Regler for droneflyging

Hvilke regler gjelder for droner og hvor kan jeg fly? Hvordan får jeg dronelisens? Å kjøpe en drone kan føre med seg mange ulike spørsmål. Her forklarer vi reglene rundt droner og hva du må tenke på for å komme i gang med droneflyging på en lovlig og trygg måte.

Hvilke regler gjelder for droner? Vi forklarer det her!

Innhold

Hva er reglene for droner?

Enten du flyr en drone i jobbsammenheng eller for fornøyelsens skyld, finnes det regler for droneflyging. I Norge er det Luftfartstilsynet som har ansvaret for disse. Reglene ble oppdatert i januar 2021 og er felles for hele Europa.

I de fleste tilfeller må du ta dronesertifikat og registrere en operatør-ID for å fly droner. Unntak gjelder for droner som veier mindre enn 250 gram, der du bare trenger å registrere deg som operatør og fjernpilot.

Sammendrag av dronereglene

  • All droneflyging må overvåkes av en registrert operatør, det vil si en person eller organisasjon som er ansvarlig for dronen og bruken av den.
  • For å være operatør må en privatperson være minst 16 år og være folkeregistrert i Norge. En organisasjon må være basert i Norge.
  • Alle som flyr droner, kalles fjernpiloter. Du kan registrere deg som fjernpilot fra du er 16 år gammel, men all flyging må skje under oppsyn av en ansvarlig operatør.
  • Hvis du er over 16 år, kan du med andre ord være både operatør og fjernpilot.
  • Droner som veier mindre enn 250 gram, kan bare flys med en registrert operatør og fjernpilot.
  • Fjernpiloter som flyr droner som veier over 250 gram, må ta dronesertifikat, som oppnås gjennom en kunnskapstest på nettet.
  • Alle droner, uansett vekt, må flys innenfor visuell rekkevidde, noe som betyr at du til enhver tid kan se dronen med det blotte øye uten hjelpemidler. Maksimal flyhøyde er 120 meter over bakken.
  • Det er ikke tillatt å fly over uautoriserte folkemengder uten spesiell tillatelse. Du må alltid fly på en sikker måte som ikke utsetter andre for fare.
  • Droneflyging er delt inn i ulike kategorier - Open, Specific og Certified - som regulerer hvordan og hvor dronen kan flys basert på risikonivået.
  • Du må ha et gyldig autorisasjonsbevis for hver kategori.
  • Droner i den åpne kategorien trenger ikke lisens fra Luftfartstilsynet og kan veie opptil 25 kg. Tidligere var grensen 7 kg.
  • Droner som brukes innenfor EU, må ha en bestemt sertifiseringsklasse.
  • Hvis du har en eldre drone uten C-klassesertifisering og flyr i den åpne kategorien, kan du fortsette å fly på visse vilkår også etter 1. januar 2021. Les mer om C-klassesertifisering her.

Når trenger jeg dronesertifikat?

Du trenger dronesertifikat for å fly droner som veier 250 gram eller mer, og som flyr i åpen kategori. Dronelappen viser at du har den nødvendige kunnskapen for å fly droner trygt og i samsvar med gjeldende regler. For de andre dronekategoriene kreves det tilleggsopplæring.

Følgende sertifikater kreves for de ulike kategoriene:

  • Åpen kategori: Kompetansebevis, eget sertifikat for A2-underkategorien (eller STS-eksamen).
  • Spesifikk kategori: Man kan enten søke om operasjonstillatelse, erklære å fly etter et standardscenario med en C5 eller C6 merket drone eller fly med et Light UAS Operator Certificate.
  • Sertifisert kategori: Inntil videre må man søke om RO3-godkjenning i henhold til det gamle regelverket frem til nye regler er på plass.

De ulike opplæringsprogrammene er tilpasset sikkerhetsrisikoen ved den planlagte flygingen. Jo større risiko, desto mer omfattende er kravene til opplæring og gyldig sertifikat.

Hvordan får man dronelappen?

Du får dronelappen ditt på Luftfartstilsynets nettside, og alt foregår digitalt. Du må opprette en konto og registrere deg som operatør og fjernpilot. Neste steg er å lese deg opp på gjeldende droneregelverk. På nettstedet finner du opplæringsmateriell som hjelper deg med å forberede deg til kunnskapsprøven, som også gjøres direkte på nettet. Det er gratis å registrere seg og ta dronesertifikat, men det er et lovpålagt årlig gebyr. Se Luftfartstilsynets nettsider.

Når du føler deg klar, tar du en teoriprøve som dekker emner som flygeregler, personvernkrav, sikkerhetstiltak og risikohåndtering. Etter bestått teoriprøve utsteder Luftfartstilsynet et digitalt dronesertifikat som er gyldig i fem år.

Du må alltid kunne vise frem et gyldig dronesertifikat når du flyr droner. Dronesertifikatet ditt er tilgjengelig digitalt når du logger deg inn på Luftfartstilsynets nettsider, men du kan også ta med deg en trykt versjon. Husk å fornye dronesertifikatet ditt før det utløper, ved å ta teoriprøven på nytt.

Det er viktig å kjenne til reglene for droneflyging før du begynner å fly
For å fly en drone som veier mindre enn 250 gram, trenger du bare å registrere deg som operatør og fjernpilot.

Hvor kan jeg fly droner?

Du kan fly droner de fleste steder i naturen utenfor tettbygde strøk, men det finnes soner der det er forbudt å fly droner. Det gjelder for eksempel i nærheten av flyplasser, helikopterlandingsplasser, militære områder og naturparker. For å vite hva som gjelder, har Luftfartsverket (LFV) laget et dronekart.

Det er et spesialdesignet kart som er utviklet for dronepiloter. Hensikten er å gjøre det enklere for fjernstyrte piloter å vite hvor de kan fly uten å forstyrre den vanlige flytrafikken. Kartet er et enkelt interaktivt kart som gjenspeiler data fra Aeronautical Information Publication (AIP).

Sjekk ut dronekartet her

Flyging med droner utenfor Norge

Hvis du tar med deg dronen din utenfor Norge, men innenfor EU, gjelder de samme EU-reglene som i Norge. Den norske operatørlegitimasjonen og dronesertifikatet ditt er gyldig i hele EU, men det kan finnes lokale regler i tillegg til EU-bestemmelsene.
Hvis du reiser utenfor EU, må du sjekke hva som gjelder i det enkelte landet.

De ulike kategoriene av droneflyvninger

Avhengig av hvordan dronen skal flys og brukes, deles flygingen inn i én av følgende tre kategorier:

  • Åpen kategori
    For lavrisiko- og fritidsbruk, ingen spesifikke tillatelser, men begrensede regler som skal følges. Det krever dronebevis og en grunnleggende forståelse av reglene.
  • Spesifikk kategori
    For flyvninger med høyere risiko. Krever autorisasjon og risikovurdering. Krever mer opplæring, risikovurdering og ofte spesialtillatelse.
  • Sertifisert kategori
    For de mest risikofylte operasjonene. Krever omfattende formell opplæring og sertifisering av både drone og fjernstyrt pilot samt omfattende autorisasjon.

1. Åpen kategori

Den åpne kategorien er den mest grunnleggende og dekker de fleste hobbyflyvninger samt droneflyvninger med lav risiko. Det kreves ingen spesiell autorisasjon for å fly i denne kategorien, men det er klare regler som skal følges:

  • Den er delt inn i underkategoriene A1, A2 og A3, avhengig av vekt og avstand til mennesker.
  • Droner kan veie opptil 25 kg.
  • Flyvningen må alltid skje innenfor synsvidde og ikke mer enn 120 meter over bakken.
  • Det er forbudt å fly over folkemengder, og det må holdes trygg avstand til mennesker og eiendom.
  • For droner over 250 gram må fjernstyreren ha dronesertifikat.

2. Spesifikk kategori

Den spesifikke kategorien omfatter flyvninger som innebærer høyere risiko og dermed krever mer regulering og autorisasjon.

