Fotografere star trails

Å fotografere star trails er en unik og spesiell form for astrofotografering som fanger nattehimmelen i bevegelse. Med riktig teknikk kan du skape unike bilder der stjernene danner lange, sveipende linjer over himmelen. I denne guiden hjelper vi deg med tips om utstyret du trenger, og vi går gjennom kamerainnstillinger og viser deg trinn for trinn hvordan du får best mulig resultat. Star trails er en spennende utfordring som kan ta nattfotograferingen din til nye høyder, uansett om du er nybegynner eller erfaren fotograf.

Se vår guide/veiledning om hvordan du fotograferer startrails

Innhold

Hva er star trails?

Star trails er en teknikk som går ut på å fotografere stjernenes bevegelse over himmelen ved hjelp av et kamera med lang eksponering. Fordi jorden roterer og stjernene står stille, kan du bruke ulike triks for å skape lange, sveipende linjer i bildet, noe som gir inntrykk av at stjernene beveger seg over himmelen (mens det i virkeligheten er jorden som beveger seg). Avhengig av eksponeringstiden og hvor du peker kameraet, kan stjernesporene være korte eller strekke seg over hele bildet, noe som ofte skaper uvanlige og spektakulære bilder.

Et tips er å rette kameraet mot himmelens polstjerne, der stjernene ser ut til å rotere rundt et sentralt punkt. Dette skaper sirkulære stjernespor som gir en fengslende effekt. Star trails kan også variere i farge avhengig av stjernenes temperatur, noe som gir en ekstra dimensjon til bildene dine.

Rett kameraet mot polarstjernen og få sirkulære stjernespor. Foto: Mikael Järnåsen.
Hvis du retter kameraet mot Nordstjernen, får du sirkulære stjernespor. Fotograf: Mikael Järnåsen

Hva trenger jeg for å fotografere stjernespor?

Det er noen få ting som er helt essensielle når det gjelder utstyr, og det første er et kamerastativ. Sett opp stativet skikkelig stødig og sikkert, slik at kameraet sitter godt fast på stativet. Du vil ikke ha noen bevegelse under selve fotograferingen.

Krav nummer to er at kameraet ditt har en intervall-/timelapse-funksjon. Alternativt kan du bruke en fjernutløser og bruke kameraets bulb-modus der du låser lukkeren.

En fordel (men ikke et krav) er å bruke et vidvinkelobjektiv for å få med så mye som mulig av nattehimmelen. Jo større blenderåpning objektivet har, desto lavere ISO kan du stille inn, noe som gir et skarpere bilde med mindre støy. Du kan lære mer om objektiver, blenderåpning og ISO i kameraskolen vår.

Hvordan fungerer det?

Ved å bruke intervallfotografering/timelapse-funksjonen i kameraet lar du kameraet ta flere bilder i nøyaktig samme posisjon, og hjemme på datamaskinen setter du deretter sammen alle bildene til ett. Et ferdig bilde med startrail består av hundrevis av bilder med lang eksponeringstid.

Hvor lang tid tar det?

Grunnregelen er at jo lenger du kan stå ute i natten, jo lengre blir stjernesporene dine. 45-60 minutter er nok den minste tiden vi vil anbefale.

Hvilken programvare trenger jeg?

Mange bilderedigeringsprogrammer har en funksjon for sammenslåing av bilder, for eksempel Adobe Photoshop og andre. Et veldig enkelt, men utrolig kompetent program som har spesialisert seg på stjernespor, heter Star trails. Det hjelper deg med å gjøre alt med noen få enkle trinn. At det er gratis, gjør det ikke noe dårligere! Alle bildene i dette innlegget er laget i det nevnte programmet. Vær oppmerksom på at programmet kun håndterer jpg-filer og ikke raw-formater.

Last ned Star trails her

Fotograf: Mikael Järnåsen

Kamerainnstillinger og trinn-for-trinn-guide for fotografering av star trails

  1. Fest kameraet godt på et stativ som er stabilt.
  2. Slå av autofokusen, og fokuser manuelt. Hvis objektivet har en avstandsskala, stiller du fokus på uendelig. Juster om nødvendig fokus for å sikre at den er riktig.
  3. Bruk så stor blenderåpning som mulig, dvs. så lav som mulig, f.eks. f/2,8. Korriger ved å justere ISO-verdien til bildet er godt eksponert.
  4. Ta testbilder til du er sikker på at du har riktig skarphet og eksponering før du er klar til å starte.
  5. Slå av kameraets innebygde støyreduksjon ved lange eksponeringer. Dette er fordi kameraet ellers vil være opptatt med å behandle hvert bilde før det tar det neste. Dette kan føre til at stjernesporene blir ujevne (kan variere mellom ulike merker/modeller).
  6. Sett eksponeringstiden til 30 sekunder, og still inn intervallopptak uten mellomrom mellom bildene. Alle bildene må tas i en lang sekvens uten avbrudd, slik at stjernesporene blir linjer og ikke avbrutt av hakk.
    Hvis du ikke har intervallfunksjon i kameraet, velger du Bulb-modus og gjør innstillingene ovenfor. Da trenger du en fjernutløser/fjernkontroll til kameraet. Sett kameraet til kontinuerlig fotografering, trykk på utløseren på kontrollen og lås den. Kameraet fortsetter å ta bilder helt til du slipper knappen.
  7. Still inn kameraet til å ta 100 bilder.
  8. Start fotograferingen og len deg tilbake! Husk å ikke røre kameraet i løpet av denne tiden.

