Kom i gang med streetfotografering - utstyr og innstillinger
Streetfoto, street photography eller gatefotografering som det også kalles, er en form for dokumentarfotografering der fotografen og objektet befinner seg i virkelige situasjoner i det offentlige rom.
Streetfotograferinghandler i bunn og grunn om å fange følelser og øyeblikk, og derfor er det viktig og alltid ha kameraet tilgjengelig. Det finnes en stor risiko for at du vil trenge å gå rundt i flere timer med kameraet i hånden, bare fordi du ikke vil gå glipp av det viktige øyeblikket, og det perfekte bildet kan raskt være vekk. For at du skal orke å gå rundt med kameraets søker foran øyet hele dagen gjelder det at kamerautstyret ditt ikke er for tungt. Et fullformatskamera gjør at objektivene ofte blir store og tunge, og det kan dermed være smart å se på et kamera med en mindre sensor, noe som vil gjøre at objektivet blir mindre og lettere.
Velger du å bruke et kamera med utbyttbart objektiv pleier en brennvidde tilsvarende 28-50mm å gi best resultater. Med et vidvinkel- eller normalobjektiv kommer du nærmere personene, og får på denne måten mer nærvær i bildene.
Hvilke innstillinger som fungerer best for streetfotografering avhenger selvfølgelig på hva du ønsker å oppnå med bildene. Antagelig vil du fryse et øyeblikk for å gjengi et dokumentarisk bilde av hva som skjedde nøyaktig det sekundet, og for å oppnå det justerer du lukkertid, blender og ISO. Er du nybegynner på kamera, eller ny innen streetfotografering kan det være smart å begynne med kameraets automatiske innstillinger, for å siden utforske kameraets manuelle innstillinger som gir deg bedre kontroll over bildet, og som utvikler deg som fotograf.
Lukkertid
For å kunne fryse det som skjer i et øyeblikk på gata, må du sette lukkeren på ca 1/125 sekund eller kortere. Vil du eksperimentere med lenger lukkertider kan du få bilder der personen som beveger seg blir uskarp av bevegelsesuskarphet, og de personene som står stille blir skarpe. Dette kan gi kule bilder i for eksempel et fotgjengerfelt eller i en gate med folk som går. Les mer om lukkertid og hvordan den påvirker bildet.
Blender
Hvor stor blender som passer best avhenger av hvor stor dybdeskarphet du vil ha i bildene dine, og hvilken brennvidde objektivet har. Vil du ta et bilde med en person i forgrunnen, og samtidig få bakgrunnen skarp må du bruke en mindre blender (høyere tall). Les mer om hvordan blenderen fungerer og hvordan den påvirker bildet.
ISO-verdi
Hvilken ISO-verdi som skal brukes for å få et korrekt eksponert bilde avhenger av hvordan du har innstilt blender og lukker, samt lyset i akkurat den aktuelle situasjonen. ISO-verdien kan variere svært mye mellom et bilde tatt i sterkt sollys, eller i skyggen fra en bygning. Bruker du en liten blender og rask lukkertid må du skru opp ISO-tallet for at du skal få et korrekt eksponert bilde. Blir ISO-tallet for høyt finnes det en risiko for at bildet blir kornete. Låser du lukkertid og blender er det enkelt å la kameraet automatisk bestemme rett ISO-verdi for å få et korrekt eksponert bilde. Les mer om ISO-verdi.
Følgende autofokus
I og med at det går raskt ved streetfotografering bør kameraet stilles på følgende autofokus. Holder du nede avtrykkeren halvveis vil da kameraet lete etter fokus så lenge avtrykkeren holdes nede. Dersom du skal fotografere en person som går mot deg vil fokuspunktet flytte seg etter som personen kommer nærmere deg. Juster hvor stort område autofokusen skal lete innen, et mindre område gir deg mindre risiko for at fokus havner på feil sted. Visse kameraer har også mulighet for å lete etter ansikt og sette fokuset på disse.. Les mer om autofokus
Seriebildetagning
Å fryse øyeblikket i akkurat rett sekund er som regel en av de viktigste elementene innen streetfotografering, men å finne rett timing er ikke alltid lett. For å øke sjansen til å fange det rette øyeblikket kan du stille kameraet på seriebildeopptak, noe som gjør at kameraet fortsetter å ta bilder så lenge avtrykkeren holdes nedtrykt. Dette vil resultere i at du får med deg mange bilder hjem, men dette øker også sjansene dine for at du får fanget det rette øyeblikket.
Svarthvitt
Et bymiljø er ofte fulll av bevegelser, med mange ulike fargesterke elementer. Dersom du velger å fotografere i svarthvitt kan du få et roligere bilde, og redusere risikoen for at bakgrunnen tar for mye oppmerksomhet fra det som står i fokus. Dette vil oså hjelpe den som ser på bildet, ettersom det blir lettere å fokusere på menneskene i bildet istedet for elementer i bakgrunnen.
RAW
Stiller du inn kameraet ditt til å fotografere i svarthvitt er det bra å også stille det inn til å skulle ta RAW-bilder. Da får du mulighet til og i etterkant velge om du vil bearbeide bildet i svarthvitt, slik det er tatt, eller gjenskape bildet i farger. Med RAW får du også bedre mulighet til å redigere bildene i ettertid.
Scandinavian Photo
22.01.2019
Del