  • Flyvninger innenfor den spesifikke kategorien krever en risikovurdering og tillatelse fra Luftfartstilsynet.
  • Brukes når flygingen ikke kan gjennomføres under de restriksjonene som gjelder for den åpne kategorien. Eksempler på dette er flyging i nærheten av flyplasser, over tett befolkede områder eller om natten.
  • Operatøren må ha en operativ autorisasjonsplan som viser hvordan risikoen minimeres og sikres.
  • Fjernstyrt pilot må ha et kompetansebevis for å fly i den spesifikke kategorien.

3. Sertifisert kategori

Den sertifiserte kategorien er for de mest risikofylte typene droneflyging. Den ligner på bemannet flyging når det gjelder krav til autorisasjon og sikkerhetsprosedyrer.

  • Det kreves for høyrisikoflyging, for eksempel transport av farlig gods eller flyging med store droner over folkemengder.
  • Flyging i sertifisert kategori krever omfattende formell opplæring, på samme måte som for bemannede luftfartøy. Dette omfatter både teoretisk og praktisk opplæring.
  • Innebærer strenge sikkerhetskrav og sertifiseringer for både fjernstyrt pilot og drone.
  • Operatøren må ha sertifikat, og dronen må gjennomgå en typesertifisering tilsvarende den som gjelder for bemannede fly.
  • Fjernpiloten må ha et fjernpilotsertifikat for å fly i den sertifiserte kategorien.
Hold alltid dronen i syne når du flyr
Hold alltid dronen innen synsfeltet når du flyr i åpen kategori.

Underkategoriene A1/A3 og A2

Innenfor den åpne kategorien finnes det tre underkategorier for ulike typer flyging: A1, A2 og A3. Underkategoriene regulerer hvilken type droneflyging som er tillatt, avhengig av dronens vekt og hvor nærme du har lov til å fly mennesker.

A1 - "Over folk"

  • C0- eller C1-merkede droner.
  • Selvbygde droner opp til 250 g som flyr saktere enn 19 m/s.
  • Droner opp til 250 g som kom på markedet før 1. januar 2024.

Med C1-droner og droner over 250 gram skal du ikke fly over andre personer.

A2 - "Nærme folk"

I denne underkategorien kan du kun fly med C2-merkede droner.

Med C2-droner skal du holde 30 meter horisontalt avstand fra andre personer og 5 meter avstand når du flyr i saktemodus.

I tillegg gjelder 1:1 regelen: Dronen skal ha minst like stor horisontal avstand fra andre som dronens vertikale høyde over bakken. For eksempel hvis dronen er på 100 meters høyde skal den ha minst 100 meter avstand fra utenforstående personer.

A2-eksamen

For å fly underkategori A2, må du bestå A2-eksamen. Nettkurs for A2 kan tas via din bruker på flydrone.no, mens eksamen må tas ved en trafikkstasjon. OBS: Trafikkstasjonen tilbyr også den droneeksamen som er for piloter av RO2/RO3-operatører som flyr på statsluftfart. For å fly i A2 må du ta "A2-eksamen".

Etter at du har bestått A2-eksamen på trafikkstasjonen må du gjennomføre praktisk egentreningen i trygge omgivelser. Formålet med egentreningen er at du skal fly trygt i nærheten av andre. For å gjøre dette må du være kjent med hvordan dronen fungerer. Du bør øve på svinger, endring av fart, endring av høyde og endring av retning, returnere hjem og landing. Du bør også trene på unormale situasjoner som tap av GPS, tap av radiosignaler og hvordan du bør reagere hvis et ubemannet luftfartøy kommer inn i operasjonsområdet. 

A3 - "Unna folk"

I denne underkategorien kan du fly med:

  • C2-, C3-, og C4-merkede droner.
  • Med droner opp til 25 kg som er selvbygd eller tilgjengelig på markedet før 1. januar 2024.
  • Man kan også fly C0 og C1 merkede droner etter reglene i A3. Det er allikevel enklere å fly disse i A1.

Innen A3 må du holde minst 150 meter avstand til bolig-, nærings-, industri- eller rekreasjonsområder. Det skal ikke være andre personer til stede enn de som er involvert i droneflygingen. Hvis det kommer noen inn i området der du flyr, skal du holde minst 30 meter avstand og følge 1:1 regelen.

C-klassifisering for droner

C-klassifiseringen refererer til CE-merkingen som en drone har, og som indikerer at dronen oppfyller visse tekniske og sikkerhetsmessige krav fastsatt av EU. Droner deles inn i ulike C-klasser (C0-C4) basert på vekt, sikkerhetsfunksjoner og bruksområder. Hver klasse har spesifikke krav til dronens utstyr og bruk.

C0: Droner opp til 250 gram

  • Vekt: Opptil 250 gram.
  • Kategori: Egnet for åpen kategori A1.
  • Krav: Ingen krav til dronesertifikat for hobbyflygere.
  • Funksjoner: Bør ha en maksimal lydnivågrense og grunnleggende sikkerhetsinformasjon. Den skal også kunne holdes på trygg avstand. Forbudt å fly over folkemengder.

C1: Droner opp til 900 gram

  • Vekt: Opptil 900 gram.
  • Kategori: Tillatt for åpen kategori A1 (nær mennesker, men ikke over folkemengder).
  • Krav: Fjernpiloten må ha dronesertifikat.
  • Funksjoner: Dronen må ha en funksjon for å identifisere fjernpiloten, en "geo-awareness"-funksjon for å unngå forbudte områder og noen automatiske sikkerhetsfunksjoner.

C2: Droner opp til 4 kg

  • Vekt: Opptil 4 kg.
  • Kategori: Egnet for åpen kategori A2 (nær mennesker, men med sikkerhetsavstand).
  • Krav: I tillegg til dronesertifikat må fjernpiloten gjennomføre praktiske selvstudier.
  • Funksjoner: Dronen skal kunne flys i lavhastighetsmodus for å minimere risikoen for nærhet til mennesker. Den bør også ha automatiske sikkerhetsfunksjoner og identifikasjon av fjernstyrt pilot.

C3 og C4: Større droner opp til 25 kg

  • Vekt: C3 opp til 25 kg, C4 gjelder også for større droner for enklere konstruksjoner.
  • Kategori: Brukes innenfor åpen kategori A3 (flyging på lang avstand fra mennesker).
  • Krav: Fjernpiloten må ha dronesertifikat og overholde en sikkerhetsavstand på minst 150 meter fra boligområder.
  • Funksjoner: C3-klassifiserte droner skal være utstyrt med funksjoner som sikrer at fjernpiloten har kontroll, mens C4 er enklere og kanskje ikke har automatiske sikkerhetsfunksjoner. C4-droner kan brukes som modellfly uten spesifikt utstyr.

Kilder og mer informasjon om droneflyging

På Luftfartstilsynets nettsider finner du alt du trenger å vite om droneflyging. De har blant annet en guide der du kan få steg-for-steg informasjon om hva som gjelder for deg, din drone og din type flyging.

Relaterte lenker

Luftfartstilsynet
Dronesiden
Registrering og ta dronelappen
Droneregler

Safetofly
Dronekartet

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

Lær å fly drone – 8 tips for nybegynnere og fremtidige profesjonelle

Så du har nettopp kommet hjem med din nye drone, og nå er det på tide å begynne å fly. Men hvordan kommer du i gang, og hvordan blir du en god dronepilot? Vi har samlet våre beste tips for å lære å fly droner og utvikle flyferdighetene dine. I tillegg har vi laget en sjekkliste du kan bruke ved hver droneflyvning for å sørge for en sikker og trygg flytur.

Les mer

Velg riktig drone – en kjøpsguide

Droner har raskt blitt populære blant både forbrukere og profesjonelle, og de har revolusjonert alt fra innholdsproduksjon og filmproduksjon til kartlegging og inspeksjon. Men hvilken drone bør du velge? I denne guiden kan du lære mer om hvordan droner fungerer, finne den riktige dronen for dine behov og hva du bør tenke på før du skal ut på din første flytur.

Les mer

De beste tipsene for å lykkes med 360°-videoene dine

Vil du få mest mulig ut av 360°-videoene dine? I guiden vår får du hjelp til å forstå hvordan du lager imponerende 360°-videoer, fra riktige kamerainnstillinger og stabilisering til tips om etterredigering. Les videre for å ta videoproduksjonen din til neste nivå og lage fantastiske klipp på en enkel måte!

Les mer

Scandinavian Photo

18.10.2024

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen