Velg riktig ISO for bedre bilder

ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.

Innhold

Eksponering

For at et bilde skal kunne tas, må kameraets sensor (eller film ved analog fotografering) eksponeres for lys. Dette kalles å eksponere bildet. Hvis sensoren eksponeres for lite lys, blir bildet undereksponert og resultatet blir et mørkt bilde, og hvis sensoren eksponeres for mye lys, blir bildet overeksponert og bildet blir for lyst. I begge tilfeller kan det være vanskelig å se hva bildet forestiller, fordi detaljer går tapt i svarte eller hvite områder. Man sikter alltid mot en "korrekt eksponering" der bildet verken er for lyst eller for mørkt, og til hjelp har du tre kamerainnstillinger: blenderåpning, lukkertid og ISO. I denne guiden skal vi se nærmere på ISO og hvordan det påvirker fotograferingen din.

Hva er ISO i et kamera?

ISO betyr lysfølsomheten til et kamera. Før i tiden betydde det lysfølsomheten til filmen, men for et digitalkamera betyr det lysfølsomheten til kamerasensoren. ISO angis med et tall på en skala som deretter dobles for hvert trinn. Hvor skalaen starter og slutter, er litt forskjellig for ulike kameramodeller. Tidligere var 100-3200 standard, men i dag finnes det både lavere (f.eks. ISO 32 og ISO 64) og mye høyere ISO-verdier (opp til 124 000 eller enda høyere).

Når du øker ISO-verdien, økes signalstyrken i sensoren og bildene blir lysere, noe som er nyttig ved dårligere lysforhold. Hvis du har stilt inn kameraet på ISO 800, trenger det bare å ta inn halvparten så mye lys (ved hjelp av lukkertid og blenderåpning) som når det er stilt inn på ISO 400, for å få det samme resultatet. Høyere ISO betyr med andre ord et lysere bilde og en raskere lukkertid.

Men så bra, da kan jeg jo bare øke ISO-verdien for å få en raskere lukkertid, tenker du kanskje. Men det er en ulempe med høye ISO-verdier: støy. Jo høyere ISO-verdien er, desto mer kornete blir bildene.

Slik påvirker ISO lyset i bildene:

  • ISO påvirker lyset i bildene - jo høyere ISO, desto lysere blir bildene
  • Høyere ISO gir mer støyende bilder
  • Lav ISO gir støyfrie bilder og er best under lyse fotoforhold

Hvilken ISO bør jeg bruke?

I sterkt sollys eller annen god belysning bør du holde ISO-verdien så lav som mulig, ISO 50-200 er nok. Men hvis du fotograferer innendørs uten sterk belysning eller utendørs i skumring eller gråvær, kan ISO-verdien redde deg fra for lange lukkertider. En høy ISO er vanligvis mye bedre for å få et skarpt bilde enn å bruke den innebygde blitsen hvis ingen annen belysning er tilgjengelig.

Du bør heller ikke være redd for å øke ISO-verdien. Hvis du for eksempel fotograferer i svart-hvitt, kan støy tilføre både følelser og karakter, og dagens kameraer er bedre til å håndtere støy enn de var før, så du vil sannsynligvis ikke legge merke til den ved ISO 400 eller 600.

Raskere lukkertider med høyere ISO

Hvert hele ISO-trinn tilsvarer ett EV-trinn, som er det samme som ett helt blender- og lukkertrinn. EV står for Exposure Value og er en skala som angir hvilke kombinasjoner av blenderåpning og lukkertid som gir samme eksponering. Det betyr at du må øke ISO-verdien ett trinn for å få ett trinn lengre lukkertid.

La oss si at du fotograferer en innebandykamp, en konsert, hestesprang på en ridebane eller noe annet som beveger seg raskt og hvor lysforholdene ikke er de beste. Du vil selvfølgelig ha skarpe bilder, og du kan ikke bruke blits på grunn av avstanden til motivet, eller fordi blits rett og slett ikke er tillatt.

Med andre ord må du bruke korte lukkertider for å fryse bevegelsene, fra rundt 1/200 sekund. Kortere lukkertider betyr imidlertid mindre lys til sensoren, og du ønsker heller ikke å få for mørke bilder. Det er her objektivets maksimale blenderåpning kommer inn i bildet - jo større blenderåpning, desto mer lys slipper inn.

