få kameraet i riktig høyde, og et bordstativ fungerer også som kamerahåndtak når du skal filme i bevegelse. Videohodet lar deg enkelt panorere og følge bevegelige objekter i en jevn og fin bevegelse.
Stativ med videohode
Når du har kommet videre i vloggingen og ønsker å være enda mer fleksibel og plassere kameraet friere, men likevel få et stabilt og stødig bilde, er et videostativ med såkalt videohode et utmerket valg.
Ministativ til å sette opp eller holde i hånden
Å plassere kameraet direkte på bordet er en enkel løsning som fungerer bra når du skal sitte stille og ha en flat overflate å sette stativet på. Høyden er imidlertid begrenset på disse men de er små og billige og er gode å ha i kameravesken.
Fordelen med små stativer er at de er enkle å pakke ned hvis du skal ut og kan ofte fungere som kameraholder også, noe som gjør det lettere å gå og filme samtidig når du er ute og reiser.
Vlogge med gimbal
En gimbal tar vloggene med bevegelse til et helt nytt nivå som ikke kan oppnås med et håndholdt eller ministativ. Skal du gå mye rundt og filme, er en gimbal perfekt for å få myke og medgjørlige bevegelser når du går, noe som både gir et mer profesjonelt inntrykk og en mer behagelig visning for dine følgere. Gimbaler finnes i forskjellige versjoner – både for mobiltelefoner og kameraer.
Lag god lyssetting til vloggen din
En av faktorene for en god vlogg er lys, og når du spiller inn, vil du sannsynligvis ha et lys som ser naturlig og bra ut, som automatisk gir vloggen din et finere og mer profesjonelt preg. Her har vi samlet et par tips og ideer når det kommer til lyssetting av en vlogg, både eksisterende belysning og ulike typer lamper.
Ta vare på eksisterende lys
Det aller beste lyset er dagslys fra solen, men husk at sterkt sollys også skaper skarpe skygger. Hvis du har muligheten, kan det være bedre å søke et mer skyggefullt sted for jevnere og mykere lys for ansiktet ditt. Dette gjør at huden ser jevnere ut sammenlignet med om du står i direkte sollys. En ekstra fordel med å ta opp i skyggen er at du ikke får solen i øynene, noe som sannsynligvis vil føre til at du myser, mens du i skyggen kan ha et avslappet ansiktsuttrykk under opptaket.
Husk imidlertid at lyset kan endre seg raskt mens du tar opp utendørs, for eksempel at solen går bak skyene, at den rekker å gå ned og det blir mørkt eller at fargen på lyset endres.
Vinduslys et virkelig godt lys da det fungerer som en stor lampe og gir et fint lys. Plasserer du deg litt bak vinduet blir lyset mye jevnere men også svakere. Vil du ha mer lys, beveger du deg rett og slett nærmere vinduet, men jo nærmere du kommer vinduet, jo flere skygger er det i ansiktet ditt. Et tips er å skru av taklysene i rommet slik at vinduet blir eneste lyskilde og opptaket ikke forstyrres av andre lyskilder.
Lys opp vloggen din med lamper
Hvis du skal vlogge når det er mørkere ute eller innendørs, kan det være greit å ha ekstra lys som du retter mot deg eller det du vil filme for å få motivet til å skille seg enda bedre ut i bildet. Du kan velge et LED-lys som du monterer direkte på kameraet ditt, på et stativ eller rett og slett holde det i hånden for å få litt ekstra lys. Velg da en lampe med justerbar fargetemperatur for å kunne matche det eksisterende lyset i rommet.
Fordelen med LED-lys er at de gir et konstant lys som ikke endres under opptaket og at du selv kan bestemme hvordan du vil ha lyset. Ulempen med å filme med LED-lys er at det kan oppleves som vanskelig i starten, men se på displayet, og juster lysstyrken på lampen til det ser bra ut og begynn så å filme.
Vlogge med mobilen
Videokvaliteten i de fleste mobiltelefoner er helt klart god nok til at du kan bruke mobilen som vloggekamera. Men suppler gjerne mobilen med et stativ som har mobilholder, så blir det lettere å plassere og rette mobilkameraet mot det du vil filme.
Vloggpakke for mobiltelefon og tilbehør
Få bedre lyd og lys i videoene dine og få et stabilt bilde med produkter som er enkle å ta med overalt.
Stativ med mobilfeste
Hvis du bare er ute etter et mobilstativ, har vi noen tips her.
Mikrofoner til mobiltelefonen
Å filme eller sende live direkte på mobilen er enkelt og det gir helt fin bildekvalitet, men lyden er ikke alltid like god. Kompletter med en enkel mygg eller en mer avansert mikrofon tilpasset mobiltelefonen for å øke kvaliteten på lyden.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
21
apr
8 tips til bedre gatefotografering
Gatefotografering, eller streetfoto som det også kalles, er en egen fotografisk sjanger som går ut på å fotografere virkelige mennesker og situasjoner i bymiljøet – en slags dokumentarfotografering. Det handler i stor grad om å fange øyeblikket, følelser og bevegelser og fortelle en historie. Her er våre beste tips til hvordan du kommer i gang eller tar gatefotograferingen til neste nivå.
Les mer16
mai
Gimbalguide – lag bedre videoer med en gimbal
En gimbal hjelper deg med å få jevne og stødige videoer ved å stabilisere kameraet eller mobilen for å unngå risting og rykkende bevegelser. Dette gjør at opptakene dine får en jevnere og mer profesjonell karakter. Her går vi gjennom hvordan du kommer i gang og bruker en gimbal på beste måte. Gå heller ikke glipp av videoene våre med gode tips og råd, samt hvordan du balanserer en gimbal.
Les mer15
mai
Ta bilder med mobilen – 8 enkle tips
Å ta profesjonelle bilder med mobilen trenger ikke å være vanskelig. Her har vi samlet noen tips for å få effektfulle og inspirerende bilder, som du raskt og enkelt kan dele på sosiale medier. Husk at de beste bildene kommer ved å øve, eksperimentere og fremfor alt ha det gøy!
Les mer10
feb
Hvilket systemkamera bør jeg kjøpe?
Hva bør jeg tenke på som nybegynner før jeg kjøper et kamera? Hvilket systemkamera passer meg best og hvilke funksjoner er viktige? Uansett om du skal kjøpe ditt første systemkamera eller oppgradere til et nytt er det mange ting du bør tenke på. I vår kjøpsguide hjelper vi deg med svar på de vanligste spørsmålene og gjennomgår hva du bør tenke på for å finne det systemkameraet som passer deg best.
Les mer26
okt
Starte en podcast – 6 trinn for å komme i gang!
Podcast, podd, poddradio – kjært barn har mange navn. Å lage en podcast behøver ikke være avansert, og å gå fra en idé til sending kan gå fort. Tenk på vinklingen eller et emne til din podcast, velg ut de produktene som passer deg og du er i gang! Her finner du produkttips, inspirasjon og gode råd til deg som vil starte å podde eller som allerede har en podcast og vil fordype din kunnskap eller oppgradere utstyret ditt.
Les mer28
feb
Systemkameraets innstillinger
Her har vi forklart systemkameraets ulike innstillinger svært kortfattet. I slutten av hver del kan du finne en link der du kan fordype deg ytterligere.
Les merScandinavian Photo
30.07.2022
Del