Stativguide – velg riktig kamerastativ

Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.

Hvilket stativ skal man velge?

Innhold

Hvorfor kamerastativ?

Når trenger du et stativ og hvilke fordeler gir det? Den vanligste årsaken er kort og godt når du vil fotografere med lange lukkertider. Skal du fotografere stjernehimmelen eller fange fossefall med bølgende bevegelser, trengs en lang lukkertid. En lang lukkertid kan være alt fra et halvt sekund og oppover, som rett og slett ikke kan holdes helt i ro for hånd. Les mer om lukkertider her.

Et stativ gjør det også enklere ved bruk av tungt utstyr. Et kamera med stor telelinse blir tung å fotografere med frihånd og da hjelper et stativ til å avlaste rygg og skuldre.

En annen grunn til stativ kan være at du vil sette sammen flere eksponeringer i Photoshop eller Lightroom. For å kunne gjøre det må bildene tas fra nøyaktig samme vinkel, selv om lukkertidene er korte. Noen kameramodeller tar flere eksponeringer direkte i kameraet for å øke skarpheten, dynamisk rekkevidde eller fargedybden, noe som krever at kameraet er helt stille mens bildene tas.

«Behind the scene» og resultatet. Fotografering av fosser med lang lukkerhastighet krever stativ. Her ble det brukt en lukkerhastighet på 5 sekunder. Foto: Martina Kallin

Hvilket kamerastativ bør jeg kjøpe?

Det er mange kamerastativ å velge mellom, i vidt varierende prisklasser. Før du kjøper et stativ, må du vite hvordan og når du skal bruke det, for å få et stativ som passer dine behov og forhold. For at du skal være helt fornøyd med kjøpet ditt, må du stille deg selv følgende spørsmål:

1. Hva slags kamera og utstyr har du?

For det første må stativet tilpasses kamerautstyret ditt, slik at du ikke kjøper et stativ som er for lite. Risikoen med et for lite stativ er at utstyret ikke holdes på plass og i verste fall går ned bakken. Risikoen med et for stort stativ er at det ikke kommer ut på fototurene dine i det hele tatt.

Større stativ veier selvsagt mer, men de tåler tyngre belastninger og er bedre tilpasset større stativhoder, som igjen tåler større og tyngre linser. Men har du et kompaktkamera eller et mindre, lettere systemkamera, vil det være tilstrekkelig med et mindre og lettere stativ.

2. Hvordan har du tenkt til å bruke stativet?

Kommer du til å ta stillbilder eller skal du filme mye? Så er det forskjellige stativhoder som egner seg bedre for de ulike bruksområdene, men det er fullt mulig å kjøpe et ekstra stativhode til samme stativben for å kunne dekke begge behov. Les mer om forskjellige stativhoder lenger ned på siden.

Prøv å matche størrelsen på stativben og stativhode så mye som mulig. Ferdige stativpakker er allerede dimensjonert for hverandre.

3. Er ekstra høy eller lav arbeidshøyde viktig for deg?

Se etter stativets maksimale høyde for å finne et stativ som passer din høyde eller motivvalg. Husk at hvis stativet har en midtsøyle, øker arbeidshøyden.

Hvis derimot veldig lav høyde er viktig – for eksempel hvis du fotograferer mye makro – så bør du se etter en delt posisjon på stativbeina, alternativt en sammenleggbar eller vendbar midtsøyle for å kunne få kamera så nær bakken som mulig. Sammenleggbar midtsøyle er også praktisk hvis du skal fotografere mat eller flat lays.

4. Hvor stort kan stativet være og hvor mye kan det veie?

Et stativ er til ingen nytte hvis det bare står hjemme i en bod. Et fotostativ i full størrelse med et større hode kan veie opptil fire kilo og et videostativ opptil det dobbelte. Fotograferingsstilen din er også veldig viktig her. For studiofotografen spiller det ingen rolle at stativet veier mye, mens en ute- og landskapsfotograf ønsker et stabilt men lett stativ da de skal bære stativet med seg. Sportsfotografen vil ha et veldig lett og fleksibelt stativ og foretrekker ofte monopod, og vloggeren passer kanskje best med et ministativ.

