Lær mer om astrofotografering

Astrofotografering er en spennende sjanger som tiltrekker seg både nybegynnere og erfarne fotografer. Å fotografere nattehimmelen en mørk, stjerneklar natt gir vakre og unike bilder. Drømmer du om å fotografere Melkeveien eller et stjerneskudd, men vet ikke hvordan du gjør det? Her er våre beste tips til deg, fra det beste utstyret til de riktige kamerainnstillingene.

Foto: Göran Strand. Lær mer om astrofotografering
Foto: Göran Strand

Innhold

Forberedelser

For å fotografere stjerner trenger du tålmodighet, varme klær, riktig utstyr, kanskje en hodelykt og gjerne litt kaffe. Ikke glem å lade kamerabatteriene og gjøre plass på minnekortene.

Når er det best å fotografere Melkeveien?

Astrofotografering er mulig hele året, men hvis du vil fange Melkeveien på bilde, er sommeren den beste tiden å gjøre det på. På den nordlige halvkule er Melkeveien synlig mellom mars og oktober. Den er på sitt beste fra mai til august, noe som er litt uheldig siden dette er vår lyseste periode her i Norden, for du vil jo også at det skal være så mørkt som mulig. Det gjelder altså å være aktiv om natten når det er mørkest, mellom midnatt og soloppgang.

Husk at månen konkurrerer med lyset fra stjernene, så følg med på månefasene og planlegg astrofotograferingen når det er nymåne. Mellom fire og fem dager før og etter nymåne gir de beste forholdene.


Til toppen av siden

Kamerainnstillinger og smarte tips for astrofotografering

For at kameraet skal få nok lys, må du bruke en lang lukkertid på flere sekunder. Det er imidlertid én faktor du må ta hensyn til når du fotograferer stjerner - jorden snurrer faktisk raskere enn du kan forestille deg. For at stjernene skal bli prikker og ikke streker, er det viktig å ikke bruke for lang lukkertid.

Beregn lukkertiden

ISO 400-1600 er bra for å unngå støy i bildet. Prøv å holde blenderåpningen så stor som mulig, f/1,4-3,5 kan være hensiktsmessig for å holde lukkertiden nede. Det finnes en formel for å beregne lukkertiden, så kan du øke ISO-verdien så mye som mulig og bruke størst mulig blenderåpning.

Formel for beregning av lukkertid: 500 / (objektivets brennvidde x brennviddefaktor)

Ettersom ulike sensorstørrelser har ulike brennviddefaktorer, også kjent som crop-faktorer, vil formelen være litt forskjellig avhengig av om du fotograferer med et fullformatkamera eller et kamera med crop-sensor. Les mer om crop-faktorer her.

Fullformat: 500 / brennvidde
APS-C: 500 / (brennvidde x 1,5)
M4/3: 500 / (brennvidde x 2)

La oss ta et eksempel - du fotograferer med et fullformatkamera med et objektiv med 14 mm brennvidde, så regelen er 500/14 = 35,7 sekunder. Hvis du i stedet bruker et APS-C-kamera, blir beregningen 500/(14 x 1,5) = 23,8 sekunder.

For lukkertider på over 30 sekunder må du sette kameraet i "bulb"-modus. I bulb-modus er lukkeren åpen så lenge du holder utløserknappen nede, eller starter og stopper tiden.

Synes du dette er komplisert? Da kan du løse det ved å ta et testbilde og zoome inn på skjermen så mye som mulig for å sjekke at stjernene er skarpe. Hvis ikke, velger du en raskere lukkertid - det trenger ikke være vanskeligere enn som så!

Foto: Patrick Cole

Fokuser som en proff

For å gjøre det enklere for deg å fokusere om natten, når det er bekmørkt og bare stjerner på himmelen, er det enklest å bruke manuell fokus. Et godt tips er å prøve dette allerede når det er lyst ute, da det er vanskeligere om natten. Begynn med å stille inn fokus på uendelig manuelt, ta et bilde og sjekk skarpheten. Noen ganger er den absolutte skarpheten ikke akkurat på objektivets "linje", men like før eller etter. Se på avstandsskalaen på objektivet og noter hvor det er skarpest. Ta et mobilbilde hvis minnet svikter, og bruk denne kunnskapen om ditt eget utstyr til neste nattbilde.

Hvilken stjerne eller planet ser jeg på?

Når du ser ut på nattehimmelen, kan det være morsomt å vite hvilke stjerner, stjernebilder og eventuelle planeter du faktisk kan se og fotografere. Eller vil du vite hvor du finner Lillebjørn, Nordstjernen og Melkeveien? Det finnes flere ulike mobilapper som kan hjelpe deg med nettopp det. Noen tips er SkyView® Lite og Star Walk 2 for Android, eller SkyView® Lite og Night Sky for iOS.


