Supermåne og blodmåne – 5 tips for å ta bilder av månen

Månens ulike faser er fenomener som er fantastiske å se og populære å fange på bilde, men den blir enda mer intens under de mer unike forholdene supermåne og blodmåne. Her har vi samlet våre beste tips om systemkameraer, objektiver og kamerainnstillinger som egner seg for månefotografering, og som gir deg muligheten til å lage magiske bilder.

1. Månens ulike faser

Månen, som på latin heter Luna, er vårt nærmeste himmellegeme og et svært populært fotomotiv. Månens ulike faser er nymåne, økende måne, fullmåne og avtagende måne. Månen har gitt opphav til ordet «måned» fordi det tar cirka 29 dager før månen går i bane rundt jorden – det betyr at du har muligheten til å fange fullmånen på bildet minst en gang i måneden.

Dato for månefotografering

Før du går ut for å ta bilder er det lurt å finne ut på forhånd hvordan månen vil se ut og når den er oppe på himmelen. Det er også en fordel å vite på forhånd om månen er oppe om natten eller på dagen, og om det er fullmåne, supermåne eller blodmåne. De vanlige månefasene finner du i de fleste værapper, og det finnes også flere forskjellige apper for å finne ut månens retning, som for eksempel TPE eller Phototime. I de appene kan du også se når og i hvilken retning månen går opp og ned.

Hva er en supermåne?

Når fenomenet supermåne inntreffer vil du oppleve at månen er veldig stor, fordi den da befinner seg nærmest jorden. Du kan fotografere månen med et kompaktkamera med superzoomobjektiv, men for å få skikkelig gode bilder anbefaler vi et systemkamera med teleobjektiv.

Når er det supermåne?

Supermåne inntreffer hver fjortende måned, noe som betyr at det er to måneders forskyvning hvert år. Dette er perfekt fordi du kan fange det i flere sesonger ettersom årene går. Benytt anledningen til å fotografere supermånen og tag @scandinavianphoto_no på Instagram for en sjanse til å bli repostet!

Foto: Mikael Järnåsen med Nikon D810 og Tamron SP 150-600mm f / 5-6,3 Di VC USD G2, ISO 64, f / 6,3, 1/250 sek.

Hva er en blodmåne?

Blodmåne er et fenomen som oppstår når månen skygges av jorden under en måneformørkelse. Det blå lyset filtreres ut i jordens atmosfære og du vil oppleve at månen blir rød. For å se fenomenet må du være oppe om natten, til rett dato og til rett tid, akkurat når månen passerer jordskyggen.

Husk at det er ganske stor forskjell på å fotografere en blodmåne sammenlignet med en supermåne eller fullmåne. Når blodmånen oppstår, er månen i skygge, noe som betyr at den er mye mørkere enn vanlig. Du må øke kameraets ISO betydelig for å få et godt bilde av blodmånen. Fordelen når månen er mørk er at du også kan inkludere stjerner i bildet ditt.

Foto: Første bilde, Mikael Järnåsen med Nikon D810 og Sigma 300-800mm f / 5.6, ISO 250, f / 6.3, 1/500 sek.

Når er det blodmåne?

Blodmåne er et fenomen som ikke forekommer så ofte, fordi det oppstår under en total måneformørkelse. Dette skjer sjelden og fra Nord-Europa er det ikke alltid mulig å se blodmånen, men du kan bli pålagt å være i andre deler av verden, på nattsiden av jorden

Neste gang du kan se blodmånen i Norge er 7. september 2025.

2. Finn et bra sted å fotografere månen

For at du skal kunne ta et virkelig fint månebilde, må du kanskje komme deg ut av byer eller områder med mye lys. Hvis du fotograferer i nærheten av hus, gatelykter eller andre lyskilder, vil lyset gi det oransje eller fargede lyset i bildene dine, og siden himmelen ikke blir like mørk, er ikke månen like klar.

Fordelen er at den egentlig ikke er like følsom med lyset når man fotograferer månen, fordi månen skinner mye sterkere enn for eksempel stjerner, spesielt ved fullmåne. Du kan enkelt google hvor du kan finne et sted med litt lysforurensning, inkludert Darksitefinder er en god side for det. Det er også greit å finne ut i hvilken retning månen går opp og ned slik at man kan planlegge noe å ha i forgrunnen.