Hvor stort (eller lite) stativet er brettet kan også ha betydning om du skal pakke det på turer og fotturer. Sjekk om stativet brettes med bena ned eller opp – sistnevnte gjør at stativhodet er skjult mellom bena og dermed blir mindre foldet.


Til toppen av siden

Ulike stativtyper

Hva er forskjellen mellom et videostativ og et fotostativ?

Den største forskjellen på stativpakker for foto og video ligger i stativhodet. Fotostativ er best for stillbilder der du låser hodet nede for å holde kameraet helt stille, mens videostativ er designet for å tillate deg å bevege hodet i jevne og fine bevegelser mens du filmer. Derfor har videostativet ofte en mer avansert bevegelseskontroll, slik at du kan følge bevegelser og fange bevegelige scener på en god måte.

I tillegg til stativhodet har videostativ som regel alltid et håndtak som gjør det enkelt å panorere og kontrollere kamerabevegelsene. Videostativ er også vanligvis designet for å håndtere tyngre kameraer og har et mer robust og stabilt design enn et fotostativ.


Til toppen av siden

Kamerastativets deler

Generelt, når du snakker om stativ, mener du stativhode pluss stativben. Stativhodet gir deg muligheten til å stille inn kameraet i den retningen du ønsker og stativbena er det hodet er montert på. Her skal vi gå gjennom alle de forskjellige delene av et stativ, og vi går fra topp til bunn.

Kameraplate

Et større kamera trenger en større kameraplate som gir mer kontaktflate med kameraet, noe som betyr at det rett og slett sitter bedre. En modelltilpasset L-bracket gir den absolutt beste passformen på kameraet og bedre muligheter for å fotografere i stående stilling, da tyngdepunktet fortsatt er plassert rett over stativhodet.

Stativhode

Det er hodet som brukes til å justere kameraet og låse det i riktig posisjon. Det finnes forskjellige stativhoder for forskjellige formål. Les mer om forskjellene mellom forskjellige stativhodene nedenfor.

Stativhodet monteres på stativet med en standard 3/8" gjenger, noe som betyr at stativhode og stativben av forskjellige merker enkelt kan settes sammen. Videostativ kan ha en utjevningskopp i stedet for en 3/8" skrue. Da kreves det at stativhodet har en nivelleringskule i samme størrelse.

Midtsøyle

Mange stativer er utstyrt med en midtsøyle. Det kan best forklares som en stang som går gjennom midten av stativbena som kan justeres i høyden, slik at du får en god arbeidshøyde på kameraet. Det øker med andre ord totalhøyden på stativet uten å gjøre det mye tyngre, men på den annen side blir hele konstruksjonen mindre stabil med midtsøylen høyt oppe. Kameraet blir også mer følsomt for risting og bevegelser på grunn av for eksempel vind, med midtsøylen hevet til maks.

De absolutt største stativene har derfor ofte ikke en sentral søyle da stabilitet er høyeste prioritet. På mindre stativ er det noen ganger mulig å fjerne midtsøylen og dermed redusere vekten og øke stabiliteten, men på bekostning av høyden.

Midtsøylen lar deg derimot rotere kameraet horisontalt for å fange panoramaer eller bevegelige scener, noe som er flott hvis du ikke har disse alternativene med stativhodet.

Twinbein betyr at stativet har benpar i alle eller noen av benseksjonene, vanligvis i de to øverste seksjonene og et enkelt ben i bunnen. Doble benrør gir økt stabilitet og betyr også ofte at hvert stativrør har samme tykkelse fra topp til fot. Det er imidlertid mer materiale og stativet veier derfor mer.


