Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Innhold

Hvilket objektiv bør jeg velge?

Det kan være forvirrende å finne det riktige objektivet når du er ny innenfor fotografering. Det er mange parametere og egenskaper som må være på plass for at det skal fungere og for at du skal bli fornøyd. Når du skal velge objektiv bør du spørre deg selv «hva skal jeg fotografere?». En avgjørende faktor er også hva slags objektiver du allerede har i dag – og ikke har, og dermed mangler i kameravesken. Hvis du ikke er sikker på hvilket objektiv som passer til kameraet ditt, finnes det informasjon om det lengre ned på siden.

Hvis du føler deg usikker på alle betegnelsene på objektivene, har vi en guide som forklarer forkortelsene på objektivene og et innlegg om blenderen.

Originalt eller tredjepartsmerke?

Må jeg kjøpe Canon-objektiver hvis jeg har et Canon-kamera? Og bare Nikon-objektiver passer til Nikon-kameraer? Svaret er nei. Det finnes såkalte tredjepartsmerker, som Sigma, Tamron og Samyang som lager objektiver for de store kameramerkene og som fungerer like bra. La derfor ikke merket på objektivet bestemme når du skal velge objektiv – sørg heller for at du får de egenskapene du ønsker. Ting som lysstyrke, brennvidde og selvfølgelig budsjett er alle faktorer som bestemmer når du velger objektiv, så ikke la merket ha for mye betydning.

Tredjepartsmerker har ofte USB-dokkingstasjoner som tilbehør slik at du kan finjustere fokus og også oppdatere programvaren i objektivet selv.


Hvilken brennvidde trenger jeg?

Blant det første man ser på når det kommer til et nytt objektiv er hvilken brennvidde man ønsker – altså hvor nært motivet ditt kommer når du fotograferer, altså hvilket bildeutsnitt objektivet kan gi. Brennvidde måles i millimeter (mm) der et lavt tall, for eksempel 16 mm, representerer en vid synsvinkel, såkalt vidvinkel. Du får altså mye med i bildet, mens et høyt tall, for eksempel 200 mm, gir et mindre bildeutsnitt men du kommer nærmere motiver på avstand. Les mer om brennvidde her.

Fast brennvidde eller zoomobjektiv?

Objektiver er tilgjengelige både med fast brennvidde eller som zoomobjektiv. En fast brennvidde betyr, som ordet antyder, at objektivet kun har ett millimeter-tall, for eksempel 35, 50 eller 85 mm, mens på et zoomobjektiv kan du endre brennvidden, for eksempel mellom 18-55 mm.

Begge typer objektiver har sine fordeler og ulemper. Hva du bør velge avhenger selvfølgelig av hva du skal fotografere, men også av smak – noen foretrekker faste objektiver, mens andre føler seg begrenset av dette.

Objektiver med fast brennvidde er ofte litt billigere enn zoomobjektiver og har generelt større blenderåpning, noe som gir en kort dybdeskarphet som passer til for eksempel portretter. Du kan imidlertid ikke variere brennvidden, men må i stedet tilpasse deg motivet for å få riktig avstand eller utsnitt.

Zoomobjektiver gir deg større fleksibilitet og muligheter ved å kunne tilpasse brennvidden til ulike typer motiver og sammenhenger. Med et bredt zoomområde kan du kanskje klare deg med ett enkelt objektiv og ikke trenger å bytte i det hele tatt, eller like ofte. Ulempen deres er at de generelt har et høyere blendertall, noe som ikke gir de samme mulighetene for kort dybdeskarphet.


Objektivenes ulike egenskaper

Når du har bestemt deg for hvilken brennvidde du skal se etter, er det flere spesifikasjoner du kan se etter. Om disse er viktige for deg er opp til deg å avgjøre – i noen tilfeller er noe topp prioritet og noe annet er uviktig slik at neste objektivkjøp blir akkurat det motsatte.

