8 tips for bedre naturbilder

Drømmer du om å ta vakre naturbilder, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Eller ønsker du å utfordre deg selv som naturfotograf og ta bildene dine til neste nivå? Her er våre beste tips til hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder.

Naturfoto av soloppgang som skinner gjennom et skogholt

Innhold

Forbered deg godt

Hvis du skal ut for å ta bilder i naturen, er det viktig å forberede deg. Vårt første tips er å bli kjent med stedet du skal fotografere før du setter deg i bilen til destinasjonen. Slå opp stedet i Google Maps eller Gule Sider, prøv å vise det i streetview hvis det er mulig, og bli kjent med stedet du skal fotografere. Et annet alternativ er å prøve Flickr eller Instagrams kartsøkfunksjon for å se om det allerede er lagt ut bilder av stedet du skal til. Deretter kan du finne ut hvordan lyset beveger seg på stedet du skal til ved hjelp av ulike apper, som for eksempel TPE, som viser månens og solens bevegelser. Hvis du skal fotografere i mørket, er det lurt å dra til destinasjonen i dagslys for å se hvor du kan plassere deg når du fotograferer, og for å finne de beste komposisjonene.

Beste tid og sted for naturfotografering

Det finnes ikke noe enkelt beste tidspunkt eller sted for naturfotografering, fordi det avhenger av hva du vil fotografere. Noe av det beste med naturfotografering er at det fungerer hele året og overalt, men det er likevel noen tips du bør ta hensyn til for å ta naturbildene dine til neste nivå.

Generelt sett gir tidlig morgen og sen ettermiddag/kveld før solnedgang det beste lyset for naturfotografering. Midt på dagen, når solen står høyt på himmelen, gir et sterkt lys med mørke skygger som du vanligvis vil unngå.

Utforsk nye steder

En spennende del av det å være naturfotograf er muligheten til å oppdage nye steder og finne vakre steder å fotografere naturen. Benytt anledningen til å undersøke og utforske midt på dagen når du har god tid og lyset (vanligvis) ikke er så tiltalende uansett. På denne måten slipper du å skynde deg når lyset er bra, og du slipper å bli sittende fast i mørket på et sted du ikke kjenner.

Ta med et kompass (ofte tilgjengelig på mobiltelefonen) for å finne ut omtrent hvor solen står opp og går ned, slik at du vet omtrent hvor du skal posisjonere deg i forhold til motivene du har speidet etter. Hvis du har problemer med å holde oversikten, kan du tenke på det på denne måten: "Solen er som et slips som går ned i vest". Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner her i nord. I vinterhalvåret går solen mer ned i sørvest og om sommeren i nordvest.

Returner til destinasjonene dine

Selv om du ikke fikk det du ønsket deg av en fotomulighet på et bestemt sted, kan det være verdt å dra dit igjen. Hvis du ser at stedet har potensial til å være på sitt beste tidlig om morgenen, sent på kvelden eller på en annen tid av året, bør du definitivt gi reisemålet en ny sjanse, om ikke flere.

Dra tilbake til favorittstedene dine, og ta bilder av dem i de ulike årstidene.

Fotografering i dårlig vær

Etter regnet kommer solskinnet, og innimellom får du et utrolig skue av farger og lys. Ikke vær redd for dårlig vær heller, bare se etter det. Store skyer og overganger til eller fra regn gjør ofte bildene dine mer dramatiske. En annen ting å huske på er at populære fotodestinasjoner ofte er folketomme under uvær, og lyset kan sive gjennom skyene, noe som gir deg muligheten til å fange virkelig vakre øyeblikk på kamera. Himmelen er naturlig nok mer dramatisk, og lyset har en mye mer interessant karakter enn i "flatt dagslys".

Naturfoto i stormvær over Vätternstranden
Dramatisk himmel etter et regnvær på Vätterstranden i Jönköping.

I dårlig vær er det lurt å sjekke om kamerahuset og objektiv er værbestandige. Hvis ikke, kan det være lurt å investere i et regntrekk for å beskytte utstyret. Det er også viktig å ha en slitesterk kameraveske som beskytter deg hvis regnet kommer tilbake.

Den gylne og den blå timen

For naturfotografering er det to tider på døgnet som er mest interessante. Ved soloppgang og solnedgang kan du få et utrolig lys som er vanskelig å gjenskape. Den gylne timen er når solen står rett over horisonten, og den blå timen er når solen står rett under horisonten, før den står opp om morgenen og etter at den forsvinner om kvelden. Sørg for å få mest mulig ut av dette lyset. Vær der i god tid før disse tidene, og bli en stund etterpå.

3.1.jpg

Å være ute i naturen og lete etter fotomuligheter, kanskje sitte og vente på en soloppgang eller solnedgang, kan være helt magisk. Det finnes mye tilbehør som gjør det enklere, morsommere og mer praktisk - fra en krakk til å hvile bena på til en kikkert til å se dyr i det fjerne. Ikke glem ekstra kamerabatterier heller, for det er ikke gøy å være ute og innse at batteriet i kameraet ikke er nok.

8 tips for bedre naturbilder

Hvilken type naturfotografering du liker og hvilken stil du har, er selvsagt veldig individuelt. En stor fordel med naturfotografering er at du alltid kan øve, teste og eksperimentere i fred og ro - så lenge det ikke er dyr med i bildet, vel å merke. Her har vi samlet noen tips som er gode å ha med seg for å utvikle seg som naturfotograf.

  1. Ta bilder i RAW
  2. Forgrunn og horisont
  3. Tredjedelsregelen
  4. Portrett- og landskapsbilder
  5. Bruk zoom
  6. Stort og lite
  7. Dybdeskarphet
  8. Flere muligheter med filtre

1. Ta bilder i RAW

Ta alltid bilder i RAW-format, fordi landskapsbilder ofte må bearbeides for å få riktig dynamikk og farge. Bruk HDR eller gaffing for å få så mye dynamikk som mulig, og hvis landskapet er stille, kan et panorama gi deg ekstra oppløsning. Ikke vær redd for å kombinere både HDR og panorama, men vær klar over at det krever en del datakraft i etterbehandlingen.

2. Forgrunn og horisont

Landskaps- og naturbilder blir ofte mer interessante hvis du plasserer noe i forgrunnen og skaper en dimensjon i bildet. Det kan for eksempel være vanskelig å skildre et fjellandskap på best mulig måte hvis du ikke gjør dette, og bildet kan lett oppfattes som flatt og kjedelig for øyet å se på. Ikke glem å justere horisonten i bildene dine, det er ingenting som ser verre ut i et landskapsbilde enn en skjev horisont. Vårt første tips er rett og slett å tenke to ganger på forgrunn og horisont når du fotograferer i na

Naturfoto av Vättern med steiner i forgrunnen

3. Tredjedelsregelen

Tredjedelsregelen er en enkel fotoregel for å skape mer balanserte bilder. Tenk deg at du deler bildet inn i ni ruter ved hjelp av to linjer vertikalt og to linjer horisontalt. Plasser viktige deler av bildet langs disse linjene eller der de krysser hverandre. Dette gir ofte et mer interessant og harmonisk bilde enn å plassere motivet rett i midten. Unngå å plassere horistonen i midten av bildet, men heller på den øverste eller nederste horisontale linjen.

Disse reglene kan bidra til å lede betrakterens blikk gjennom bildet og skape en følelse av balanse og dynamikk. Det er bra å lære seg og ha som grunnleggende kunnskap uansett hva du fotograferer.

4. Portrett- og landskapsbilder

Natur- og landskapsbilder assosieres ofte med landskapsbilder ut fra det velbrukte begrepet "landskaps- og portrettmodus". Natur- og landskapsbilder tar seg like bra ut i portrettmodus, spesielt i dag når mange av bildene presenteres på telefoner med portrettskjerm eller publiseres på plattformer som Instagram. Hvis du er i tvil, ta et bilde i hver retning. Hvis du ikke har med deg et zoomobjektiv, kan du enkelt lage et panorama av tre til fire portrettbilder for å få et landskapsbilde. Som en bonus gir dette ekstra oppløsning, men det krever at motivet står relativt stille.

