Kalibrering og softproofing av skjermer
En riktig kalibrert skjerm betyr at fargene i bildene dine garantert blir korrekte – noe som er like viktig ved printing som ved presentasjon på nettet. Hvis du redigerer et bilde, er det viktig å være sikker på at du gjør det under de rette forholdene, slik at du ikke ser andre farger enn det bildet faktisk har. Her går vi gjennom hvordan dette fungerer, og gir deg tips om produkter som sikrer nøyaktige farger ved retusjering og videoproduksjon.
Hvorfor skal jeg kalibrere?
Har du noen gang opplevd at et bilde ikke ser helt likt ut på skjermen din som på skjermen til en kollega eller venn? Eller at du har skrevet ut et bilde og at utskriften ikke i det hele tatt stemmer overens med det du så på skjermen? Dette skyldes at skjermen ikke er kalibrert, og at bildet ikke har blitt forhåndsvist på riktig måte.
Ved hjelp av en kalibrert skjerm, riktig programvare og riktig ICC-profil for riktig formål (dvs. skriver, papir eller skjerm) får du de riktige fargene med en gang. Du trenger ikke å prøve og feile, kaste bort papir eller vente på at utskriften skal bli ferdig før du ser resultatet. For du vet allerede hvordan det vil se ut når du ser det på skjermen.
Hva er kalibrering
Ved å kalibrere skjermen sørger du for at skjermen viser de riktige fargene i forhold til skriveren og bildefilinformasjonen. Det er nesten alltid skjermen som avviker i hvordan fargene tolkes, og det er også den som er lettest å korrigere. Over tid «driver» skjermene bort fra den opprinnelige kalibreringen, noe som betyr at de må kalibreres på nytt. Spesielt hvis det går lang tid mellom utskriftene.
Ikke alle skjermer kan kalibreres. Sjekk dette før du kjøper en skjerm eller kalibrator. Mange skjermer støtter kun programvarekalibrering, noe som betyr at kalibreringsprofilen skrives til datamaskinens grafikkort, mens dyrere modeller støtter maskinvarekalibrering. Da lagres kalibreringsprofilen direkte i skjermen, slik at man kan bytte datamaskin, noe som gir høyere nøyaktighet. Det finnes også skjermer med en innebygd kalibrator som vises når det er på tide å kalibrere, men mange modeller krever en separat kalibrator som du henger på skjermen.
Referansebilde for skjerm
Vær oppmerksom på at skjermen må være innstilt på riktig kontrast og lysstyrke før kalibreringen begynner. Bruk referansebildet nedenfor for å stille inn lysstyrken og kontrasten riktig.
Med dette referansebildet kan du begynne å justere skjermen slik at du kan se trykk i både de svarte og hvite feltene.
Hva kalibrerer jeg mot?
Det er viktig å være klar over at du kalibrerer mot et mål, som ofte er en skriver eller en bestemt papirtype. Men du kan også kalibrere projektorer, noe som for eksempel kan være interessant for en fotoklubb, der bildene kan komme via en UBS-minnepinne. Hvis fotografen har sittet hjemme og redigert bildene sine på en kalibrert skjerm og deretter viser dem på en kalibrert projektor, vil resultatet bli så nøyaktig som mulig. Prosjektorer, redigeringsskjermer og TV-er har selvsagt ulike maskinvarebegrensninger som påvirker dette.
Du aktiverer softproofing ved å trykke på korrektur på skjermen. Velg deretter skriveren/papiret du skal bruke eller ønsker å forhåndsvise. Du vil da se resultatet direkte på skjermen.
Hva er softproofing?
Softproofing brukes til å simulere utskriften din på skjermen ved hjelp av en såkalt ICC-profil. Ulike skrivere og skjermer har ulik fargemengde og fargedybde, og ikke alle skrivere kan skrive ut samme fargemengde som en skjerm viser. Papir har også ulike nyanser av hvitt og gult, men også evnen til å absorbere ulike mengder blekk, noe som også påvirker fargen på utskriften. Ved å softproofe kan du være sikker på at skjermen gjengir det som skriveren og papirkombinasjonen kan skrive ut. Forskjellige papirtyper kan gi svært ulike resultater avhengig av bildet. Hvis du har tilgang til flere ulike papirtyper, kan det lønne seg å sjekke resultatet med ulike ICC-profiler for å se hva som passer best til det aktuelle bildet.