Best resultat får du når månen står opp og den er i horisonten – da oppleves den som størst. Det kan også være en fordel å få inn et objekt som fungerer som referanse til månens størrelse, som bygninger, trær eller fjell.

Hvis du fotograferer når det er minusgrader ute, vil det være lettere å få klare bilder fordi luftfuktigheten er lavere, men det krever også at du er godt forberedt med varme klær. Skal du ut og ta bilder om natten anbefaler vi at du tar med hodelykt, både for å se veien og for å finne de riktige knappene på kameraet i mørket. Men husk å skru av hodelykten når du fotograferer, slik at lyset fra hodelykten ikke ødelegger bildene dine – med mindre du velger å bruke lyset på lampen som en kreativ effekt, selvfølgelig.

Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T20 og Fujinon XF 100-400mm, Telekonverter 1,4x, ISO 200, f / 8, 0,5 sek.

3. Kamerainnstillinger for fotografering av månen

Å fotografere månen kan sammenlignes med å fotografere en liten, sterk lampe som er på lang avstand. Det viktigste er at månen ikke blir for lys – for den er ganske lys. Start med å sette opp kameraet med dette som utgangspunkt:

1. monter kameraet på et stativ
2. still kameraet til M-modus (manuelt, se tips i avsnittet nedenfor for riktige innstillinger)
3. still inn kameraets selvutløser til to eller ti sekunder for å unngå risting
4. sikt mot månen, fokuser med objektivet og se på displayet slik at månen er skarp
5. ta et testbilde, juster innstillinger etter behov slik at månen er lys nok
6. fotografer.

Blenderåpning – start med lavt f-tall

Still inn blenderåpningen på objektivet til et lavt tall, helst f/2,8-8 avhengig av hva objektivet ditt tåler. Ønsker du et litt skarpere bilde kan du gjøre blenderåpningen mindre (øke f-tallet), men da forsvinner mye lys og du må kompensere med høyere ISO, som gir gråere bilder. Du kan eksperimentere med dette når du har tatt noen bilder.

Lukkerhastighet – finn riktig lukkerhastighet

Når du skal fotografere månen trenger du en lukkertid på minst 1/100, for både jorda og månen beveger seg raskere enn du tror. Jo lengre brennvidde (zoom) på objektivet, desto raskere er lukkerhastigheten du må bruke. For månefotografering må du bruke stativ selv om du føler at du kan ha ganske raske lukkertider – det vil lønne seg. Prøv å ta et bilde og zoome inn så mye du kan på kameraets skjerm, for å være sikker på at månen er skarp. Hvis det er uskarpt, må du enten stille inn en raskere lukkerhastighet eller justere fokus på objektivet.

ISO - balanser lyset i bildet ditt

Den siste innstillingen for at bildet ditt skal være lyst nok er følsomheten til kameraets sensor. Prøv å bruke så lav ISO som mulig - lavere ISO gir lavere støy. Blir månen for lys må du senke kameraets ISO, og blir det for mørkt er det bare å heve den til den er akkurat passe. Ta et bilde, zoom inn, se på månen og juster til du er fornøyd.

Ekstratips: havner du på laveste eller svært lave ISO-verdier? Gratulerer – da kan du begynne å eksperimentere med større blenderåpninger og raskere lukkerhastigheter. Du kan velge å teste litt forskjellige blenderåpninger, lukkerhastigheter og ISO-verdier for å kunne velge det du liker best.

Fokuser med skjermen

Bruk kameraets LiveView eller display sammen med manuell fokus, for å sikre at fokuset er riktig. Kameraets autofokus kan være vanskelig å treffe månen og forstå at det er lyspunktet som skal være skarpt, så fordelen med å bruke displayet er at du kan zoome inn og kontrollere skarpheten.

Fokuser med avstandsskalaen på objektivet

Hvis objektivet ditt har en avstandsskala, kan du forberede deg ved å finne ut hvor fokuset er uendelig, når du bruker manuell modus. Det er ikke sikkert at det er rett ved streken for "uendelighet", men det kan være rett foran eller bak. Når du fotograferer om natten eller astro, er det alltid praktisk å vite hvor det uendelige fokuset er, slik at du slipper å teste hver gang. Husk å sjekke fra tid til annen under fotograferingen at du ikke ved et uhell har flyttet fokus mellom bildene.

4. Kamerautstyr for månefotografering

Gjør klar kameravesken med fotoutstyr, klær og god kaffe. Alt dette gjør fototuren mye hyggeligere.

  • Systemkamera eller kamera
  • Superzoom eller teleobjektiv
  • Minnekort
  • Stå
  • Batterier
  • Varme klær
  • Hodelykt
  • Kaffe

Systemkameraer for månefotografering

Velg et systemkamera som lar deg bruke manuelle innstillinger. Dette er for å gi deg full kontroll over hvor lys månen blir på bildene dine. Nederst i innlegget får du tips til hvordan du setter opp kameraet ditt for månefotografering.

Her finner du alle våre systemkameror.

Objektiver for månefotografering

Når du skal fotografere månen og vil at den skal se så stor ut som mulig, passer en superzoom eller et teleobjektiv godt. Bruk et teleobjektiv eller en superzoom med brennvidde på over 200 mm – gjerne enda mer. På enkelte objektiver kan du også utvide brennvidden ved å bruke en telekonverter.

Her finner du alle våre objektiver.

Stativer og tilbehør for månefotografering

For å få skarpe bilder trenger du et stabilt stativ. Husk at teleobjektiver veier litt mer enn vanlige objektiver, så det er greit om du har et ekstra stabilt stativ.

Her finner du alle våre stativer, minnekort og ryggsekker.

5. Rediger dine månebilder

Ta bilder i RAW hvis du vil redigere

Fotografer du i RAW får du større muligheter til å etterbehandle bildene dine. Er du usikker på om du vil jobbe med bildene i etterkant eller ikke? Still inn kameraet til å ta bilder i både JPEG og RAW, slik at du kan bestemme deg senere.

Beskjæring, skarphet og kontrast

Last opp bildet til redigeringsprogrammet på datamaskinen eller en mobilredigeringsapp. Beskjær bildet litt slik at månen blir større – men ikke for mye, for da blir bildekvaliteten lavere. Legg til litt ekstra skarphet og kontrast til månen om nødvendig, og test deg selv med ulike justeringer. Nederst i innlegget ser du to eksempelbilder av hvordan det kan se ut i en editor. I dette tilfellet har vi brukt Adobe Lightroom på både datamaskin og mobil.

Redigering av månen i Adobe Lightroom på en Apple Macbook M1 Pro. 

I Lightroom på mobilen kan du enkelt sende bildene dine direkte fra kameraet via WiFi (hvis kameraet støtter det). Noen kameraer kan til og med overføre RAW-bilder, mens de fleste kameraer kun kan overføre JPG.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

8
jan

Lær mer om astrofotografering

Astrofotografering er en spennende sjanger som tiltrekker seg både nybegynnere og erfarne fotografer. Å fotografere nattehimmelen en mørk, stjerneklar natt gir vakre og unike bilder. Drømmer du om å fotografere Melkeveien eller et stjerneskudd, men vet ikke hvordan du gjør det? Her er våre beste tips til deg, fra det beste utstyret til de riktige kamerainnstillingene.

Les mer

22
mai

Finn den riktige kikkerten for dine behov

En kikkert gir deg muligheten til å oppleve omgivelsene dine på en fantastisk måte. Det er en rekke ting du bør tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel er multikikkerter annerledes enn jakt- eller marinekikkerter. Her har vi samlet verdifull informasjon og våre beste tips slik at du kan finne en som passer deg!

Les mer

16
jan

Stativguide – velg riktig kamerastativ

Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.

Les mer

3
jan

Fotografere snø

Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

4
aug

Fotografere Perseidene

Opplev og fotografer Perseidene! Fenomenet inntreffer mellom 8.-12. august og du kan se Perseidenen meteorregn med det blotte øye. Det er en perfekt mulighet til å fotografere stjernehimmelen sammen med spektakulære meteorer som brenner opp i jordens atmosfære. Vi hjelper deg med å finne hvilket kamera, objektiv og stativ du trenger og hvilke kamerainnstillinger som er best for å fotografere Perseidene.

Les mer

Scandinavian Photo

12.06.2019

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen