Fotografere nordlys
Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.
Innhold
- Hva er nordlyset?
- Hvor og når er det nordlys?
- Fotografer nordlys med systemkamera
- Film timelapse av nordlyset
- Fotografer nordlys med mobil
- Tagg oss i dine nordlysbilder
Hva er nordlyset?
Nordlys, polarlys, Aurora Borealis og Lady Aurora – dette grønne himmelfenomenet har mange navn, men hva er det og hvordan oppstår egentlig nordlyset? Uten å gå for dypt inn i hvordan nordlyset er skapt, er det basert på solvinder som kaster bort partikler fra solen og som deretter treffer atmosfæren rundt jorden. Når disse ladede partiklene fanges opp av jordas magnetfelt, transformeres den kinetiske energien til et lysfenomen.
Nordlyset kan sees som et svakt grønt lys litt over horisonten, til virvlende buer over himmelen. De forskjellige formene er vanligvis klassifisert som hvelv, bånd eller krone. De ulike formene beveger seg ofte mens de er synlige, fra å ligne et flagrende gardin til dansende søyler over himmelen.
Hvor og når er det nordlys?
Nordlyset oppstår i vinterhalvåret og sees hovedsakelig i Nord-Sverige, men kan i noen tilfeller ses over hele landet. Sesongen kan starte allerede i august/september og varer til cirka mars.
For at nordlyset skal være synlig må det være mørkt ute, så det er først om natten når solen er nede at du kan være så heldig å se det grønne lyset. Skal du kunne se noe, må himmelen også være så fri for skyer som mulig – er det overskyet eller tåkete vil du dessverre ikke kunne se fenomenet.
Mobilapper for nordlys
For å holde styr på når nordlys kan dukke opp på himmelen, anbefaler vi å laste ned en app til mobiltelefonen, for eksempel My Aurora forecast for Android og iOS, eller besøke SpaceWeather Live. Der finner du rapporter, oppslag og tips om hvor og når du kan se nordlyset. I tillegg til det er det derfor viktig å holde øye med værmeldingen også.
Forberedelser
Hvordan vet jeg at det er nordlyset?
Noen ganger kan det være vanskelig å vite om det faktisk er nordlyset du ser eller ikke. Her er noen punkter du bør sjekke hvis du er usikker:
- Er du vendt mot nord?
- Er det relativt skyfritt?
- Er det mørkt og fritt for belysning og lamper?
- Viser mobilkameraet eller systemkameraet ditt grønt?
Svarer du ja på alle spørsmålene ovenfor, er sjansen stor for at du får se nordlyset. Hvis du ser andre skarpe lys på himmelen som går mer mot grått, er det sannsynligvis lysforurensning. Det kan også være lyssøyler fra bakken og opp mot himmelen som kan lures og ikke er nordlys.
Fotografer nordlyset med et systemkamera
Med systemkamera åpner det seg store muligheter for å fange nordlyset på bilde. Selv et avansert kompaktkamera med mulighet for manuelle innstillinger kan fungere. Uansett må du vite hvordan du endrer ISO, lukkerhastighet og blenderåpning på kameraet ditt.
I tillegg til kameraet er det et tilbehør som er mer eller mindre et must, nemlig et kamerastativ. For å få best mulig bilder av nordlyset må du bruke lange lukkertider, så stativ og gjerne fjernkontroll eller bruk systemkameraets selvutløser for å unngå risting i bildet. Ikke glem å ta med deg ekstra batterier da kulden raskt påvirker kameraets batterilevetid.
Noen stativer som vi anbefaler
Kamerainnstillinger
Start med å bytte til Manuell modus og still så kameraets ISO mellom 400-1600 for å unngå støy i bildet, du kan teste deg selv og se hva kameraet ditt tåler. Se på objektivet ditt og se hvilken som er den største blenderåpningen du kan bruke (størst = lavt tall). Test om du kan stoppe ned til f/1.4 – 5.6, som kan være egnet for å holde lukkerhastigheten nede. Hvitbalanse kan fungere på "auto" eller satt til "Dagslys" for ikke å få for gult eller blått bilde.