Det røde indikerer områder som skriveren ikke kan skrive ut korrekt, noe som betyr at fargenyansene kan være feil. Du aktiverer denne funksjonen ved å trykke på det lille papirikonet ved siden av historikkrammen (gult merke). Vær oppmerksom på at du ikke vil se dette før du aktiverer «korrektur på skjermen». Ved å endre ICC-profilen kan du se hvordan bildet ditt vil reagere i farger, svart og kontrast med ulike papirtyper og skrivere.
Hva er ICC-profil?
ICC-profilen inneholder informasjon om hvordan en bestemt kombinasjon av skriver og papir håndterer farger, svart, kontrast osv. Du kan laste ned ICC-profiler fra skriverprodusentens, papirprodusentens og trykkeriets nettsider. Du kan installere ICC-profiler for skrivere og papir som du ikke har selv, noe som er praktisk når du for eksempel vil skrive ut på et laboratorium eller et annet sted enn der du har datamaskinen.
Viktig å ta hensyn til:
Det er viktig at alle faktorer er på plass. Skrivere og papir med riktig ICC-profil, en kalibrert skjerm som kan vise riktig fargerom, og softproofing med riktig programvare. Hvis ikke alle brikkene er på plass, brytes kjeden, og du kan ikke lenger forutsi resultatet av utskriftene dine. Rommet og omgivelseslyset påvirker også hvordan du ser utskriften. Hvis du har gule lamper i taket, vil det gule lyset reflekteres i papiret, og fargene vil se annerledes ut. Hvis du føler deg usikker, kan en visningslampe være et godt alternativ for å få godt lys til å se gjennom utskriften.
Produkter for perfekte utskrifter
Det du trenger er en god skjerm, en kalibrator, en skriver og fotopapir som gir bedre utskrifter. Det kan virke som en stor investering, men det finnes mange rimelige alternativer. Mange kjøper fancy kameraer og flott utstyr, men glemmer ofte at dette er like viktig som etterbehandlingsutstyret for å skape minner, album og malerier ved å skrive ut bildene sine. Vi har satt sammen noen forslag til godt utstyr som du kan bruke til utskriftene dine.
Skjermer for bilderedigering med maskinvarekalibrering
Når du skal kjøpe en redigeringsskjerm, bør du se etter en med IPS-panel som kan vise opptil 99 % av AdobeRGB-fargerommet.
Kalibratorer
Hvis det ikke følger med en kalibrator til skjermen, kan de kjøpes separat.
Fotoskrivere
Når du skal velge skriver, bør du spørre deg selv hvor store og hvor mye du planlegger å skrive ut. Hvis du bare vil ha noe enkelt hvis du bare skriver ut av og til og på A4, eller hvis du planlegger å skrive ut større utskrifter, kan du se på skrivere med flere farger som kan skrive ut på A3+ eller A2. Noen A2-skrivere har mulighet til å skrive ut fra en papirrull for panorama og bedre papirøkonomi, og med Chroma Optimizer for bedre betraktningsvinkler på utskriftene.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
9
nov
Hva kan man lage med 3D-printer og hvordan fungerer 3D-utskrift?
En 3D-printer gir deg mulighet for å ta effektivitet og kreativitet til et nytt nivå. Den har et svært bredt bruksområde, og kan f.eks. brukes innen arkitektur, industridesign og smykkeproduksjon i tillegg til skole, utdanning eller for deg som vil øke kreativiteten hjemme i familien. Det finnes skrivere for både nybegynnere, mer avanserte brukere og modellene er mange. Vi ser frem til å kunne hjelpe deg med å finne frem i 3D-jungelen, og åpne døren til 3D-printerenes kreative verden.
Les mer3
okt
Finn det perfekte tegnebrettet for deg
Er du på utkikk etter et tegnebrett som kan forvandle ideene dine til digitale mesterverk? Eller er du usikker på hvilket tegnebrett du skal velge? Et tegnebrett er et effektivt hjelpemiddel for deg som er kreativ foran datamaskinen, og gjør arbeidet ditt enklere enten du driver med bilderedigering, tegning eller design. Vi hjelper deg med å få svar på disse spørsmålene og velge et tegnebrett som får kreativiteten til å flyte.
Les mer22
jan
Fotopapir - hvilken overflate skal jeg velge?
Valget av fotopapirets overflate handler mye om preferanser og smak. Verdt å tenke på er at overflaten på papiret kan gi bildene dine helt ulik karakter. Her kommer noen grunnleggende retningslinjer som kan være bra å tenke over når du skal velge papir.
Les merScandinavian Photo
22.01.2019
Del