Til toppen av siden

Forskjellen mellom ulike stativhoder

Det finnes flere forskjellige typer stativhoder å velge mellom, med forskjellige funksjoner og bruksområder. De vanligste typene stativhoder er kulehode, treveishode, videohode, tilt og gimbal. Her går vi gjennom de ulike typene, nevner fordeler og ulemper og gir deg tips om gode stativhoder til ditt formål.

Kulehode | TreveishodeVideohodeGimbalhodeTilthode

AGU_8112.jpg

Kulehode

Kulehoder er et av de vanligste og mest allsidige stativhodene for stillfotografering. Den består av en ball som kan bevege seg veldig fritt slik at du kan stille inn akkurat den vinkelen du ønsker og deretter låse ballen i en fast posisjon. Designet er lett å jobbe med, fleksibelt og gjør det enkelt å bytte fra landskap til portrett. Kulehoder finner du både på små ministativer og større og kraftigere fotostativer. For tyngre utstyr er det viktig å velge et stativhode med høy maksimal belastning.

Fordeler

  • Rask å sette opp og tilpasse seg situasjonen
  • Enkelt å sette en rett horisont
  • Fungerer for mange forskjellige typer stillbildefotografering

Bakdeler

  • Ikke egnet for videoopptak, da det er veldig lett for kameraet å vippe til siden
  • Mindre egnet for store teleobjektiver, høy risiko for at objektivet og kameraet legger seg på siden

Å tenke på

For liten ball gjør håndteringen vanskeligere da du må stramme låsene veldig godt. Større hode har friksjonsbrems som letter håndteringen. Hvis du vet at du vil fotografere horisontale panoramaer, sørg for å kjøpe et kulehode med panoramalås eller kjøpe et eget panoramahode.

Treveishode

Fordeler

  • Gir maksimal kontroll over vinkler og grader
  • Perfekt for panoramafotografering
  • Håndterer tyngre kameraer

Bakdeler

  • Innstillingshastigheten
    Tyngre enn kulehoder

Å tenke på

I motsetning til et kulehode, kan ikke treveishoder bevege seg like fritt. Ønsker du å bruke den sammen med et stativ med foldbar midtsøyle, kan dette være et problem.

Videohode

Fordeler

  • Myke, stilige bevegelser mens du filmer
  • Muligheter for å balansere en tyngre rigg

Bakdeler

  • Kan ikke stille kameraet i portrettmodus
  • Begrenset bruk for stillbilder

Å tenke på

Skal du filme utendørs bør du skaffe deg et stativ med utjevningsmulighet slik at du kan stille horisonten rett allerede i stativet, under videohodet.

Å tenke på

Vær forsiktig før balanseringen er ferdig! Hvis du ikke har balansert hodet før du slipper kameraet, kan hele pakken gå nedoverbakke. Hvis du vet at du kommer til å skyte mye oppover eller nedover, kan du balansere gimbalen deretter.

Tilthode

Med tilthode på monopod får du dels tilgang til kameraplaten for raskere av/på montering av kameraet, dels mulighet for å fotografere i portrettmodus.


Til toppen av siden

Forskjellige materialer

Stativ er hovedsakelig laget av enten aluminium eller karbonfiber, både med fordeler og ulemper. Detaljene som låser og knotter kan være laget av plast eller metall. Metall varer betydelig bedre og det er et bedre utvalg av reservedeler.

Aluminiumstativ

Stativ laget av aluminium er holdbare og pålitelige. De tåler røff håndtering og en liten bulk eller to påvirker ikke holdbarheten nevneverdig. Aluminium er derimot tyngre og fryktelig kaldt hvis du er ute og skyter om vinteren.

Karbonfiberstativ

Karbonfiber er et veldig sterkt og lett materiale, men også dyrere. Økningen i vekt er spesielt merkbar på større stativ. Så lenge karbonfiber utsettes for belastning i riktig retning, er den like slitesterk som aluminium. Karbonfiber blir ikke like kaldt som aluminium og er derfor finere å jobbe med i kalde omgivelser. Den kan imidlertid bli litt mer sprø når det er skikkelig kaldt, enda en grunn til å være litt mer forsiktig.

Smarte funksoner

Nivellering / utjevning

Noen videohoder er utstyrt med en utjevningskule. Det er en måte å sørge for at hodet er perfekt plant selv om bakken og stativet ikke er i vater. En nivelleringsbase kan også kjøpes separat, som da skrus fast mellom stativbena og stativhodet.

Kan jeg feste en mobiltelefon til et kamerastativ?

Ja! Det eneste som trengs er en mobilholder for stativ, som skrus fast på kameraplaten på stativet. Synes du bordstativ er for små og ønsker et høyt stativ til mobilen, fungerer kamerastativ perfekt. Har du et stativ fra før er en mobilholder en enkel og billig investering for å kunne bruke stativet sammen med mobiltelefonen – perfekt hvis du for eksempel vil filme eller sende direkte bak kulissene når du fotografi.

Bære med seg stativer

Å ta med stativ på fotoutflukter betyr helt klart ekstra vekt. De er også litt uhåndterlige og får sjelden plass i en vanlig kameraveske. Noen kamerastativ kommer med en stativveske med bærehåndtak, men dette krever likevel at du bærer det for hånd.

Mange kameraryggsekker har imidlertid spesielle spenner og en lomme til å henge kamerastativet på utsiden av vesken. Det er en praktisk måte å bære med seg et stativ, som både gir deg hendene fri og ikke gjør det mye tyngre for deg. Se etter stativfeste når du kjøper en ny kameraryggsekk, det blir mye lettere å ha med deg stativet på fotovandringen.Vi har også praktiske bærestropper til stativer, slik at du kan henge de over skulderen.

Noen smarte måter å bære stativer på

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

16
mai

Gimbalguide – lag bedre videoer med en gimbal

En gimbal hjelper deg med å få jevne og stødige videoer ved å stabilisere kameraet eller mobilen for å unngå risting og rykkende bevegelser. Dette gjør at opptakene dine får en jevnere og mer profesjonell karakter. Her går vi gjennom hvordan du kommer i gang og bruker en gimbal på beste måte. Gå heller ikke glipp av videoene våre med gode tips og råd, samt hvordan du balanserer en gimbal.

Les mer

23
nov

Lær mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

12
nov

Lær deg mer om minnekort

Minnekort kommer i mange forskjellige varianter, størrelser og merker med forskjellige kvaliteter, hastigheter, teknologier og betegnelser. Synes du det er vanskelig å vite hvilket du skal kjøpe og hva som skiller dem? Vi prøver å rydde opp i denne jungelen ved å forklare de forskjellige minnekorttypene, hvilket kort du trenger og også se på alle de kryptiske kodene og hva de betyr.

Les mer

12
jun

Supermåne og blodmåne – 5 tips for å ta bilder av månen

Månens ulike faser er fenomener som er fantastiske å se og populære å fange på bilde, men den blir enda mer intens under de mer unike forholdene supermåne og blodmåne. Her har vi samlet våre beste tips om systemkameraer, objektiver og kamerainnstillinger som egner seg for månefotografering, og som gir deg muligheten til å lage magiske bilder.

Les mer

28
feb

Systemkameraets innstillinger

Her har vi forklart systemkameraets ulike innstillinger svært kortfattet. I slutten av hver del kan du finne en link der du kan fordype deg ytterligere.

Les mer

22
jan

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering er sannsynligvis en av de mest populære fotodisiplinene i Norden. Vår åpenbare nærhet til naturen med allemannsretten, friluftsdagene og fjellturene sammen med et stadig skiftende vær og årstider samt nærheten til interessante motiver og steder har nok gjort landskapsfotografering til en naturlig del av oss skandinaviske fotografer. Her deler vi våre beste tips for bedre landskapsbilder.

Les mer

Scandinavian Photo

16.01.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen