Bygg ditt eget pinhole-kamera

Den siste søndagen i april hvert år feires Worldwide Pinhole Photography Day. Et pinhole-kamera er et kamera i sin enkleste form - laget av en boks, uten objektiv og med et hull som blenderåpning. Vi benyttet anledningen til å bygge et pinhole-kamera og viser deg hvordan du kan bygge ditt eget hullkamera.

Innhold

Når er Worldwide Pinhole Photography Day?

Pinhole Camera Day faller alltid på den siste søndagen i april, som i 2025 vil være 27. april.

2026 er Worldwide Pinhole Photography Day den 26. april
2027 er Worldwide Pinhole Photography Day den 25. april
2028 er Worldwide Pinhole Photography Day den  30. april
2029 er Worldwide Pinhole Photography Day den 29. april

Hva trengs for å bygge et pinhole-kamera?

Vi bygde pinhole-kameraet vårt av papp fra en mobiltelefon. Utover det trenger du ikke så mange ting, og det meste kan du finne hjemme.

  • En pappeske
  • Svart maling og pensel
  • Elektrisk tape, mørkeromstape eller annen lystett tape
  • Saks og eventuelt en kniv
  • Aluminiumsplate (f.eks. en hermetikkboks)
  • En nål
  • Linjal
  • Film eller fotopapir
  • Eventuelt en mørkeromspose
Du trenger ikke mange ting for å lage et hullkamera

Lystett papp

Når du har valgt pappeske, må du gjøre den helt lystett. Hvis pappen har skjøter eller åpninger, bør disse teipes igjen med lystett tape. Mal også innsiden av esken med svart maling for å hindre at lyset spretter rundt inne i esken.

Beregn brennvidden

Når boksen er helt lystett, må du regne ut hvor stor åpningen skal være. Begynn med å finne ut kameraets brennvidde (fokallengde), dvs. hvor langt hullet er fra filmen. Regn deretter ut hvor stort hull boksen din bør ha for å passe til akkurat ditt kamera. Det finnes en formel for dette som er d=c kvadratroten av f - l.

  • d er diameteren på hullet
  • c er en konstant (vanligvis Lord Rayleighs konstant, som er 1,9)
  • f er brennvidden
  • l er den gule/grønne bølgelengden (0,00055 mm)

Hvis du synes dette høres komplisert ut, kan du se noen eksempler på ulike verdier du kan bruke nedenfor.

  • 30 mm brennvidde - 0,24 mm hulldiameter
  • brennvidde på 40 mm - 0,28 mm i hulldiameter
  • brennvidde på 50 mm - 0,32 mm i hulldiameter
  • brennvidde på 60 mm - 0,36 mm i hulldiameter
  • brennvidde på 70 mm - 0,37 mm hulldiameter

Når du har funnet ut hvor stort hullet skal være, trenger du et stykke aluminium for å lage hullet. Vi tok en vanlig blikkboks, skar ut en liten bit og lagde et hull på ca. 0,24 mm (siden brennvidden var 30 mm) med en stift.

Bruk en nål til å lage blenderåpningen på hullkameraet ditt

Rett ut aluminiumsstykket så mye som mulig. Skjær eller klipp deretter et firkantet hull på ca. 1x1 cm i midten av pappen. Teip fast aluminiumsstykket på innsiden av pappen slik at hullet er midt i den firkantede åpningen. Teip deretter igjen hullet med elektrisk tape før du legger film eller fotopapir i kameraet.

En mobiltelefonboks kan fungere godt som et hullkamera

Putt film i pinhole-kameraet

Vi har brukt svart-hvitt arkfilm til kameraet vårt, men det fungerer selvfølgelig like bra med fargefilm. Arkfilm er et godt alternativ fordi den allerede er glatt og ikke krøller seg, og den kan enkelt klippes til riktig størrelse for boksen. Uansett om du lader kameraet med film eller fotopapir, må det gjøres i totalt mørke. Hvis du ikke har tilgang til et mørkerom, kan du bruke en mørkeromspose.

Produkter du kan bruke

Ta bilder med pinhole-kameraet

Nå er kameraet ladet og klart til bruk. For å finne ut hvilken blenderåpning kameraet ditt har, tar du brennvidden/diameteren på pinhole-kameraet. Vår blenderåpning ble dermed f/125 (30/0,24=125). Hvor lang eksponeringstid du bør bruke, avhenger litt av hvilken film du har i kameraet. Vi brukte ASA 400-film og testet med 30 sekunders eksponering utendørs, midt på dagen i overskyet vær.

Prøv deretter å ta bilder med ditt hjemmelagde hullkamera

Du kan se det fremkalte bildet nedenfor. Vi kan se at boksen vår ikke var så lystett som vi trodde, for vi har fått en viss lyslekkasje i bildet. Vi innså også at kameraplasseringen ikke var den beste. Siden vi hadde en ganske vid vinkel på kameraet, fikk vi med litt av bordet vi satte det på, og det hadde vært en bedre idé å plassere kameraet lenger ut på bordet. Vi er likevel fornøyde med resultatet, og sjarmen med pinhole-kameraer er nettopp dette, at mye blir uforutsigbart og at man ikke helt vet hva resultatet blir.

Foto tatt med selvbygget hullkamera

Hvis du synes det høres komplisert ut å bygge ditt eget kamera, har vi et bredt utvalg av kameraer du kan kjøpe i stedet.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

15
mai

Ta bilder med mobilen – 8 enkle tips

Å ta profesjonelle bilder med mobilen trenger ikke å være vanskelig. Her har vi samlet noen tips for å få effektfulle og inspirerende bilder, som du raskt og enkelt kan dele på sosiale medier. Husk at de beste bildene kommer ved å øve, eksperimentere og fremfor alt ha det gøy!

Les mer

23
nov

Lær mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

12
jun

Hva er brennvidde?

Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Fotopapir - hvilken overflate skal jeg velge?

Valget av fotopapirets overflate handler mye om preferanser og smak. Verdt å tenke på er at overflaten på papiret kan gi bildene dine helt ulik karakter. Her kommer noen grunnleggende retningslinjer som kan være bra å tenke over når du skal velge papir.

Les mer

22
jan

Å bruke analoge objektiver på digitalkameraer

Det er ikke helt uvanlig at man finner gamle objektiver på loppemarked, second hand-butikkereller gjemt og glemt i en skuff et sted. Gamle objektivre har ofte ikke den samme optiske ytelse som de nyproduserte modellene, derimot gjør den mekaniske kvaliteten og manuelle håndteringen at de er veldig gode å jobbe med. Defekter i form av litt mindre kontrast, interne reflekser og merkelig bakgrunnsuskarphet gir ofte en herlig følelse i bildene.

Les mer

Scandinavian Photo

22.04.2016

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen