Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Innhold
- Eksponering
- Hva er blenderen?
- Stor blenderåpning = høy lysstyrke
- Blenderen styrer dybdeskarpheten
- Blenderåpning vs. brennvidde
- Når bør jeg bruke en stor blenderåpning?
- Når bør jeg bruke en liten blenderåpning?
- Hvordan stiller jeg inn blenderåpningen på kameraet mitt?
- Eksempelbilder
Eksponering
I denne guiden skal vi se nærmere på hva blenderen gjør i kameraet og hvordan den påvirker fotograferingen. For at et fotografi skal kunne tas, må kameraets sensor (eller filmen i et analogt kamera) treffes av lys. Dette kalles å eksponere bildet. Hvis sensoren får for lite lys, blir bildet undereksponert og resultatet blir et mørkt bilde, og hvis sensoren får for mye lys, blir bildet overeksponert og bildet blir for lyst. I begge tilfeller kan det være vanskelig å se hva bildet forestiller, fordi detaljer går tapt i svarte eller hvite områder. Du sikter alltid mot en "korrekt eksponering" der bildet verken er for lyst eller for mørkt, og du har tre av kameraets innstillinger til hjelp: Blenderåpning, lukkertid og ISO.
Hva er blenderen?
Blenderen sitter i objektivet og styrer hvor mye lys som slippes inn til sensoren. Den kan sammenlignes med et hull eller en blenderåpning som kan justeres i størrelse ved hjelp av lameller. Jo større blenderåpning, jo mer lys og omvendt.
Størrelsen på blenderåpningen måles i blendertall, også kalt "f-tall" eller "f-verdi", og betegnes med f/. Det som kan gjøre det litt forvirrende, er at et lavere tall betyr en større blenderåpning og omvendt.
Som bildet viser, jo lavere blendertall, for eksempel f/1,4, desto større er åpningen i objektivet, og desto mer lys slipper inn i kameraet. Hvis du derimot velger et høyere blendertall, for eksempel f/22, blir objektivets blenderåpning mindre, og mindre lys kommer inn i kameraet.
Så husk følgende:
- Lite blendertall = stor blenderåpning
- Stort blendertall = liten blenderåpning
Stor blenderåpning = høy lysstyrke
Blendertrinnene går fra f/1 (størst) til f/32 (minst), men hvilket blenderomfang objektivene har varierer. Jo større blenderåpning et objektiv kan ha, desto høyere lysstyrke. Den maksimale blenderåpningen er alltid angitt i objektivets modellbetegnelse. Les mer om objektivbetegnelser her.
Høy lysstyrke er ofte en ønskelig egenskap i et objektiv, men det øker også prislappen. Derfor kan to objektiv-objektiver med tilsynelatende like spesifikasjoner variere betydelig i pris - for eksempel er 24-105 mm f/4-7.1 billigere enn 24-105 mm f/4. Det første objektivet har en variabel maksimal blenderåpning avhengig av brennvidden, mens det andre objektivet har f/4 i hele zoomområdet.
Blenderåpningen styrer dybdeskarpheten
Hvordan får du en uskarp bakgrunn i et bilde? Og hvordan kontrollerer jeg det slik at hele bildet blir skarpt? Med blenderåpningen! I tillegg til lyset påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten, det vil si hvor stor del av dybdeskarpheten i bildet som er skarp. En stor dybdeskarphet betyr at et stort område av bildet er skarpt, og at ingen eller et mindre område er ute av fokus. En liten dybdeskarphet gjør at bare et lite område av bildet er skarpt, mens resten er uskarpt i forgrunnen og bakgrunnen. En stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet, mens en liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet. Les mer om dybdeskarphet her.
Du kan med andre ord legge til én ting til i huskelisten ovenfor;
- Lite blendertall = Stor blenderåpning = Kort dybdeskarphet (uskarp bakgrunn/bokeh)
- Stort blendertall = Liten blenderåpning = Lang dybdeskarphet (skarphet over et stort område)
Blenderåpning vs. brennvidde
For å komplisere det hele litt, er det flere faktorer som spiller inn hvis du vil ha en uskarp bakgrunn. En stor blenderåpning gir deg ikke nødvendigvis mye bokeh, ettersom resultatet vil variere avhengig av brennvidden du har stilt inn, hvor nær du er motivet, og hvor langt unna bakgrunnen er fra motivet.
De tre bildene nedenfor har alle samme blenderåpning, men bokehen er mye mer fremtredende ved 135 mm brennvidde enn ved 64 mm. Blender f/7,1 er også en relativt liten blenderåpning, men takket være den høye brennvidden og avstanden til bakgrunnen har det siste bildet likevel mye uskarphet i bakgrunnen. Les mer om brennvidde her.
Når bør jeg bruke stor blenderåpning?
Stor blenderåpning (lavt f-tall) gir liten dybdeskarphet og er bra for portretter og detaljbilder. Det gjør bakgrunnen uskarp, isolerer hovedmotivet og får det til å skille seg bedre ut i bildet.
Når bør jeg bruke liten blenderåpning?
Liten blenderåpning (høyt f-tall) gir lang dybdeskarphet, noe som er bra for for eksempel landskapsfotografering og produktfotografering. Stor blenderåpning er også trikset for å få synlige solstråler og få solen til å skinne som en stjerne.
Hvordan stiller jeg inn blenderåpningen på kameraet mitt?
I kameraets automodus stiller kameraet selv inn blenderåpning og andre innstillinger for "riktig eksponering", dvs. verken under- eller overeksponert. Men hvis du vil begynne å kontrollere innstillingene selv - for eksempel for å ta et bilde med uskarp bakgrunn - er blenderprioritet et godt sted å begynne.
Du stiller inn blenderåpningen ved å vri modushjulet på kameraet til A (Aperture) for Nikon, Sony, Olympus og andre, eller AV (Aperture Value) for Canon. I denne modusen justeres lukkerhastigheten til den valgte blenderåpningen. Du kan også velge M (Manuell) som er helt manuell, og du angir alle innstillingene selv.
A/AV - Her vrir du vanligvis på hjulet foran utløseren for å justere blenderverdien. Lukkertiden justeres automatisk i henhold til den valgte blenderåpningen.
Husk at hvis du velger en liten blenderåpning i dårlig lys, vil kameraet ønske å velge en lengre lukkertid. Hvis du da holder kameraet i hånden, er risikoen for risteuskarphet stor. Hvis du bruker stativ, går det fint med lengre lukkertider.
Tips! Slå opp på "blenderprioritet", "blenderstyrt automatikk" eller "blenderprioritet" i håndbokens indeks for å finne ut hvordan du stiller den inn for akkurat ditt kamera.
M - I helt manuell modus må du stille inn både lukkertid og blenderåpning. En mindre blenderåpning krever ofte en lengre lukkertid for å unngå et for mørkt bilde, og omvendt. Du kan vanligvis se direkte i displayet hvordan kameraet vil eksponere bildet, slik at du kan se om det blir for lyst eller mørkt.
Tips! Slå opp på "M", "Manual" eller "Manual Exposure" i håndbokens indeks for å lese hvordan du skal stille inn akkurat ditt kamera.
Eksempelbilder
Eksempelbilder tatt med stor blenderåpning (lavt blendertall, f/1,4-f/2,0) = kort dybdeskarphet.
Eksempelbilder tatt med liten blenderåpning (høyt blendertall, f/8-f/16) = lang dybdeskarphet.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
20
jan
Bokeh og dybdeskarphet
Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.
Les mer12
okt
Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Les mer7
okt
Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov
Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.
Les mer4
jul
Velg riktig ISO for bedre bilder
ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.
Les mer12
jun
Hva er brennvidde?
Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.
Les mer22
jan
Objektivenes betegnelser
Hva betyr IS på objektivet? Hva er forskjellen mellom AF-S og AF-P? Det finnes mange forskjellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert merke har sine egne betegnelser. Vi hjelper deg med å finne ut hva de betyr, slik at du vet hva som er viktig å vite når du kjøper et nytt objektiv.
Les merScandinavian Photo
22.01.2019
Del