For best resultat, ta bilder i RAW-format og slå av støyreduksjon for lange eksponeringer (den justerer bare jpeg-bilder). Sjekk i bruksanvisningen hvordan du gjør det på akkurat ditt kamera. Hvis støyreduksjonen er slått på vil kameraet være opptatt med å behandle bildet en stund mellom hvert bilde og det kan være irriterende å vente.
Fokusering
Kameraet vil sannsynligvis ha vanskelig for å bruke autofokus for å fokusere riktig på nattehimmelen, så still fokus på manuell modus og start fra uendelig modus for å få nordlyset i fokus. Du kan også prøve å velge en lysende stjerne på himmelen eller kanskje månen å fokusere på.
Ikke glem å sjekke skarpheten på bildene med jevne mellomrom, spesielt hvis du flytter eller zoomer. Det kan være lett å få tilgang til fokusringen, og det er ikke noe mer frustrerende enn å komme hjem for å oppdage at den er ute av fokus.
Bruk vidvinkel
Nordlyset strekker seg over veldig store flater, så et vidvinkelobjektiv gir deg flere fenomener i bildet og større dybde. Det fungerer å bruke laveste brennvidde på et standardobjektiv, ofte rundt 18 mm, men vil du satse på et ekte vidvinkelobjektiv, se etter et lavt tall i millimeter på objektivbetegnelsen, for eksempel rundt 10 mm.
Her finner du alle våre objektiver
Komposisjon
Prøv å finne en interessant komposisjon for bildet ditt. Kanskje finn noen elementer i forgrunnen, som en båt, et tre eller en brygge som skaper ledende linjer inn i bildet, eller kanskje noen greiner på sidene som rammer inn nordlyset. Test også forskjellige vinkler og lokasjoner. Det er morsommere å komme hjem med flere varierte nordlysbilder, enn å stå på samme sted og ende opp med mange like bilder.
Lukkertid
For å få nok lys inn i kameraet ditt, må du velge lukkerhastigheter fra 5 sekunder og oppover og eksperimentere for å se hva som passer bildet ditt best.
Det sies vanligvis at nordlyset danser på himmelen, det beveger seg i bølgende bølger. Er du så heldig å se den, kan du med fordel redusere eksponeringstiden til under 10 sekunder for å fange den. Kjører du for lenge, oppover 30 sekunder, blir det mer som en grønnfarget sky med mye «dansing». Eksperimenter og juster ISO-verdien for å kompensere for lukkerhastigheten.
Før du drar hjem
Husk å "tine" kameraet sakte fra kulden ute under nordlysjakten. Kondens og dugg kan oppstå i kameraet hvis det flyttes fra kaldt til varmt for raskt. Et tips er å legge det kalde kameraet i en vanntett pose, deretter i den avkjølte kameravesken når du laster inn i en varm bil på vei hjem eller til neste sted. La så kameraet ligge i kameravesken til det sakte varmes opp igjen hjemme.
Film timelapse av nordlyset
Å kunne fange det grønne dansende nordlyset på film blir veldig kult. Men hvordan gjør du det? Verken mobil eller vanlig filmmodus på et systemkamera kan filme nordlyset, fordi det er for mørkt. Det du i stedet kan gjøre er å lage en timelapse av flere bilder tatt med lav lukkerhastighet. Det som kreves er et kamera som har funksjon for timelapse, og et stativ. Funksjonen finnes i mange kameraer i dag, men har du en eldre modell kan den mangle.
Timelapse finner du vanligvis under kameraets videoinnstillinger, og der stiller du inn lukkerhastigheten du ønsker per bilde og hvor mange bilder kameraet skal ta. Det kan være alt fra 200-300 bilder og opp til det du ønsker – og det kameraet og minnekortet tåler. Ta noen testbilder før du begynner å vite omtrent hvilken lukkerhastighet du trenger, men rundt 6-12 sekunder er vanligvis greit.
