Hvitbalanse – kameraets innstillinger
Alt lyset rundt oss har ulike temperaturer, såkalt fargetemperatur. Avhengig av vær, tid på døgnet og lyskilde skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blått (kaldt lys). I fotografering brukes hvitbalanse for å balansere temperaturen slik at lyset ikke blir for varmt eller for kaldt.
Innhold
- Hva er hvitbalanse?
- Hvordan påvirker hvitbalansen et bilde?
- Hvordan endrer jeg hvitbalansen i systemkameraet mitt?
Hva er hvitbalanse?
Kameraets hvitbalanse er der for å kompensere for fargene i lyset når du tar et bilde og balansere de hvite fargene - slik at selv om lyset er gult, vil hvitt fortsatt være hvitt, og de andre fargene vil også være korrekte i bildet. Et veldig gult lys gjør bildet varmt, mens blått lys gjør bildet kaldt, noe som også kan være en kreativ effekt du ønsker i bildet ditt, men med hvitbalanse kan du korrigere uønskede fargetoner.
Ved å stille inn riktig hvitbalanse i kameraet sørger du for at fargene og tonen i bildet blir riktig fra det øyeblikket du tar bildet. Dette er spesielt viktig hvis du bare tar bilder i JPEG-format, siden du da har mindre mulighet til å korrigere hvitbalansen uten å miste kvalitet. I Raw-format kan du korrigere mye i etterkant, men det er likevel bra å ha en forståelse av hvordan hvitbalansen fungerer og å kunne gjøre det riktige allerede før bildet er tatt.
Ulike hvitbalansemoduser
Det finnes en rekke forhåndsinnstilte hvitbalansemoduser som alle balanserer lyset i henhold til visse vanlige omstendigheter. Hvis det for eksempel er overskyet når du fotograferer, velger du hvitbalansemodusen som symboliseres av en sky for å kompensere for det kaldere lyset.
Ikoner for hvitbalansemodus
Auto
Solskinn
Overskyet
Skygge
Blits
Glødelampe (volfram/tungsten)
Lysrør
Manuell/Egendefinert
- Ved automatisk hvitbalanse forsøker kameraet selv å balansere temperaturen i henhold til situasjonen
- Forhåndsinnstilte lysmoduser er tilpasset ulike typer lysforhold, for eksempel solskinn eller overskyet vær, skygge eller glødelys for fotografering innendørs i lampelys
- Manuell modus er hvis du vil ha full kontroll og stille inn hvitbalansen selv
Hvordan påvirker hvitbalansen et bilde?
Følgende bilder er tatt i et rom med blandet lys (dagslys/lamplelys) i modusene AWB (auto), Solskinn, Overskyet, Skygge, Glødelampe, Lysrør, Blits og "Egendefinert".
Solskinn, Overskyet, Skygge og Blits ser veldig gule ut på bildene, ettersom de skal kompensere for temperaturen i dagslyset og blitslyset, som er veldig kaldt. Kaldt + varmt = god balanse.
På samme måte kompenserer pæren med "kald" for det varme lyset som lamper gir, og skal være mer nøytral.
Disse bildene er tatt i skyggen, der hvitbalansemodusen for Skygge gir et nøyaktig bilde av virkeligheten, mens Glødelampe, som motvirker varme lystemperaturer, gjør bildet blått.
Disse bildene er tatt i lampelys, der hvitbalansemodus Glødelampe gir et nøyaktig bilde av virkeligheten, mens Skygge, som motvirker kalde temperaturer, gjør bildet enda varmere.
Hvordan endrer jeg hvitbalansen i systemkameraet mitt?
Hvitbalansen kan justeres i programalternativene P, A, S og M (Nikon/Sony) og A, AV, TV og M (Canon/Pentax). I de fleste tilfeller kan den endres direkte via berøringsskjermen ved å trykke på hvitbalanseikonet og deretter bytte til ønsket modus.
Hvordan du stiller inn hvitbalansen er forskjellig avhengig av kameramerke, men søk etter Hvitbalanse i indeksen i håndboken for å lese hvordan du gjør det på akkurat ditt kamera.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
12
okt
Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Les mer4
jul
Velg riktig ISO for bedre bilder
ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.
Les mer12
jun
Hva er brennvidde?
Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.
Les mer22
jan
Eksponeringskompensasjon
Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.
Les mer22
jan
Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Les mer22
jan
Kameraets lysmåling
Når du fotograferer med Program Auto (P) eller en av kameraets semi-manuelle moduser (AV/A, TV/S), kan du bruke ulike lysmålingsmetoder for å få bildet godt eksponert – altså ikke for mørkt og ikke for lyst.
Les merScandinavian Photo
27.07.2022
Del