La oss si at objektiv har en maksimal blenderåpning på f/4, slik at kameraets lysmåling foreslår at du skal fotografere med lukkertid 1/15 og ISO 100. 1/15 sekund er ikke nok til å fange motivet skarpt, så i stedet vil du ha en lukkertid på 1/250 sekund. Da kan du øke ISO-verdien, og blenderåpningen forblir den samme.

Under de ovennevnte forholdene vil en økning av ISO-verdien i hele trinn være som følger:
ISO 200 | 1/30 lukkertid | f/4
ISO 400 | 1/60 lukkertid | f/4
ISO 800 | 1/125 lukkertid | f/4
ISO 1600 | 1/250 lukkertid | f/4

Eksempel på hvordan ISO påvirker lukkertiden

I de følgende bildeeksemplene kan du se hvordan lukkertiden påvirkes av ISO-verdien. Bildene er tatt innendørs uten dagslys og med kun taklys og en skrivebordslampe som belysning. Kameraet (Canon EOS 70D) er montert på et stativ, og objektivet er innstilt på 50 mm brennvidde med en maksimal blenderåpning på f/5. Bildene er tatt med Programme Auto, og ISO-verdien er justert manuelt. Legg merke til hvordan lukkertiden reduseres når ISO-verdien øker, men også hvor mye støy det blir i bildet.

Tatt med ISO 100 og 2 sekunders lukkertid

ISO 100

f/5, 2 sek

Tatt med ISO 400 og 0,5 sekunders lukkertid

ISO 400

f/5, 0,5 sek

Tatt med ISO 1600 og 1/8 sekunders lukkertid

ISO 1600

f/5, 1/8 sek

Tatt med ISO 6400 og lukkertid på 1/30 sek.

ISO 6400

f/5, 1/30 sek

Bildene i seg selv var svært like når det gjelder lys, men ISO 100 krevde en lukkertid på to sekunder, noe som ikke kunne ha blitt tatt håndholdt eller brukt på et motiv i bevegelse. Det er først når ISO-verdien når 6400 at lukkertiden synker til en trettiendedel av et sekund. Det bildet har imidlertid høyere støy enn det første. Ved å sette lukkertiden til 1/30 sekund og ISO-verdien til 400 fikk man et altfor mørkt bilde.

Lukkertiden avhenger selvfølgelig også i stor grad av hvor lyssterk objektiv er - en større blenderåpning ville ha forkortet lukkertiden ytterligere.

Auto-ISO og støyreduksjon

Hvis du synes det er forvirrende med ISO, kan du la kameraet selv håndtere ISO-innstillingene, det gjør vanligvis en god jobb med det. Hvis du synes det noen ganger setter ISO for høyt, kan du ofte stille inn hvilket nivå du vil at kameraets Auto ISO skal gå opp til.

Mange kameraer i dag har også god støyreduksjon, som motvirker høy støy i bildene, og redigeringsprogrammer som Photoshop og Lightroom har spesialverktøy for å redusere støyen i bildene.

Hvordan endrer jeg ISO-verdien på kameraet mitt?

Du kan endre ISO-verdien i de fleste programvarealternativene på et systemkamera, for eksempel i modusene P (Program Auto), S/TV*(Lukkerprioritet), A/AV*(Blenderprioritet) og M (Manuell). Selv om du fotograferer med mobiltelefonen, kan du som regel endre ISO-verdien i kameraets avanserte modus/Pro-modus.
*Andre navn avhengig av kameramerke.

Hvordan du endrer ISO-verdien, avhenger av hvilket merke og hvilken modell du bruker. Den enkleste måten er å slå opp ISO i brukermanualen, under indeks.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

27
jul

Hvitbalanse – kameraets innstillinger

Alt lyset rundt oss har ulike temperaturer, såkalt fargetemperatur. Avhengig av vær, tid på døgnet og lyskilde skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blått (kaldt lys). I fotografering brukes hvitbalanse for å balansere temperaturen slik at lyset ikke blir for varmt eller for kaldt.

Les mer

22
jan

Eksponeringskompensasjon

Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

04.07.2022

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen