Fotografere frosne såpebobler om vinteren
Såpebobler som fryser til is i kuldegrader er et virkelig fascinerende syn, og det er morsomt å fange det på bilder og video. De vakre mønstrene som dannes når såpeboblen forvandles til is er som ren magi og gir unike bilder. Her hjelper vi deg med den beste oppskriften for å lykkes med å fryse såpebobler og hvordan du fotograferer resultatet på best mulig måte.
Innhold
- 5 faktorer for å lykkes med å fryse såpebobler
- Oppskrift på frysing av såpebobler
- Tips for fotografering og filming av såpeboblene
5 faktorer for å lykkes med å fryse såpebobler
1. Såpeblandingen
Bare det å bruke såpevann kan fungere, men det er stor risiko for at boblene bare sprekker. Med en blanding som inneholder glyserin får du mer holdbare såpebobler. Se oppskrift nedenfor.
2. Temperaturen
For å lykkes med å fryse boblene, kreves det minusgrader, under -6°C.
3. Vinden
Det må være så vindstille som mulig. Du kan også prøve å finne en plass i le.
4. Overflaten
En kaldere overflate gjør det lettere for boblen å feste seg og fryse, så snø er perfekt. Det gir også en fin bakgrunn for bildet ditt.
5. Lyset
For å få fine bilder der såpeboblens struktur fremheves er lyset viktig, i skygge og overskyet vær forsvinner detaljene. Hvis lyset faller på skrå bakfra slik at du ikke fotograferer direkte på lyskilden, vil det vakre mønsteret komme tydelig frem i bildene dine.
Oppskrift på holdbare såpebobler
Med denne oppskriften får du en holdbar blanding som også gir fin krystallisering. Bland i en beholder med tett lokk og du kan lagre det til senere.
- 1 ss oppvaskmiddel
- 1 ss glyserin (Glyserol er tilgjengelig på apoteket)
- 1 ss granulert sukker
- 1 dl varmt vann
Du trenger også
- Sugerør å blåse og plassere såpeboblene
- -6°C eller kaldere
- Mest mulig vindstille, eller et sted i le
- En slags lyskilde – solen eller belysning
- Stativ eller en overflate å plassere kameraet på mens du blåser boblene
- Tålmodighet
Slik gjør du det
Bland oppvaskmiddel, glyserin, sukker og vann sammen og prøv å ikke skumme for mye. For å lykkes med å fryse boblene kreves frysetemperaturer, ned under -6°C og at det er så vindstille som mulig. Du kan også prøve å finne en plass i le.
Hvis du har sett videoer på sosiale medier av folk som fryser såpebobler, kan det se lett ut, men forvent at det tar noen forsøk før du lykkes. Jo kaldere, jo raskere fryser boblene, men fremfor alt er det vinden som ødelegger mest. En såpeboble er ekstremt følsom for vind og alt som skal til er et lite drag og den sprekker før den stivner.
"For å lykkes med å fryse såpebobler kreves det minusgrader, under -6°C, og så lite vind som mulig."
Derfor må du finne en plass helt i le eller velge et senere tidspunkt på dagen når vinden har stilnet. Bare fantasien setter grenser, så det kan være alt fra å bygge en snøbanke til å finne et kaldt uthus eller uteplass og strø snø på et bord. Under optimale forhold uten vind er det imidlertid ren fryd å se iskrystallene danse over såpeboblen.
Uansett hvor du velger å fotografere, trenger du et sugerør for å plassere boblene dine. For å ha kontroll, plasserer du ganske enkelt boblen med et sugerør på en kald overflate – kanskje på et snødekket bord eller rekkverk, en frostklar gren eller på bakken. Vil du i tillegg fotografere eller filme frysingen, gjør det det lettere når du selv bestemmer hvor boblen havner og kan stå klar med kameraet. Da kan du også velge et sted hvor lyset er riktig og bakgrunnen er slik du vil ha den.
Dypp sugerøret i blandingen (du trenger ikke suge opp noen blanding) og blås forsiktig en boble foran kameraet på den valgte overflaten. Da er det bare å la kulden gjøre sitt. Jo kaldere det er, jo raskere går det.
