Fotografer i skumring og halvmørke
Jeg liker virkelig skumringen - de dovne, mørke fargene. Skyggene. Det svake lyset. Det er noe med mystikken - og man må passe på, for mørket kommet fort, og når det er bekmørkt synes hvertfall ikke jeg at det er like gøy lenger. ;-)
Fotografert med lysfølsom optikk . Lukkertid 1/100, blender f/1,4 och ISO200
LYSET
Når du fotograferer i skumring og mørke trenger du å få inn så mye lys som mulig, på tross av at det ikke finnes så mye lys. Til dette har du blender, lukkertid og ISO.
Fotografer håndholdt
Jeg fotograferer mye håndholdt i dårlig lys (mest fordi jeg ikke orker å bære med meg stativet hele tiden, men også fordi det gir meg mer smidighet), og da må jeg enten bruke høye ISO-tall, lysfølsom optikk eller bildestabilisator for å få en lukkertid som ikke gir bevegelsesuskarphet. (Jeg pleier som standard å bruke ca 1/100-1/200 sekund lukkertid, avhengig av optikk).
- ISO
For å kompensere for en kort lukkertid kan jeg trenge å øke ISO ganske drastisk. Alt fra ISO400 til ISO3200. Endel kameraer klarer dette bedre enn andre, ettersom de er blitt utstyrt (påkostet) med god støyredusering. Men det kommer uansett til å bli støy i bildene, noe som i seg selv kan bidra med mystikk.
- Les mer om ISO
- Lysfølsom optikk
Et alternativ til ISO, eller hjelp til å få ned støyet en anelse, er lave blendertall som f.eks. 2,0 1,8 eller 1,4. Da trenger du et lyssterkt objektiv, som f.eks. ett fast 50 mm med blender f/1,4 eller f/1,8.
Et objektiv av denne typen er gull verdt ved fotografering i dårligere lys.
- Les mer om blender
- Bildestabillisator
Ytterligere et alternativ er et objektiv med bildestabilisator, noe som gjør at du kan fotografere håndholdt på noen trinn lenger lukkertid - bildestabilisatoren kompenserer for dine bevegelser.
Objektiv med bildestabilisator har forkortelsen:
Canon - IS
Nikon - VR
Tamron - VC
Sigma - OS
Fotografer med stativ
Av og til er ingen av punktene ovenfor et alternativ - du har f.eks. kanskje ikke et lyssterkt objektiv, eller du vil ta bilder med lenger dybdeskarphet. Stativet holder kameraet stille, og du trenger ikke bekymre deg for uskarpe bilder, uansett hvilken lukkertid du velger. Det er dog bra å benytte seg av kameraets innebygde selvutløser, eller en fjernkontroll, for at du ikke skal få bevegelsesuskarphet når du trykker inn avtrykkeren.
Stativet hjelper deg også å beholde kvalitet og skarphet i bildene dine, takket være at du ikke trenger å ha høyere ISO.
Se våre fotostativ.
Fotografert med høyt ISO-tall. Lukkertid 1/100, blender f/1,4 og ISO3200
1. Så mørkt var rommet 2. Fotografert med lang lukkertid og stativ. 3. Fotografert håndholdt med lang lukkertid.
Fotografert med stativ. Lukkertid 8" (sekunder), blender f/1,4 og ISO100.
FARGER & FOKUS
På dagen er det lettere for kameraet å jobbe i automodus, og de fleste innstillingene blir nogenlunde korrekte, uten at du er innblandet. Men når det mørkner blir det vanskeligere for kameraet å jobbe, og for å få til bildene bra kan du behøve å gå inn og gjøre dine egne justeringer.
Hvitbalanse
Fotograferer du ute i naturen etter solnedgang er lyset veldig kaldt og blått (du har kanskje hørt om "den blå timen"?), noe jeg synes bidrar veldig til stemningen i bildene - men dersom du synes at bildet blir for kaldt, kan det være bra å veksle mellom de ulike hvitbalansemodusene. Test overskyet og skygge, som varmer opp bildet.
Fotograferer du derimot i bymiljøer, i skinner fra gatelykter, lamper i vinduer og levende lys, blir gjerne bildene gule/røde istedet, og da kan du teste ut innstillingen "glødelampe".
For enda mer presisjon finnes hvitbalanseinnstillingen "Egen", der du ved hjelp av rattet ved avtrykkeren kan velge om du vil at bildet skal bli flere trinn varmere eller kaldere.
- Les mer om hvitbalanse
Raw-format
Har du et bildebehandlingsprogram som kan åpne og bearbeide RAW-filer, så er dette filformatet veldig takknemlig å fotografere med. Når du har tatt et bilde i JPEG så er bildet slik det er, og det finnes ikke spesielt mye du kan gjøre med det - men dersom du fotograferer i RAW har du all mulighet til å sitte i fred og ro og justere eventuelle feil i eksponering, og ikke minst hvitbalanse i ettertid.
Fokus
Det kan være vanskelig for kameraet å finne fokus i dårlig lys. Et forslag er å forsøke å stille inn kameraet ved hjelp av manuell fokus, eller å stille inn kameraet på et fokuspunkt, og peke dette mot en overflate i bildet med høy kontrast, f.eks. grensen mellom tretopper og himmel.
Så... Lykke til med skumringsfotograferingen, og all annen mørkefotografering!
Jeg tror jeg skal dra ut og ta noen nye bilder. Fremfor alt skal jeg utnytte stativet mitt litt mer. Jeg stoler nok endel for mye på mine lyssterke objektiver.
Foto: Elin Kero
Scandinavian Photo
22.01.2019
Del