Til toppen av siden

Utstyr for astrofotografering

Kamera med manuelle innstillinger

Du trenger ikke å ha det mest avanserte systemkameraet for å begynne med astrofotografering, men du trenger et kamera der du kan justere eksponeringen og helst muligheten til å fotografere i råformat. Hvis du allerede har et systemkamera, kan du absolutt bruke det, selv med det medfølgende kitobjektivet. Et nytt objektiv med astrofotograferingsegenskaper vil gi deg enda flere muligheter med det kameraet du allerede har.

Lyssterke vidvinkelobjektiver

For å få enda bedre natt- og astrobilder bør du bruke et lyssterkt objektiv. Med et vidvinkelobjektiv kan du fange opp mer av stjernehimmelen, så se etter en brennvidde på rundt 10-24 mm. Her er noen eksempler på lyssterke vidvinkelobjektiver.

Bruk stativ og fjernutløser

Du må holde kameraet stille lenge for å få nok lys og fokus, så et stativ er et must. For å unngå rystelsesuskarphet anbefaler vi også å bruke en fjernutløser som skriver ut bildet. Hvis du ikke har en fjernutløser, kan du bruke kameraets selvutløser med noen sekunders forsinkelse.

Slå også av bildestabilisatoren i kameraet og objektivet for å unngå at stabiliseringen kompenserer for ikke-eksisterende rystelser.

Lad opp med batterier

Du vil ikke risikere å gå tom for batteri midt på natten. Derfor er det lurt å ta med minst ett ekstra batteri og helst en powerbank for å sikre at du ikke går tom for strøm.


Til toppen av siden

Lær av astrofotografen – webinar med Göran Strand

Astrofotograf Göran Strand holdt et foredrag under et digitalt arrangement hos SP, som du kan se nedenfor. Lær mer om astrofotografering, hvilket utstyr du trenger og få Görans tips og råd for å komme i gang på en enkel måte.

I løpet av foredraget går Göran gjennom det grunnleggende om astrofotografering, og forteller om hvilket utstyr som kreves for ulike områder av astrofotografering. Han forteller også om ulike stativer, teleskoper, kameraer og fremgangsmåter for å ta bilder. Til slutt deler Göran sine tips om hvordan du enkelt kan komme i gang med natt- og astrofotografering.

Hvem er Göran Strand?

Göran Strand ble kåret til årets beste svenske astrofotograf i 2013 og 2016, og har fått mye oppmerksomhet for sine bilder og filmsekvenser av ulike himmelfenomener. Han har bidratt med film- og bildemateriale til både svenske og internasjonale filmproduksjoner – hele 18 av bildene hans har blitt kåret til "Astronomy Picture of the Day" av NASA, og i 2014 brukte bandet Coldplay en av nordlysfilmene hans i musikkvideoen til "A Sky Full of Stars". I november 2016 ble fem av nordlysbildene hans utgitt som frimerker.

Se mer av Görans arbeider på hans hjemmeside.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

4
okt

Fotografere star trails

Å fotografere star trails er en unik og spesiell form for astrofotografering som fanger nattehimmelen i bevegelse. Med riktig teknikk kan du skape unike bilder der stjernene danner lange, sveipende linjer over himmelen. I denne guiden hjelper vi deg med tips om utstyret du trenger, og vi går gjennom kamerainnstillinger og viser deg trinn for trinn hvordan du får best mulig resultat. Star trails er en spennende utfordring som kan ta nattfotograferingen din til nye høyder, uansett om du er nybegynner eller erfaren fotograf.

Les mer

3
jan

Fotografere snø

Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

4
aug

Fotografere Perseidene

Opplev og fotografer Perseidene! Fenomenet inntreffer mellom 8.-12. august og du kan se Perseidenen meteorregn med det blotte øye. Det er en perfekt mulighet til å fotografere stjernehimmelen sammen med spektakulære meteorer som brenner opp i jordens atmosfære. Vi hjelper deg med å finne hvilket kamera, objektiv og stativ du trenger og hvilke kamerainnstillinger som er best for å fotografere Perseidene.

Les mer

12
jun

Supermåne og blodmåne – 5 tips for å ta bilder av månen

Månens ulike faser er fenomener som er fantastiske å se og populære å fange på bilde, men den blir enda mer intens under de mer unike forholdene supermåne og blodmåne. Her har vi samlet våre beste tips om systemkameraer, objektiver og kamerainnstillinger som egner seg for månefotografering, og som gir deg muligheten til å lage magiske bilder.

Les mer

22
jan

Fotografere fyrverkeri

Hvilke innstillinger er de beste for å fotografere fyrverkeri? Trenker man virkelig stativ for å få fine bilder? Vi har samlet de beste fototipsene for å få gode bilder av fyrverkeri.

Les mer

Scandinavian Photo

08.01.2024

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen