Nattfotografering med light trails
Som fotograf i Norden, med mange mørke timer hvert år, gjelder det å være kreativ for å finne både motiver og motivasjon. Utnytt i stedet mørket og de timene folk er aktive til å fotografere «light trails», det vil si lyssporene som skapes av billykter ved lang eksponeringstid. I denne guiden går vi gjennom hvordan du på best mulig måte kan fange light trails for å ta interessante nattbilder.
Innhold
- Hva er light trails?
- Hvordan fotografere light trails fra biler
- 8 tips for nattfotografering med light trails
Hva er light trails?
Light trails er lysspor som oppstår når bevegelige lyskilder, for eksempel frontlykter og baklykter på biler og motorsykler, fanges opp på kameraet gjennom en lang eksponeringstid på kameraet. Når kameraet får lov til å ta opp lysene som følger veiens bevegelser, får du levende og slående bilder med en følelse av bevegelse i et stillbilde. Med riktig teknologi og litt eksperimentering kan du bruke light trails til å skape spennende nattbilder og gi liv til bymiljøer og veier.
Slik fotograferer du light trails fra biler
For å ta flotte nattbilder med light trails trenger du tre faktorer: mørke, lys og bevegelse. Så snart solen har gått ned, kan du sette i gang, så det trenger ikke å være bekmørkt ute. Du trenger bare å justere lukkertiden slik at den passer til anledningen. Du kan fotografere midt i byen, over en trafikkert motorvei eller langs en ensom skogsvei – så lenge det er plass til en bil eller flere!
Komponer bildet ditt
Ikke vær redd for å prøve forskjellige vinkler og perspektiver. Prøv å finne broer og andre høyere punkter slik at du kan få et lite fugleperspektiv over veiene. Dette reduserer mengden direkte lys som kommer inn i kameraet, og gir ofte et interessant perspektiv. Et veikryss eller en rundkjøring gir mange forskjellige linjer som kan være effektive, men pass på at det ikke blir for rotete. En lengre rett linje, for eksempel en motorvei, vil i stedet skape lange ledende linjer i motivet.
Utstyr for nattfotografering
Når det gjelder utstyr, er det tre ting (i tillegg til et systemkamera) som er bra å ha:
- Stativ
- ND-filter
- Fjernutløser
Siden du må bruke lange lukkertider, er et kamerastativ et must for å holde kameraet helt stille. Avhengig av hvilken lukkertid du vil bruke, og hvor lyst eller mørkt det er, kan det være at du trenger et ND-filter for å unngå at bildet blir overeksponert (dvs. at det kommer for mye lys inn i sensoren). En fjernutløser forhindrer kamerarystelser når du trykker på utløseren, men hvis kameraet ditt har en nedtellingstimer, fungerer det også.
8 tips for nattfotografering med light trails
- Let etter interessante veier med mange biler som kjører forbi. Husk at trafikken ofte går saktere jo senere på kvelden det er.
- Utnytt broer og andre opphøyde steder for å få et spennende perspektiv.
- Slå av kameraets og/eller objektivets bildestabilisering når du bruker stativ.
- Pass på at du ikke står i veien for trafikken, eller på en måte som gjør deg eller utstyret ditt usynlig. Bruk refleks! Ta gjerne med en lommelykt.
- Bruk lav ISO i kombinasjon med liten blenderåpning, så kan du ta eksponeringer på 20-30 sekunder. Hvis du vil lage enda lengre eksponeringer, kan det hende du trenger et ND-filter, som er tilgjengelig med 3, 6 eller 10 trinns forlengelse av eksponeringstiden.
- Liten blenderåpning (dvs. høyt blendertall) gir stjerneformede lyspunkter fra for eksempel gatelys.
- Den første delen av kvelden etter solnedgang har himmelen ofte en fin mørkeblå farge i klart vær.
- Bruk solblender for å blokkere sidelys og beskytte mot eventuelle regndråper.
Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.
Mer kunnskap
16
jan
Presets i Lightroom – Skap, last ned og bruk
Fotografering handler ikke bare om bildene du tar med kameraet, men også om hva du gjør med dem i etterkant. Mange bruker redigeringsprogrammet Adobe Lightroom, og funksjonen Presets (forhåndsinstillinger på norsk). Her går vi gjennom hvordan de fungerer, hvordan du lager dine egne presets, og hvordan du kan bruke dem til å finne inspirasjon og kreativ innsikt i andres redigering. I tillegg får du sju gratis presets som du kan laste ned og bruke!
Les mer4
okt
Fotografere star trails
Å fotografere star trails er en unik og spesiell form for astrofotografering som fanger nattehimmelen i bevegelse. Med riktig teknikk kan du skape unike bilder der stjernene danner lange, sveipende linjer over himmelen. I denne guiden hjelper vi deg med tips om utstyret du trenger, og vi går gjennom kamerainnstillinger og viser deg trinn for trinn hvordan du får best mulig resultat. Star trails er en spennende utfordring som kan ta nattfotograferingen din til nye høyder, uansett om du er nybegynner eller erfaren fotograf.
Les mer21
apr
8 tips til bedre gatefotografering
Gatefotografering, eller streetfoto som det også kalles, er en egen fotografisk sjanger som går ut på å fotografere virkelige mennesker og situasjoner i bymiljøet – en slags dokumentarfotografering. Det handler i stor grad om å fange øyeblikket, følelser og bevegelser og fortelle en historie. Her er våre beste tips til hvordan du kommer i gang eller tar gatefotograferingen til neste nivå.
Les mer16
jan
Stativguide – velg riktig kamerastativ
Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.
Les mer18
okt
Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt
Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.
Les mer12
okt
Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.
Les merScandinavian Photo
06.01.2025
Del