Bokeh og dybdeskarphet
Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.
Innhold
- Hva er bokeh?
- Blenderåpning påvirker bokeh
- Hva er dybdeskarphet?
- Hvordan får jeg uskarp bakgrunn?
- Faktorer som påvirker dybdeskarphet og bakgrunnsuskarphet
- Tips for kreativ uskarphet
Hva er bokeh?
Ordet bokeh kommer fra japansk og betyr «uskarp» eller «uklar». Den brukes til å betegne en harmonisk bakgrunnsuskarphet i fotografier og er en populær effekt i fotografering. Ekte bokeh betyr en viss kvalitet på uskarphet og kan bli like mye en del av bildet som det skarpe hovedmotivet.
Bakgrunnsuskarphet lar deg skjerme ut en rotete og distraherende bakgrunn for å rette oppmerksomheten mot hovedobjektet, og for å gjøre unødvendige detaljer om til en vakker ramme med myke farger og former. Med mange lyspunkter i bakgrunnen, som jul og gatelys eller solen som skinner mellom bladene, blir høydepunktene vakker sirkulær bokeh.
Eksempler på situasjoner der bokeh ofte forekommer er ved makrofotografering fordi du kommer så nærme motivet – jo nærmere jo mer bokeh, så vel som i portrettfotografering da bokeh er en effektiv måte å isolere en person eller et dyr fra bakgrunnen.
Bokeh handler ikke bare om bakgrunnen, men kan også være uskarphet i forgrunnen. Et tips er å bevisst legge til noe foran motivet, i kanten av bildet, for å legge til dybde i bildet.
Blenderåpning påvirker bokeh
Formen på de uskarpe lyspunktene i bokeh avhenger av blenderbladene i objektivet ditt. Man sikter ofte etter fine runde sirkler i bokehen, men det avgjøres av hvor mange lameller det er i objektivet, hvordan de er strukturert og størst mulig blenderåpning. En helt åpen blenderåpning på et virkelig lyssterkt objektiv danner en perfekt rund åpning som gir runde bokeh-sirkler, mens mindre lyssterke objektiver ikke får like jevne sirkler.
Det finnes også objektiver som med konstruksjonen av lamellene deres skaper forskjellige former på bokehen, fra stjerner til katteøyne og diamanter. Nettopp derfor er det mange mennesker som ved hjelp av linseadaptere og omformere gir nytt liv til gamle analoge objektiver. Gamle objektiver har ofte ikke samme optiske ytelse som dagens modeller, men de har fine bokeh-egenskaper som gjør dem ettertraktede for kunstneriske fotografer. Les mer om bruk av analoge objektiver på digitale kameraer her.
Hva er dybdeskarphet?
Dybdeskarphet betyr hvor mye av motivet i et bilde som er i fokus i dybden av bildet, og dermed også hvor mye av bildet som er i uskarphet eller bokeh. Dybdeskarpheten kan være kort eller lang (og alt i mellom).
- Kort dybdeskarphet = fokus/skarphet på en liten del av bildet og uskarp forgrunn/bakgrunn
- Lang dybdeskarphet = fokus/skarphet i store deler eller hele bildet uten uskarp bakgrunn
Når du tar et bilde, fokuserer du på motivet ditt, som da alltid vil være i fokus, og også alt i bildet som er i samme avstand fra kameraet ditt. Alt som er bak og foran motivet kan imidlertid havne i uskarphet, avhengig av litt forskjellige faktorer. Her er to bilder som viser samme scene med lang og kort dybdeskarphet.
Hvordan får jeg uskarp bakgrunn på bildene?
Å ha kontroll over dybdeskarphet er en av de kraftigste måtene å kontrollere følelsen og stemningen til bildene dine på. I noen bilder blir grunt dybdeskarphet og uskarp bakgrunn forskjellen mellom et middelmådig og profesjonelt resultat, mens andre bilder krever lang dybdeskarphet for å fortelle sin historie. Du styrer dybdeskarpheten med blenderåpningen og/eller avstanden til motivet, men det er to faktorer til som avgjør hvor uskarp bakgrunnen blir når du fotograferer.
Faktorer som påvirker dybdeskarphet og bakgrunnsuskarphet
- Blender
- Avstand
- Brennvidde
- Sensorstørrelse
Blender
Blenderåpningen i objektivet påvirker hvor lang eller kort dybdeskarpheten i bildet vil være. Med stor blenderåpning på for eksempel f/1,4 eller f/2,8 blir bakgrunnen mer uskarp enn med en blenderåpning på f/8. Jo lavere tall, jo kortere dybdeskarphet. Med liten blenderåpning, for eksempel f/18, får du skarphet gjennom hele bildet, noe som er nyttig for landskapsbilder. Les mer om blender her.
Avstand
Et tips er å gå nærmere objektet du skal fotografere dersom du ønsker en uskarp bakgrunn. Jo nærmere du kommer motivet, jo mer bokeh får du. Dette er fordi når du kommer nærmere motivet, blir forskjellen i avstand mellom deg og motivet større, sammenlignet med avstanden mellom motivet og bakgrunnen, noe som gjør bakgrunnen mer uskarp. Med kortere avstander trenger du ikke bruke like stor blenderåpning som på lengre avstander, for å få samme bakgrunnsuskarphet.
På samme måte kan du også øke avstanden mellom motivet og bakgrunnen for å få mer bokeh.
Brennvidde
På samme måte som du kan bevege deg nærmere motivet for å gjøre bakgrunnen uskarp, kan du også bruke zoom for å komme nærmere og dermed øke bakgrunnsuskarphet. Den faktiske dybdeskarpheten endrer seg egentlig ikke – det vil si at det samme dybdeområdet er i fokus – men på grunn av det smalere snittet oppleves motivet å være lenger fra bakgrunnen, noe som gjør det uskarkere. Med andre ord vil brennvidde på 135 mm gi en mer uskarp bakgrunn enn 50 mm, med samme blenderåpning.
Sensorstørrelse
Størrelsen på sensoren i kameraet ditt påvirker bakgrunnsuskarphet, en større sensor gir mer bokeh. Men det er ikke en egenskap eller funksjon til sensoren, men handler egentlig om punkt nummer to ovenfor – avstand. Sammenligner du fullformatkameraer med APS-C-kameraer (der fullformat har en større sensor enn APS-C), gir to bilder med samme blenderåpning og brennvidde samme dybdeskarphet.
Tar du derimot to bilder med samme bildeutsnitt i hver sensorstørrelse, vil fullskjermbildet få mer bakgrunnsuskarphet. Hvorfor? På grunn av et bredere bildeområde i fullformat sammenlignet med APS-C, må du komme nærmere motivet med et fullformatkamera for å få samme bildeareal som APS-C – og dermed få mer bokeh.
Sensorstørrelsen på den annen side påvirker hvordan bakgrunnsuskarphet ser ut. Mobiltelefoner og kompaktkameraer har en relativt liten sensor, derfor er det vanskelig å produsere ekte bokeh-effekt. Bakgrunnen vil være uskarp, men kvaliteten er ikke i nærheten av det du får fra et kamera med større sensor, for eksempel et DSLR eller speilløst systemkamera.
Tips for kreativ uskarphet
Det er flere måter å jobbe med bokeh på som en del av bildet. Et tips er å lage former for bakgrunnslyset ved hjelp av et enkelt stykke papir. Bruk linsen som mal for å skjære ut en matchende sirkel, og klipp ut hvilken som helst form inni – et hjerte, stjerne eller kanskje en sommerfugl?
Legg deretter papiret foran objektivet og fest det med et UV-filter eller noen teipbiter. Still inn kameraet til manuell modus eller blenderprioritet og velg stor blenderåpning når du fotograferer.
Metoden egner seg godt når det er mange lyskilder bak motivet ditt, som en lysstreng eller bylys om kvelden. Du kan bruke metoden både for å få formede lyspunkter i bakgrunnen, og til å legge bokeh over hele bildet som hovedmotiv. Bare fantasien setter grenser.
Bruker du sort papir får du mindre lys gjennom papiret, noe som gjør det lettere å oppnå en fin effekt selv om rommet ikke er så mørkt.
Hvis du bruker samme teknikk utendørs, kan du få samme effekt, men med et annet utseende. For ikke å slippe lys gjennom papiret, bør du bruke et svart papir eller farge et hvitt papir med en svart penn. Ettersom det er mye lysere ute kan du ikke bruke store former, men start med å klippe ut linjer som er ca 2 mm brede. Skal du fylle hele bildet med bokeh bruker du manuell fokus som du setter til den absolutte nærgrensen.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
23
nov
Lær mer om makrofotografering
Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.
Les mer22
jan
Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Les mer22
jan
Fokusering – kameraets autofokus
Fokus er utrolig viktig hvis du vil få et godt bilde og hjelpe deg med å ha kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder.
Les merScandinavian Photo
20.01.2023
Del