Våre beste tips for å ta bilder

  • Velg et sted som er så mørkt som mulig, uten lysforurensning (lys fra for eksempel gatelys og bygninger). Det finnes kart over lysforurensning på nettet, der du kan sjekke hvor det er mørkest i nabolaget ditt.
  • Sørg for at du har et fulladet batteri når du starter.
  • Begynn med et tomt minnekort, slik at du har nok plass til alle bildene dine.
  • Ved stativbilder og lange eksponeringer er det alltid lurt å bruke fjernutløseren eller kameraets innebygde 10-sekunders selvutløser for å unngå rystelser når du trykker på utløseren.
  • Bruk solblender på objektivet. Det begrenser siderefleksjoner og beskytter litt mot eventuelle regndråper eller lignende.
  • Unngå å lyse med en lommelykt rundt deg, da det er fare for å ødelegge bildene dine.
  • Ikke gå på bakken rundt stativet i denne perioden, da det kan skape vibrasjoner.
  • Nordpolsstjernen står alltid fast på himmelen, og hvis du inkluderer den i bildene dine, vil du få sirkelbevegelser i startskinnen.
  • Generelt sett har autovit-balanse om natten en tendens til å gi bilder i brun retning. En enkel måte å få et litt kjøligere lys på er å sette hvitbalansen til "glødende". Da blir resultatet litt kaldere i blå retning, men det er en smakssak hva du foretrekker.
  • Hvis du fotograferer der det er kunstig lys (fra lamper, biler osv.), kan du med fordel fotografere med et såkalt nattfilter. Nattfiltre reduserer det kunstige lyset, og bildet blir mer behagelig å se på med mindre korroderende lamper.
  • Hvis det er fuktig ute, finnes det objektivvarmere som forhindrer kondens. Et regntrekk gir ekstra beskyttelse for kameraet.

Produkter nevnt i innlegget

Sett sammen bildene dine

I programmet "Star trails" som er beskrevet ovenfor, bruker du såkalte darkframes for å fjerne støy og varme piksler som vanligvis oppstår ved lange eksponeringer/høy ISO. Darkframes tar du best på slutten av bildeserien din ved ganske enkelt å sette på objektivdekselet slik at det blir svart i kameraet, og så lar du kameraet ta 4-5 bilder til. Da blir det helt svart, og det er viktig at du tar disse darkframes med de samme innstillingene som de andre bildene. Hvis du bruker programmet Star trails, må du ta bildene i .jpeg, da det ikke kan håndtere raw-filer.

I programmet går du til File og velger Open files, hvor du laster inn alle bildene dine. Darkframes lastes inn under Open darkframes. Klikk deretter på Build og velg Star trails. Len deg tilbake og se programmet bygge opp startrailen din, bilde for bilde. Det er veldig morsomt å se på!

Vi ønsker deg lykke til! Del gjerne resultatet ditt i vårt Community, eller tagg oss på Instagram med @scandinavianphoto eller #scandinavianphoto, så har du sjansen til å bli lagt ut i feeden vår!

Startrail-bilder består av mange bilder tatt med lang lukkertid, som deretter settes sammen til ett bilde. Fotograf: Mikael Järnåsen

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

8
jan

Lær mer om astrofotografering

Astrofotografering er en spennende sjanger som tiltrekker seg både nybegynnere og erfarne fotografer. Å fotografere nattehimmelen en mørk, stjerneklar natt gir vakre og unike bilder. Drømmer du om å fotografere Melkeveien eller et stjerneskudd, men vet ikke hvordan du gjør det? Her er våre beste tips til deg, fra det beste utstyret til de riktige kamerainnstillingene.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

4
aug

Fotografere Perseidene

Opplev og fotografer Perseidene! Fenomenet inntreffer mellom 8.-12. august og du kan se Perseidenen meteorregn med det blotte øye. Det er en perfekt mulighet til å fotografere stjernehimmelen sammen med spektakulære meteorer som brenner opp i jordens atmosfære. Vi hjelper deg med å finne hvilket kamera, objektiv og stativ du trenger og hvilke kamerainnstillinger som er best for å fotografere Perseidene.

Les mer

4
jul

Velg riktig ISO for bedre bilder

ISO påvirker kamerasensorens følsomhet for lys når du tar bilder. Jo høyere ISO, desto høyere følsomhet. Det betyr at sensoren ikke trenger like mye lys ved en høyere ISO-verdi som ved en lavere. ISO er med andre ord en måte å gjøre bildet lysere og holde lukkertiden nede på, men det går på bekostning av bildekvaliteten. Her går vi gjennom hvordan ISO fungerer og hvordan du velger riktig ISO-verdi når du skal ta bilder.

Les mer

12
jun

Supermåne og blodmåne – 5 tips for å ta bilder av månen

Månens ulike faser er fenomener som er fantastiske å se og populære å fange på bilde, men den blir enda mer intens under de mer unike forholdene supermåne og blodmåne. Her har vi samlet våre beste tips om systemkameraer, objektiver og kamerainnstillinger som egner seg for månefotografering, og som gir deg muligheten til å lage magiske bilder.

Les mer

22
jan

Fokusering – kameraets autofokus

Fokus er utrolig viktig hvis du vil få et godt bilde og hjelpe deg med å ha kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder.

Les mer

Scandinavian Photo

04.10.2024

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen