Lær mer om lyssetting og studio
Startsiden / Kunnskap / Lyssetting og Studio
Lær mer om god lyssetting og hvordan du kan jobbe effektivt i studio. Her har vi samlet våre guider og tips om belysning, lyssetting og arbeid i fotostudio. Lær mer med Scandinavian Photo!
21
jan
Lysformere – hvilken skal du velge?
Enten du går med tanker om å kjøpe en blits eller belysning med fast lys, eller om du alt har belysning, er det på tide å fundere over hva slags lysformere du vil bruke. Med en lysformer kan du påvirke blitsens egenskaper ved å forandre lysets form, størrelse og spredning. Dette for å skape et helt nytt lys, samt ha muligheten for å skape kreative lyssettinger. Det finnes et enormt utvalg av lysformere som gir deg et tusentalls kombinasjoner – ikke bekymre deg, vi skal guide deg til å finne rett valg for deg!
Les mer22
jan
Fotografer med Tethering
Tethering innebærer i korthet at du fotograferer rett inn på datamaskinen, noe som gir deg store fordeler i håndteringen, og effektiviserer arbeidsflyten i studio. Istedet for å fotografere og lagre bildene på et minnekort lagres bildene også direkte på datamaskinens harddisk, og du kan se bildene på dataskjermen noen sekunder etter du har tatt de.
Les mer22
jan
Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruke en?
Selv om du kanskje ikke vet det selv har du brukt en lysmåler flere ganger - ja, tusenvis av ganger til og med. Den er innebygd i både kameraet og mobiltelefonen din, og brukes for å bestemme en så korrekt eksponering som mulig for akkurat ditt bilde. En lysmåler kan kanskje føles litt gammeldags, og som en arv fra den tiden da vi brukte film i kameraene våres, men den er høyest aktuell fremdeles den dag i dag.
Les mer22
jan
Kameraets lysmåling
Når du fotograferer med Program Auto (P) eller en av kameraets semi-manuelle moduser (AV/A, TV/S), kan du bruke ulike lysmålingsmetoder for å få bildet godt eksponert – altså ikke for mørkt og ikke for lyst.
Les mer22
jan
Lyssetting ved portrettfotografering
Når dagene blir kortere og lyset forsvinner allerede tidlig på ettermiddagen, det er på tide å bruke eget lys eller teste å fotografere i studiomiljø. Mange kan tenke at fotografering med blitser og lyssetting er vanskelig, men når man bryter det ned og jobber rolig og metodisk så vil du fort oppdage hvilken kontroll du har over lyset. Et vanlig spørsmål er hvor skal man plassere blitsen? Svaret kan sammenlignes med en spørsmålet om hvor langt er egentlig et tau, da det avhenger av hva du ønsker å oppnå med ditt bilde og hvilken stil du ønsker på det. Vil du skape et mykt, kontrastrikt, hardt, mørkt eller lyst bilde?
Les mer