Timelapse-video
Tips for fotografering og filming av såpebobler
Som nevnt ovenfor har du her muligheten til å bestemme selv hvor du vil plassere såpeboblene og kan velge etter lys og bakgrunn. Jo lenger det er til bakgrunnen fra såpeboblen din, jo mer bakgrunnsuskarphet vil du få, selv om du ikke bruker stor blenderåpning. Les mer om blenderen her.
Lyset er viktig for å fremheve strukturen ettersom iskrystallene vokser over boblen. Prøv å plassere boblen med sollys i bakgrunnen. Faller lyset skrått bakfra eller skrått ovenfra slik at du ikke fotograferer direkte mot solen, vil det vakre mønsteret komme tydelig frem i bildene dine.
Lamper og belysning fungerer også som lyskilde. I videoen over fikk julelysene lyse opp boblen, så her er det rom for kreativitet. Hvorfor ikke la et RGB-lysrør farge lyset på såpeboblene dine?
Begynn å ta bilder med en gang boblen begynner å fryse – da er mønstrene som regel synlige på sitt beste og skaper en fin kontrast mot den blanke overflaten som ennå ikke har frosset.
Stativ eller frihånd?
For fotografering av frosne såpebobler er det greit å bruke kameraet på frihånd, da kan du prøve forskjellige vinkler og komposisjoner. Du må imidlertid legge fra deg kameraet for hver boble du blåser, så ha en vannavstøtende pute eller et håndkle å sette kameraet på.
Med kameraet på stativ har du hendene fri når du blåser boblene, men må være mer forsiktig med plassering av såpeboblen. Deretter kan du sette opp kameraet og fokusere der du planlegger å plassere boblen, og justere når du får en god boble.
Kamerainnstillinger
- Still inn kameraet til så lav ISO som mulig
- Stor blenderåpning gir kortere dybdeskarphet, men en liten blenderåpning kan få solens refleksjon i boblen til å skinne som en stjerne
- Vær nøye med fokus, så du får den på siden av såpeboblen nærmest kameraet og ikke ved et uhell tar bilde gjennom boblen på den andre siden. Velg manuell eller autofokus etter hva du liker å jobbe med
Film når såpeboblen fryser
Hvis du i stedet skal filme prosessen, må du starte opptaket før du blåser boblen, for å få med alt fra starten. Sett kameraet på stativet og plasser boblen foran kameraet. Det er også vanskelig å vite hvilken boble som varer og ikke, så film heller litt for mye og du kan kutte ut mislykkede forsøk etterpå.
Hvor kaldt det er og dermed hvor raskt boblen fryser avgjør om du kan filme i sanntid eller bør bruke timelapse. Ved tilstrekkelig lave temperaturer fryser såpeboblen så raskt at sanntid er tilstrekkelig.
Ikke stopp opptaket for raskt når boblen er frosset, men film noen ekstra sekunder, spesielt i timelapse-modus.
Ting som er kjekt å ha når du fotograferer frosne såpebobler
Husk å kle deg skikkelig og hold fingrene varme. Se alle våre fotohansker som både varmer og lar deg få tilgang til kameraets knapper. Kulden gjør at batteriene lades ut raskere, så sørg for å lade dine kamerabatterier og ha et ekstra batteri og f.eks en powerbank til mobilen.
Lykke til og tagg oss gjerne i bildene dine på sosiale medier! Følg @scandinavianphoto på Instagram og tagg #scandinavianphoto_no for en sjanse til å bli repostet i feeden vår.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
20
jan
Bokeh og dybdeskarphet
Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.
Les mer3
jan
Fotografere snø
Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.
Les mer23
nov
Lær mer om makrofotografering
Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.
Les mer18
sep
Fotografere nordlys
Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.
Les mer22
jan
Blenderen i kameraet – slik fungerer den
Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.
Les mer22
jan
Fotografere fyrverkeri
Hvilke innstillinger er de beste for å fotografere fyrverkeri? Trenker man virkelig stativ for å få fine bilder? Vi har samlet de beste fototipsene for å få gode bilder av fyrverkeri.
Les merScandinavian Photo
11.01.2023
Del