Eksponeringskompensasjon
Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.
Hva er eksponeringskompensasjon?
Når du tar et bilde, måler kameraet hvor lyst det er og hvor mye lys motivet reflekterer, og justerer blenderåpning, lukker og ISO-innstilling deretter for å få et korrekt eksponert bilde - det vil si et bilde som ikke er under- eller overeksponert.
Et kamera er ofte veldig flink til å finne ut hva som er riktig eksponering med riktig lysmengde i bildet, men noen ganger kan kameraet gjette feil, og du får ikke det bildet du ønsker, eller som du tror stemmer overens med virkeligheten. Det er da Exposure Compensation-funksjonen hjelper deg med å overstyre kameraets valg og bevisst gjøre bildet lysere eller mørkere, uten å endre blenderåpning og lukker.
Eksponeringskompensasjon måles i trinn som kalles eksponeringsverdi, forkortet EV. Skalaen starter fra 0, som er kameraets beregning, ned til vanligvis -5 og opp til +5 (noen kameraer har en skala fra -3 til +3). Mellom disse kan du endre eksponeringen i trinn på en tredjedel. Et negativt tall (f.eks. -1) gjør bildet mørkere, og et positivt EV (f.eks. +0,7) gjør bildet lysere.
Når skal jeg bruke det?
Ulike lysforhold kan lure kameraets lysmåler og resultere i et bilde som du slett ikke ønsker. Motlys eller et lyst motiv reflekterer mye av lyset, noe som gjør at kameraet tror at det er lysere enn det er, og prøver å kompensere ved å redusere lysstyrken.
Eksempler på dette er fotografering rett mot solen, snødekte landskaper eller motiver med svært lys bakgrunn. Her blir kameraet lett lurt av mengden lys fra solen, den hvite snøen som reflekterer mye lys eller den lyse bakgrunnen, og kameraet gjør bildet mørkere. Resultatet blir et mørkt bilde, snø som ser gråaktig ut og et motiv eller en forgrunn som er undereksponert.
Ved å øke eksponeringen blir bildet lysere enn kameraet har beregnet, slik at motlysbildet blir lysere, snøen blir hvitere og forgrunnen blir riktig eksponert.
Eksponeringskompensasjon kan også brukes når kameraet gir deg et lysere bilde enn du ønsker. Da kan du redusere eksponeringsverdien og få et mørkere bilde.
Det du må huske på, er at når du kompenserer for eksponeringen, gjør du hele bildet lysere/mørkere. Hvis du har en himmel som er lys og et motiv som er mørkt, og du ønsker å gjøre motivet lysere, vil også himmelen bli lysere, og du risikerer at den blir overeksponert/ut av fokus.
Hvilke kameramoduser støtter eksponeringskompensasjon?
Når du fotograferer i systemkameraets programautomatikk (P) eller en av kameraets halvmanuelle moduser blenderprioritet (AV/A) eller lukkerprioritet (TV/S), kan du kompensere for eksponeringen. Noen kompaktkameraer lar deg kompensere selv når du fotograferer på Auto, men ikke systemkameraer.
Hvis du fotograferer helt manuelt, har du ikke bruk for eksponeringskompensasjon, ettersom du selv styrer lyset ved hjelp av blender/ lukkertid/ISO.
Eksempler på bilder
Her er et bilde av noen blomster på en solskinnsdag, der kameraet velger en for lys eksponering, og bildet blir derfor bedre hvis det gjøres ett trinn mørkere.
Disse bildene er tatt på en overskyet vinterdag der den hvite snøen har blitt gråaktig, og i stedet ble bedre ved å øke eksponeringskompensasjonen.
Hva er forskjellen på eksponeringskompensasjon og ISO?
Du har kanskje lært hvordan du kan bruke ISO til å gjøre et bilde lysere, så hva er forskjellen mellom å øke ISO og eksponeringskompensasjon?
ISO endrer sensorens lysfølsomhet. Jo høyere ISO-verdi, desto mer lysfølsom er sensoren, og desto lettere kan du fotografere i dårlige lysforhold uten å måtte bruke lengre lukkertid. Høyere ISO-verdier gir imidlertid mer støy i bildet.
Med eksponeringskompensasjon kan du justere eksponeringsverdien, dvs. mengden lys som når sensoren, for å få et lysere eller mørkere bilde. Dette kan være nyttig hvis du vil unngå over- eller undereksponerte bilder.
Så selv om det kan høres ut som om de gjør det samme, brukes ISO og eksponeringskompensasjon på forskjellige måter. ISO kan justeres for å få raskere lukkertider når det ikke er nok lys, for eksempel når du fotograferer sport innendørs. Eksponeringskompensasjon brukes til raskt å justere kameraets eksponering, og det som endres med eksponeringskompensasjon, er lukkertiden.
Hvordan kompenserer jeg for eksponeringen på kameraet mitt?
Eksponeringskompensasjon indikeres normalt i kameradisplayet med skalaen som vises lenger opp på siden, eller med et symbol med et plusstegn og et minustegn på hver diagonal side av en firkant.
Mange kameraer har en fysisk hurtigtast for å endre eksponeringskompensasjonen, slik at du kan dreie på et hjul med tommelen uten å løfte blikket fra søkeren.
Hvordan du stiller inn eksponeringskompensasjonen varierer fra kameramerke til kameramodell, men se etter Eksponeringskompensasjon i indekset i håndboken for å finne ut hvordan du gjør det med akkurat ditt kamera. Merk at du bare kan bruke denne funksjonen når du fotograferer i modusene P, AV/A og TV/S.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
4
jul
Velg riktig ISO for bedre bilder
ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.
Les mer22
jan
Kameraets lysmåling
Når du fotograferer med Program Auto (P) eller en av kameraets semi-manuelle moduser (AV/A, TV/S), kan du bruke ulike lysmålingsmetoder for å få bildet godt eksponert – altså ikke for mørkt og ikke for lyst.
Les mer22
jan
Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Les merScandinavian Photo
22.01.2019
Del