Kameraets lysmåling
Når du fotograferer med Program Auto (P) eller en av kameraets semi-manuelle moduser (AV/A, TV/S), kan du bruke ulike lysmålingsmetoder for å få bildet godt eksponert – altså ikke for mørkt og ikke for lyst.
LYSMÅLING
Når du velger en lysmålingsmetode som passer situasjonene du fotograferer i, så hjelper du kameraet å bedømme og så beregne lyset på best mulig måte.
Fire lysmålingsmetoder:
1. Evaluerende/Matris: Den vanligste lysmålingsmetoden. Kameraet beregner lyset som finnes i hele bildet.
2. Sentrumsveid: Beregner lyset i hele bilder, men med fokus på midten.
3. Utsnittsmåling: Beregner lyset kun i et område i midten. (Finnes ikke på alle kameraer)
4. Spotmåling: Beregner lyset på et svært lite område, ved det valgte fokuspunktet.
Hvilken lysmålingsmetode man velger avhenger av hvilken type bilder man fotograferer.
Evaluerende lysmetning (Matris) er lettest å håndtere og fungerer i de fleste situasjoner, så hvis du ikke vet hvilken metode du skal bruke, så velg den.
Utsnittsmetning brukes ved fotografering i motlys for at kameraet ikke skal bli forvirret av alt det lyse i bakgrunnen.
Test gjerne de ulike!
Blir lysmålingen ikke som du hadde tenkt deg, så kan du benytte eksponeringskompensasjonen, slik jeg fortalte om i det forrige avsnittet i serien Kameraets innstillinger - les mer om det her.
HVORDAN STILLER JEG INN SYSTEMKAMERAET MITT?
Hvordan du velger lysmålingsmetode vil variere basert på kameramerke og modell, men søk på lysmålingsmetode/eksponeringsmåling lengst bak i Index i manualen for å lese om hvordan du gjør det med akkurat ditt kamera.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
12
okt
Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Les mer4
jul
Velg riktig ISO for bedre bilder
ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.
Les mer22
jan
Fokusering – kameraets autofokus
Fokus er utrolig viktig hvis du vil få et godt bilde og hjelpe deg med å ha kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder.
Les mer22
jan
Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Les mer22
jan
Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruke en?
Selv om du kanskje ikke vet det selv har du brukt en lysmåler flere ganger - ja, tusenvis av ganger til og med. Den er innebygd i både kameraet og mobiltelefonen din, og brukes for å bestemme en så korrekt eksponering som mulig for akkurat ditt bilde. En lysmåler kan kanskje føles litt gammeldags, og som en arv fra den tiden da vi brukte film i kameraene våres, men den er høyest aktuell fremdeles den dag i dag.
Les mer22
jan
Eksponeringskompensasjon
Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.
Les merScandinavian Photo
22.01.2019
Del