Så er det bare å starte opptaket og la kameraet fungere uforstyrret. Avhengig av innstillingene dine kan filmen vare fra minimum 20 minutter til over en time (så sørg for at du har et fulladet batteri og minnekortplass før du starter).
Fotografer nordlyset med mobilen
Visste du at mobilen din og ser nordlyset mye bedre enn du gjør? Mange nye mobiler har fine nattmoduser og også manuelle innstillinger på kameraet. Dette lar deg fange nordlyset med mobilen. Vi har flere forskjellige mobiltelefoner med gode nattmoduser og mobilstativ som gjør fotograferingen din til en fryd. Vi anbefaler at du tar med strømbank og ladekabel til mobilen da kulden gjør at batteriet slites ned raskere enn du er vant til.
Her finner du alle våre mobiltelefoner
5 tips for å fotografere nordlyset med mobiltelefon
- Lad batteriet fullt før du går ut, men ta med en powerbank for sikkerhets skyld
- Slå av mobilblitsen
- Aktiver mobilkameraets nattmodus hvis det ikke gjør det automatisk, alternativt bruk manuelle innstillinger/Pro-modus med langsom lukkerhastighet.
- Støtt deg mot noe solid – kan være et gjerde, en gren eller taket på bilen din hvis du ikke har stativ. Avhengig av mobilens nattmodus kan det være nok å holde kameraet i hånden med støtte mot noe, men for best resultat bør du sette mobilen på stativ. Vi har også mobiltelefonholdere som du kan feste direkte på et kamerastativ eller på systemkameraets blitssko.
- Enkel og fleksibel redigering av mobilbildene dine kan gjøres i for eksempel Snapseed for Android eller iOS.
Smart tilbehør for mobilfotografering
Tagg oss i dine nordlysbilder
Til slutt – ikke glem å se opp fra søkeren fra tid til annen og se dette lysfenomenet med øynene også (hvis mulig)! Lykke til og tagg oss gjerne i bildene dine på Instagram med @scandinavianphoto_no.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
4
okt
Fotografere star trails
Å fotografere star trails er en unik og spesiell form for astrofotografering som fanger nattehimmelen i bevegelse. Med riktig teknikk kan du skape unike bilder der stjernene danner lange, sveipende linjer over himmelen. I denne guiden hjelper vi deg med tips om utstyret du trenger, og vi går gjennom kamerainnstillinger og viser deg trinn for trinn hvordan du får best mulig resultat. Star trails er en spennende utfordring som kan ta nattfotograferingen din til nye høyder, uansett om du er nybegynner eller erfaren fotograf.
Les mer8
jan
Lær mer om astrofotografering
Astrofotografering er en spennende sjanger som tiltrekker seg både nybegynnere og erfarne fotografer. Å fotografere nattehimmelen en mørk, stjerneklar natt gir vakre og unike bilder. Drømmer du om å fotografere Melkeveien eller et stjerneskudd, men vet ikke hvordan du gjør det? Her er våre beste tips til deg, fra det beste utstyret til de riktige kamerainnstillingene.
Les mer3
jan
Fotografere snø
Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.
Les mer3
jan
Fotografere snø
Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.
Les mer4
aug
Fotografere Perseidene
Opplev og fotografer Perseidene! Fenomenet inntreffer mellom 8.-12. august og du kan se Perseidenen meteorregn med det blotte øye. Det er en perfekt mulighet til å fotografere stjernehimmelen sammen med spektakulære meteorer som brenner opp i jordens atmosfære. Vi hjelper deg med å finne hvilket kamera, objektiv og stativ du trenger og hvilke kamerainnstillinger som er best for å fotografere Perseidene.
Les mer12
jun
Supermåne og blodmåne – 5 tips for å ta bilder av månen
Månens ulike faser er fenomener som er fantastiske å se og populære å fange på bilde, men den blir enda mer intens under de mer unike forholdene supermåne og blodmåne. Her har vi samlet våre beste tips om systemkameraer, objektiver og kamerainnstillinger som egner seg for månefotografering, og som gir deg muligheten til å lage magiske bilder.
Les merScandinavian Photo
18.09.2022
Del