Lysstyrke

Etter brennvidden kommer lysstyrken til objektivet som en viktig egenskap. Med lysstyrke menes størst mulig blenderåpning som objektivet kan ha. Blenderåpningen er alltid justerbar, både på faste brennvidder og zoomobjektiver. Alle objektiver kan ha en liten blenderåpning (høyt f-tall), så det som skiller dem er deres største blenderåpning (lavt f-tall). Men jo lavere f-nummer, jo høyere pris på objektivet.

Høy lysstyrke gjør også at objektivet kan yte bedre under dårligere lysforhold. Jo større blenderåpning du kan stille inn, jo mer lys kan objektivet slippe inn til kameraets sensor. Les mer om blender her.

Her må du altså tenke på om lysstyrke og kort dybdeskarphet er viktig for deg og hva du skal fotografere.

Autofokus og manuell fokus

Noe som kan være greit å sjekke før du kjøper et nytt objektiv er om det har autofokus eller ikke, slik at det ikke blir noen overraskelse etterpå. Det vanligste er at objektivene har innebygget autofokus – det vil si at de kan fokusere automatisk, men det finnes også objektiver som mangler denne funksjonen.

Helt manuelle objektiver har ofte ingen kontakter mellom kamerahuset og objektivet, noe som betyr at informasjon som brennvidde og blenderåpning ikke registreres i EXIF (data innebygd i bildefilen). Fokus settes deretter ved å vri en ring på objektivet. Noen ganger har de en avstandsskala trykket på som gjør det lettere, men noen objektiver mangler dette. Objektiver med kun manuell fokus har generelt en lavere prislapp enn objektiver med autofokus.

Flere funksjoner og egenskaper

Til slutt er det noen flere spesifikasjoner du kanskje vil vurdere i objektivvalget ditt.

Bildestabilisering

Avhengig av kameramerke og modell er bildestabilisering innebygd i objektivet, som forhindrer uskarphet når du fotograferer håndholdt. Les mer om bildestabilisering her.

Værforsegling

Hvis du for det meste fotograferer innendørs eller når solen skinner, er værtetting kanskje ikke det viktigste for deg, men skal du ut i naturen uansett vær, kan værforsegling være en viktig egenskap.

Til toppen av siden


Objektiv etter motiv – hva skal du fotografere?

Objektiver er selvsagt ikke låst til kun én type motiv, de fleste kan brukes til det meste. Det finnes imidlertid ulike brennvidder som passer bedre til visse former for fotografering. Velg det du er interessert i å fotografere her så gir vi deg noen tips om passende objektiver og hvilke egenskaper du bør se etter.

Velg objektiver etter brennvidde

Hvis du heller vil velge objektiv etter ulike typer brennvidde, kan du klikke på disse lenkene.

Bli mer kreativ med fast brennvidde

Faste objektiver er ofte litt mindre og mer kompakte, men fremfor alt lyssterke, skarpe og fremfor alt populære for portrettfotografering. Et fast objektiv gir litt mer utfordring i stedet for å bruke zoom. Bena dine blir din zoom, og det får deg til å tenke to ganger på hvor og hvordan du fotograferer.

Disse objektivene er tilgjengelige i alle brennvidder fra ca 8mm opp til 800mm, det er ditt interesseområde som avgjør hvilket objektiv du skal velge. Det vanligste er å starte med 35 eller 50 mm hvis du ønsker å starte med et fast objektiv.

+ Lysstyrke (stor blenderåpning)
+ Skarphet og bokeh (uskarp bakgrunn)
+ Ofte mindre og lettere

- Ingen zoom


Vidvinkel for fantastisk utsikt og bylandskap

Med et vidvinkelobjektiv kan du skape mye drama og en følelse av at verden er større enn den egentlig er. Denne objektivtypen egner seg ekstra godt for landskaps-, by- og arkitekfoto, men de kan selvsagt brukes til mange andre formål. De passer også når du skal fotografere på trangere steder innendørs hvor du ikke kan rygge, men likevel vil ha mye med i bildet. Det er en objektivtype som du kan være kreativ og lage unike bilder med.

+ Plass til mye i bildet og skaper drama i bildene
+ Kommer ofte med stor blenderåpning

- Ekstrem vidvinkel gir en "fisheye-effekt" (som også kan være en ønskelig effekt)


Normalzoom for hverdagen

Normalzoomen følger ofte med kameraet når du kjøper det, såkalte «kit-objektiver». Det er et enkelt objektiv å starte med og fungerer til det meste. Det finnes ulike varianter av brennvidder og det som skiller dem når prislappen varierer er ofte lysstyrken, det vil si hvor stor blenderåpning de kan ha.

+ Fungerer bra til det meste
+ Erstatter behovet for flere linser

- Maksimal blenderåpning varierer ofte gjennom zoomområdet


Alt-i-ett-zoomobjektiv for stor fleksibilitet

Alt-i-ett-zoomen har betydelig lengre brennvidde, noe som gjør den til et fantastisk objektiv for de aller fleste situasjoner. Det er imidlertid en liten ulempe med objektiver med mye zoom og det er at de ikke er like lyssterke og at de er litt større enn hva en vanlig zoom er. Med en superzoom får du fantastisk fleksibilitet og du kommer langt med nettopp dette i kameravesken. Bygg på med fast optikk og du har en veldig fin kombinasjon.

+ Stort zoomområde og fungerer til nesten alt

– Kommer sjelden med stor blenderåpning/høy lysstyrke


Fang detaljene med et makroobjektiv

For å komme helt nær det du vil fotografere trenger du et objektiv tilpasset for å ta nærbilder, altså makro. Makrofotografering lar deg fange en helt annen verden enn den vi lever i, vise alle detaljene til et lite insekt og utforske den minimale og ukjente verdenen som vi ikke kan se med det blotte øye. Ikke glem at makroobjektiver kan brukes til mer enn bare makro, men for eksempel som portrettobjektiver dersom du velger litt lengre brennvidde (50 mm eller mer).

+ Lar deg fotografere veldig små detaljer


Teleobjektiv for sport og reiser

Teleobjektiver er perfekte når du vil fotografere på lengre avstander, for eksempel dyr og sport. Her får du kombinasjonen av både normalvinkel pluss telefoto i ett og samme objektiv. Bildedetaljene i telefoto er ofte tiltalende og du kan isolere motivet for en fin komposisjon.

Teleobjektiver kommer i litt forskjellige lengder avhengig av hva du har tenkt å bruke det til. Det du må bestemme er hvor langt du trenger og hvor lyst. For bryllup, portretter og sport er en lyssterk 70-200mm et godt valg, disse er ofte litt lysere da zoomområdet er kortere sammenlignet med et objektiv med lengre brennvidde.

+ Kom nærmere objekter i det fjerne
+ God rekkevidde fra normal vinkel til tele


Supertele/telezoom – kom nær dyreliv og fugler

Skal du satse på dyre- og fuglefotografering trenger du et supertele. Når du selv ikke kan komme nær motivet ditt, kan et kraftig teleobjektiv gjøre det for deg. Superteleobjektiver er store og tunge, og ønsker du i tillegg høy lysstyrke (stor blenderåpning) kan prislappen være ganske høy, men supertele kan gi deg bilder som ingen andre objektiver kan komme i nærheten av.

+ Lar deg komme veldig nær vanskelig tilgjengelige motiver

– Større, tyngre og dyrere


Til toppen av siden

Hvilke objektiver passer kameraet mitt?

Nå som du vet hvilke funksjoner du skal se etter når du kjøper ditt neste objektiv, er det selvsagt viktig å finne et objektiv som passer og fungerer med kameraet ditt! Har du nettopp kjøpt et kamera og er usikker på hvilke objektiver som passer? Her forklarer vi objektivfatningene på de vanligste kameramerkene slik at du vet hva du skal se etter.

Canon objektivfatninger

Canon har fire forskjellige objektivfatningr på kameraene sine. Fjerner du objektivet fra kameraet ditt, vil du se et lite symbol øverst på fatningen som viser hvilken fatningtype kameraet har. Se i den tekniske spesifikasjonen for alle våre objektiver hvilket fatning objektivet har.

RF og RF-S

For Canons speilløse R-serie. Symbolisert med en liten rød linje på objektivfatningen. EF-, EF-S-, TS-E- og MP-E-objektiver kan også brukes med alle EF-EOS R-adaptere.

EF

For Canon fullformat speilreflekskameraer. Symbolisert med en rød prikk på objektivfestet. Kompatibel med EF-objektiver og spesialobjektivene TS-E og MP-E. EF-objektiver passer også til EF-S-fatning.

EF-S

For Canon speilreflekskameraer med APS-C-sensor. Symbolisert med en rød prikk og en hvit firkant. Kompatibel med EF-S, EF, TS-E og MP-E objektiver.

EF-M

For Canon speilløse systemkameraer med APS-C-sensor i EOS M-serien. Symbolisert med en hvit prikk. Kompatibel med EF-M-objektiver. EF-, EF-S-, TS-E- og MP-E-objektiver kan også brukes med en EF-EOS M-adapter.

Nikon objektivfatninger

Nikon bruker to forskjellige objektivfatninger på kameraene sine; Nikon F og Nikon Z. Nikon F brukes til Nikon-reflekskameraer med enkelt objektiv som har D first i modellbetegnelsen, for eksempel D3500, D850 eller D6.

Nikon Z er for deres speilløse systemkameraer som alle har modellbetegnelse med Z i starten, for eksempel Z7, Z9 eller Z50. Se i den tekniske spesifikasjonen for alle våre objektiver hvilken fatning objektivet har.

Sony objektivfatninger

Sony har gjort det veldig enkelt å vite hvilken fatning kameraet har - de skriver det ut direkte på fatningsringen! Ta av objektivet og du vil se hva fatningen er. I dag bruker de kun E-mount, eller E-fatning på norsk. Disse passer stort sett alle dagens Sony-kameraer, for eksempel alle Sony A7-modeller og deres ZV-kameraer. Det som kan være litt forvirrende er at det også finnes en eldre A-mount/A-fatning som ikke passer til Sonys speilløse kameraer. Sony lager ikke lenger kameraer med A-fatning.

Fujifilm objektivfatninger

Skal du kjøpe objektiver til Fujifilm har du to forskjellige fatninger å velge mellom. Den desidert vanligste er X-fatningen deres, som passer til alle deres speilløse systemkameraer med APS-C-sensor. X-en vises også i modellbetegnelsene deres på kameraene, for eksempel X-T30 og X-H2.

Fujifilms andre fatning heter GF, og også der går navnet igjen i navnene på kameramodellene, for eksempel GFX100 eller GFX505 som er mellomformatkameraer.

Micro 4/3 & L-mount

Olympus, OM System, Panasonic, Leica & Sigma

Micro 4/3, også kalt M4/3 eller MFT, er en vanlig objektivfatning som brukes av Olympus/OM System og Panasonic-kameraer. Denne fatningen som passer flere merker er tilpasset en mindre 4/3-sensor, noe som gjør både kameraene og objektivene mindre og mer kompakte.

Mens Olympus/OM System kun bruker Micro 4/3 i dag, har Panasonic to fatninger: Micro 4/3 og L-mount. Akkurat som på Canon-kameraer kan du se på monteringsringen på Panasonic-kameraet hvilken fatning det har. En rød prikk på øvre venstre del symboliserer Micro 4/3 mens L-mount har den røde prikken på nedre venstre del.

L-fatning brukes også av Sigma og Leica, som du akkurat som med Panasonic kan se på objektivringen med en rød prikk nederst til venstre. Leicas andre fatning er Leica M som brukes av deres M-serie kameraer, slik som M10 og M11. Sigma har også en eldre fatning, SA-mount, som ikke lenger produseres.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

18
okt

Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt

Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Objektivenes betegnelser

Hva betyr IS på objektivet? Hva er forskjellen mellom AF-S og AF-P? Det finnes mange forskjellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert merke har sine egne betegnelser. Vi hjelper deg med å finne ut hva de betyr, slik at du vet hva som er viktig å vite når du kjøper et nytt objektiv.

Les mer

Scandinavian Photo

07.10.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen