Lær å fly drone – 8 tips for nybegynnere og fremtidige profesjonelle
Så du har nettopp kommet hjem med din nye drone, og nå er det på tide å begynne å fly. Men hvordan kommer du i gang, og hvordan blir du en god dronepilot? Vi har samlet våre beste tips for å lære å fly droner og utvikle flyferdighetene dine. I tillegg har vi laget en sjekkliste du kan bruke ved hver droneflyvning for å sørge for en sikker og trygg flytur.
Innhold
- Les bruksanvisningen
- Øv på langsomme, kontrollerte bevegelser
- Øv deg på å fly i forskjellige mønstre
- Prøv de forskjellige flymodusene
- Bli kjent med dronens hindringsdeteksjon
- Få inspirasjon og lær av andre
- Film og se gjennom flyvningene dine
- Øvelse gjør mester
Før du flyr en drone for første gang, er det viktig at du kjenner til det grunnleggende om droneflyging. For det første må du være registrert som operatør og fjernstyrt pilot. Hvis dronen veier mer enn 250 gram, må du også skaffe deg et dronebevis for å kunne fly. Les mer om reglene for droneflyging her. Husk å sjekke dronekartet for å se hvor du kan og ikke kan fly. Se også vår sjekkliste som er god å krysse av før hver flytur.
1. Les bruksanvisningen
Vi vet at det ikke er det rådet du helst vil høre, men et første skritt er å bli kjent med din nye drone og hvordan den fungerer. Les manualen for grunnleggende funksjoner, hvordan kontrolleren fungerer og hvordan du kommer i gang med akkurat din modell. Sørg for å ha manualen i vesken til alle flyturene dine.
2. Øv på langsomme, kontrollerte bevegelser
På tide å begynne å fly! Gå gjennom vår sjekkliste for droneflyging for å sikre at du har alt under kontroll. Velg et stort, åpent område uten trær eller andre hindringer i nærheten. Plasser dronen på bakken eller et annet flatt underlag, og rygg noen meter unna. Snu alltid dronen bort fra deg når du tar av. Start med å løfte dronen rett opp i luften, omtrent i øyehøyde, og begynn deretter å fly sakte i ulike retninger.
Gjør rolige og langsomme bevegelser. Gjør deg kjent med alle spaker og knapper, og legg merke til hvordan dronen oppfører seg. Øv deg på å holde flyet jevnt og stabilt, prøv å fly i forskjellige retninger, opp og ned, med små, kontrollerte bevegelser med kontrollene, for å virkelig forstå hvordan dronen fungerer. Ikke glem å øve på å lande også!
Ved å øve på sakteflyging får du bedre kontroll over dronen og lærer deg håndkontroll, slik at du kan unngå rykkvise bevegelser. Det vil gi deg større kontroll og forståelse for hvordan dronen oppfører seg i ulike situasjoner. Etter en stund kan du begynne å øke hastigheten og også ta noen bilder og filme noen snutter mens du flyr.
3. Øv deg på å fly i forskjellige mønstre
En god øvelse for å forbedre presisjonen er å fly dronen i ulike mønstre, for eksempel et rutenettmønster, i en sirkel, et åttetall eller gjennom en usynlig slalåmbane i luften. Fokuser på å holde jevn fart og stabil høyde hele tiden.
Gjør også øvelsene i ulike høyder (husk maksgrensen på 120 meter!) for å få en bedre følelse av høyde og perspektiv. Når du tar bilder og videoer, bør du også utnytte muligheten til å filme både på nært hold og langt oppe for å få med deg mer av omgivelsene fra dronens unike perspektiv.
"Husk at hvis dronen har kameraet vendt mot deg, vil alt bli speilvendt."
Begynn med å fly med kameraet vendt forover hele tiden, og øv deretter på å fly dronen i et firkantet mønster uten å endre retning. Det betyr at du holder kameraet rettet i én retning mens dronen beveger seg i ulike retninger, slik at du kan styre dronen sidelengs, forover og bakover. Husk at hvis dronen har kameraet vendt mot deg, vil all kontroll bli speilvendt, så dette er en nyttig øvelse i kontroll og retning.
4. Prøv de forskjellige flymodusene
Når du begynner å få taket på manøvreringen av dronen, er det på tide å begynne å utforske alle de automatiske modusene. Dronen din har sannsynligvis en rekke smarte flymoduser og avanserte funksjoner (du leste om dem i trinn 1, ikke sant?) - nå er det på tide å sette dem på prøve. Når du lærer deg de automatiske modusene, vil du forstå droneflyging enda bedre, samtidig som du får muligheten til å ta fantastiske bilder og videoer ved å trykke på en knapp.
Plasser dronen i den høyden du vil at den skal være, og velg mellom de ulike flymodusene. Her vil dronen ta kontroll over flyvningen og for eksempel følge eller sirkle rundt det objektet du ønsker. Noter hvor mye plass de ulike funksjonene krever, slik at det blir enklere å planlegge fremtidige flyvninger.
5. Bli kjent med dronens hindringsdeteksjon
Det er lurt å sette seg inn i hvordan dronens hinderdeteksjon og sensorer fungerer. Mange droner kan "se" hindringer rundt seg i 360°, mens andre bare oppdager objekter forover og bakover. Fly (forsiktig) nær et objekt for å lære når og hvordan dronens avstandsmåler fungerer, og hvordan den varsler om hindringer.
Denne øvelsen er en god forberedelse til flyvninger i overfylte eller komplekse miljøer, og ved åVed å forstå dronens hindringsdeteksjon kan du fly i nærheten av hindringer med større sikkerhet og unngå kollisjoner.
6. Få inspirasjon og lær av andre
Søk på YouTube, Instagram eller andre plattformer for å finne andre dronepiloter og se hva de gjør. Bli inspirert og lær av teknikkene deres, og få nye ideer til dine egne flyvninger, bilder og dronevideoer, slik at du kan utvikle din egen stil. Del resultatene dine i vårt Community og finn likesinnede!
7. Film og gjennomgå flyvningene dine
Ta opp flyvningene dine og analyser dem i etterkant. Se på hvor stabilt du fløy, hvor jevne bevegelsene dine var og hvor du eventuelt kan forbedre deg. Ved å se gjennom opptakene kan du raskt identifisere områder der du kan øve mer.
8. Øvelse gjør mester
Ingen er proff fra starten av, så som med alt annet kreves det øvelse, øvelse og atter øvelse. Prøv å bruke tid på å øve og repetere jevnlig, slik at du ikke glemmer fra den ene økten til den neste. Jo oftere du flyr, jo raskere vil alle knappene og spakene sette seg i muskelminnet ditt, og du vil fly uten å tenke over hva du gjør. Jo mer tid du bruker på å bli kjent med dronen og alle dens funksjoner, desto mer vil du forbedre både presisjonen og selvtilliten din som dronepilot.
Lykke til!
Sjekkliste for droneflyvninger
Før du starter dronen din, bør du gå gjennom følgende sjekkliste hver gang for å sikre en best mulig og tryggest mulig flytur.
Hjemme før du flyr
- Tøm minnekortet og sørg for at det er på plass i dronen.
- Lad dronebatteriene, reservebatteriene og kontrolleren.
- Inspiser dronen og propellene for å forsikre deg om at alt er i god stand og på plass.
- Sjekk om det finnes oppdateringer i programvaren til dronen din.
- Sjekk værmeldingen for den planlagte flydagen/tidspunktet. Ta hensyn til både mulig nedbør og vindhastighet. Hvis det blåser for mye, bør du vente. I sterkere vind blir dronen vanskeligere å kontrollere, batteriene tømmes raskere, og i verste fall kan vinden ta med seg dronen slik at du mister kontrollen.
- Sjekk alltid dronekartet før hver flytur. Det finnes flyforbudssoner, og noen ganger er det midlertidige flyforbud, så sjekk alltid før hver flyvning at det er tillatt å fly der du er.
På stedet før og under flyvningen
- Sjekk vindhastigheten for å forsikre deg om at den ikke har endret seg i forhold til prognosen.
- Kontroller dronen på nytt og sørg for at alle propellene er intakte og godt festet.
- Sørg for GPS-signal og kalibrering. Vent til dronen har et stabilt GPS-signal før du tar av. Kalibrer dronen hvis det er nødvendig for å få en mer stabil og tryggere flytur.
- Kontroller omgivelsene og flyområdet. Sjekk om det er noen objekter i nærheten som du bør være ekstra oppmerksom på.
- Sørg for at "return to home" er aktivert. Kontroller også at hjemmepunktet på kartet i kontrolleren stemmer overens med dronens posisjon.
- Still inn maksimal flyhøyde. I Norge er denne 120 meter.
- Plasser dronen på en flat overflate uten hindringer i nærheten. Bruk om mulig en landingsmatte.
- Kontroller at lampene på dronen blinker grønt og at det ikke vises noen advarsler på skjermen før du tar av.
- Start dronen vendt bort fra deg og noen meter unna.
- Hold dronen i syne under hele flyturen.
Etter flyvningen
- Forsikre deg om at dronen har stanset helt før du løfter den opp.
- Slå av dronen og håndkontrollen.
- Rengjør dronen hvis den blir skitten. Vær ekstra oppmerksom på kameraet og sensorene. Bruk en rengjøringsklut, og unngå sterke rengjøringsmidler.
- Inspiser dronen og alle propellene før du bretter den sammen.
- Sett på kameradekselet.
- Pakk dronen og alt tilbehøret forsiktig ned i en beskyttende veske.
- Sjekk området før du forlater det for å forsikre deg om at ingenting har blitt liggende igjen.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
18
okt
Regler for droneflyging
Hvilke regler gjelder for droner og hvor kan jeg fly? Hvordan får jeg dronelisens? Å kjøpe en drone kan føre med seg mange ulike spørsmål. Her forklarer vi reglene rundt droner og hva du må tenke på for å komme i gang med droneflyging på en lovlig og trygg måte.
Les mer1
okt
Velg riktig drone – en kjøpsguide
Droner har raskt blitt populære blant både forbrukere og profesjonelle, og de har revolusjonert alt fra innholdsproduksjon og filmproduksjon til kartlegging og inspeksjon. Men hvilken drone bør du velge? I denne guiden kan du lære mer om hvordan droner fungerer, finne den riktige dronen for dine behov og hva du bør tenke på før du skal ut på din første flytur.
Les mer30
jul
Lær deg mer om vlogging
Vlogg, eller videoblogg som det er forkortelsen for, er en form for dagbok der innholdet består av video istedenfor tekst. Å starte en vlogg eller videreutvikle en allerede eksisterende kan ofte føre med seg en del spørsmål. Kanskje lurer du på hvilket vloggekamera du skal velge, eller hvordan du kan få bedre lyd eller lys i videoene dine? Her finner du tips, inspirasjon og utstyr til vloggingen din, enten du allerede har en vlogg eller tenker på å starte en.
Les merScandinavian Photo
18.10.2024
Del