Bildestabilisator - hvor bra er det?
Det er ikke alltid lett å være stødig på hånden, noe som ofte kan medføre bevegelsesuskarphet - spesielt når man fotograferer i dårligere lysforhold (som gir lenger lukkertid) eller med teleobjektiv (jo lenger brennvidde, desto vanskeligere er det å holde kameraet stille). En god funksjon som kompenserer for dette er bildestabilisatoren, som hjelper deg å holde bildet i ro.
Hva er bildestabilisering?
Hvis du bare fotograferer med korte lukkertider, har du kanskje ikke opplevd kamerarystelser, men en lukkertid på over 1/50 sekund kan være nok til å gjøre bildet uskarpt når du fotograferer håndholdt. Under dårligere lysforhold vil kameraet kompensere med en lengre lukkertid for å slippe inn nok lys til sensoren, og da er risikoen for kamerarystelser enda større. Spesielt når du fotograferer med teleobjektiver, for jo lengre brennvidde, desto vanskeligere er det å holde kameraet stille. Dels fordi disse objektivene er større og tyngre, men også fordi den minste vibrasjon blir forstørret og enda mer merkbar ved lengre brennvidder.
En god funksjon som kompenserer for dette, er den innebygde bildestabiliseringen som kompenserer for enkle rystelser som oppstår når du fotograferer håndholdt. Objektiver med bildestabilisering koster mer enn objektiver uten, men er gull verdt hvis du ikke har mulighet til å bære rundt på et stativ. Nedenfor ser du to bilder som er tatt med de samme innstillingene - det ene med og det andre uten bildestabilisering:
Med bildestabilisering kan du få tre til fire stopp ekstra, noe som betyr at du for eksempel kan velge 1/30 sekund i stedet for 1/250 sekund med en brennvidde på 250 mm - og likevel få skarpe bilder.
Optisk eller elektronisk bildestabilisering?
Bildestabilisering kan være optisk eller elektronisk. Optisk betyr at den er fysisk, det vil si at den sitter i maskinvaren, mens elektronisk bildestabilisering i sin helhet håndteres av programvare i kameraet eller mobiltelefonen.
Bildestabilisering i objektivet eller kamerahuset
Den optiske bildestabilisatoren sitter enten i objektivet eller i kamerahuset, men det er uenighet om hva som er best - skal den sitte i kamerahuset, i objektivet eller i begge deler? Mange speilløse kameraer har bildestabilisering i kamerahuset, noe som bidrar til at alle objektiv-objektivene også blir stabilisert, slik at du får en dobbel bildestabilisering som kan gi deg noen ekstra stopp.
Se etter disse betegnelsene hvis du vil ha et objektiv med bildestabilisering:
- Nikon - VR (Vibration Reduction)
- Canon - IS (Image Stabilizer)
- Sigma - OS (Optical Stabilizer)
- Tamron - VC (Vibration Compensation)
Hvis du har et standard systemkamera fra Sony, Pentax eller Olympus, trenger du ikke å bekymre deg for bildestabilisering, ettersom disse merkene har det innebygd i kamerahusene sine.
Bildestabilisering og stativ
Husk at hvis du har et objektiv med bildestabilisering og ønsker å fotografere med stativ, er det viktig å slå av bildestabilisatoren først for å få et så skarpt bilde som mulig. I dette tilfellet kan den faktisk forårsake uskarphet.
Å slå av bildestabilisatoren i objektivet gjøres normalt med en fysisk knapp/kontroll på objektivet. Når stabiliseringen sitter i kamerahuset, gjøres det via kamerainnstillingene.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
16
jan
Stativguide – velg riktig kamerastativ
Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.
Les mer12
okt
Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Les mer4
jul
Velg riktig ISO for bedre bilder
ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.
Les merScandinavian Photo
28.09.2022
Del