For å få mest mulig ut av bildet ditt trenger du en bred brennvidde. Her er fire eksempler på objektiver som har nettopp det. Et tips er å investere i gode objektiver, for det er der mye av bildekvaliteten ligger.

5. Bruk zoom

Et naturfoto er ikke bare vidvinkel, våg å prøve å zoome inn på stedet du er på. Et eksempel på et sted som er morsomt å zoome inn på kan være i et fjellmiljø, for å få frem detaljene som du normalt ikke ser med øyet.

6. Stort og smått

Naturen er interessant i både stort og smått. Fjell og storslåtte landskap er en naturlig del av naturfotografering, men ikke glem å huske på de små tingene også. Å lete etter små motiver rett rundt hjørnet eller langs en ettermiddagstur kan gi overraskende resultater. Fjell og store landskap trenger heller ikke å være synonymt med vidvinkelobjektiver. Normale zoom- og teleobjektiver er ypperlige til landskapsbilder, ettersom de gir deg mulighet til å se scener som ikke er mulig med vidvinkelobjektiver.

For å ta bilder av objekter på veldig nært hold er det best å bruke spesielle objektiv eller tilbehør. Den beste måten å gjøre dette på er med makro-objektiv eller noe som kalles mellomringer. Med mellomringer kan du enkelt øke nærbildeområdet til din nåværende objektiv ved å montere dem mellom objektivet og kamerahuset. Resultatet er at du kan fokusere mye nærmere objekter. Du mister imidlertid mye lys, noe som i sin tur påvirker detaljene og kvaliteten på bildet. For å sikre dette er det alltid best å kjøpe et dedikert makroobjektiv. Les mer om makrofotografering her.

7. Dybdeskarphet

Vær kreativ med dybdeskarpheten, slik at øyet faller på det objektet du vil at betrakteren skal fokusere på. Lær mer om bokeh og dybdeskarphet her.

8. Flere muligheter med filtre

Prøv å ta flere bilder med filtre! Med et filter har du muligheten til å få det riktige bildet allerede når du fotograferer, i stedet for å bruke tid på korrigering i etterbehandlingen. I tillegg er det også noen bilder som bare kan oppnås ved hjelp av filtre, for eksempel fotografering i sterkt sollys.

Når du fotograferer i direkte sollys, anbefaler vi ND-filtre, som reduserer mengden lys som kommer inn i kameraet, slik at du kan bruke en lengre lukkertid og en høyere blenderverdi. Avhengig av hvor mye lys du ønsker å redusere, finnes det forskjellige filtre som er gradert i blendertrinn. Et filter med 5 trinn betyr at det reduserer lysinngangen med 5 blendertrinn. Polarisasjonsfiltre er også et must i mange naturfotografers kameravasker.

Bilder tatt av Mikael Järnåsen, Patrick Cole og Martina Kallin

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

22
mai

Finn den riktige kikkerten for dine behov

En kikkert gir deg muligheten til å oppleve omgivelsene dine på en fantastisk måte. Det er en rekke ting du bør tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel er multikikkerter annerledes enn jakt- eller marinekikkerter. Her har vi samlet verdifull informasjon og våre beste tips slik at du kan finne en som passer deg!

Les mer

23
nov

Lær mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

18
okt

Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt

Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.

Les mer

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering er sannsynligvis en av de mest populære fotodisiplinene i Norden. Vår åpenbare nærhet til naturen med allemannsretten, friluftsdagene og fjellturene sammen med et stadig skiftende vær og årstider samt nærheten til interessante motiver og steder har nok gjort landskapsfotografering til en naturlig del av oss skandinaviske fotografer. Her deler vi våre beste tips for bedre landskapsbilder.

Les mer

Scandinavian Photo

17.04.2023

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen