Presets i Lightroom – Skap, last ned og bruk

Fotografering handler ikke bare om bildene du tar med kameraet, men også om hva du gjør med dem i etterkant. Mange bruker redigeringsprogrammet Adobe Lightroom, og funksjonen Presets (forhåndsinstillinger på norsk). Her går vi gjennom hvordan de fungerer, hvordan du lager dine egne presets, og hvordan du kan bruke dem til å finne inspirasjon og kreativ innsikt i andres redigering. I tillegg får du sju gratis presets som du kan laste ned og bruke!

Innhold

Hva er presets?

Bilderedigering kan vekke mange meninger, og alle fotografer håndterer det forskjellig. Ønsker du å gjenspeile virkeligheten med nøyaktige farger og gjengi nøyaktig hvordan det så ut da du tok bildet, eller ønsker du å skape et stemningsfullt bilde som formidler følelser og kreativitet? Å "manipulere" bildet stammer fra den analoge filmens tid, da fotografer kunne velge ulike filmtyper eller eksponere ulike deler av fotopapiret i fremkallingsprosessen for å formidle en bestemt følelse. I dag gjøres redigeringen hovedsakelig digitalt via redigeringsprogramvare som lar deg eksperimentere med bildeinnstillinger og filtre med bare noen få tastetrykk. Et av disse programmene er Adobe Lightroom. Programmet har en funksjon som kalles Forhåndsinnstillinger, eller Presets på engelsk, som gjør arbeidsflyten raskere og mer tidsbesparende.

Den enkleste måten å beskrive presets på er at de fungerer som et fotofilter, akkurat som filtrene du finner på Instagram og i andre fotoapper. Det kan være enkle svart-hvitt-konverteringer eller mer avanserte endringer som inkluderer vignettering, metning, fargetemperatur, kontrast og mer. Med presets i Lightroom kan du selv lage filteret (forhåndsinnstillingen) i henhold til din egen stil og smak. Dermed får du raskt og enkelt tilgang til favorittinnstillingen din på flere bilder, noe som gir deg en konsekvent stil i bildene dine. Med små justeringer kan du enkelt få et flott resultat.

Foto med og uten preset
Før- og etterbilde når du bruker en forhåndsinnstilling. Når du bruker en forhåndsinnstilling, endres bildet til innstillingene som er lagret i forhåndsinnstillingen.

Lag dine egne presets i Adobe Lightroom

Å lage dine egne presetsi Adobe Lightroom er en flott måte å enkelt sette ditt personlige preg på flere bilder på, samtidig som du beholder en konsekvent stil. Hvis du har flere lignende bilder som du ønsker å redigere med samme stil, kan du enkelt gjøre dette ved å opprette en forhåndsinnstilling.

Her viser vi deg trinn for trinn hvordan du lager dine egne presets for en mer effektiv arbeidsflyt. Vår kollega Daniel Johansson har fotografert bildet av Emelie på et jorde ovenfor, og vi bruker dette bildet til å demonstrere hvordan du kan lage din egen forhåndsinnstilling i Adobe Lightroom.

Begynn med å redigere ett av bildene - juster farge, kontrast, toning, skarphet og andre parametere til du er fornøyd. Når du er ferdig med redigeringen, kan du lagre innstillingene som en forhåndsinnstilling ved å klikke på plusstegnet (+) ved siden av Forhåndsinnstillinger og deretter velge "Lagre forhåndsinnstilling".

Husk at ikke alle presets passer for alle bilder, og at du kanskje må justere hvitbalanse, eksponering eller farger i etterkant. Eksperimenter og test deg frem, og ikke vær redd for å justere forhåndsinnstillingen.

Slik lager du dine egne presets i Lightroom
Du oppretter en forhåndsinnstilling ved å klikke på plusstegnet > Opprett forhåndsinnstilling.
Lag dine egne presets, innstillinger
Skriv inn et navn, velg hvilken menygruppe du vil plassere den i, og hvilke innstillinger du vil lagre, og trykk deretter på Lagre-knappen.
Velg din forhåndsinnstilling i Lightroom og se forskjellen

Slik laster du ned presets til Lightroom

Hvis du ikke vil lage din egen preset fra bunnen av - eller ønsker inspirasjon fra andre - kan du laste ned ferdige presets og importere dem til Lightroom. Internett er fullt av både betalte og gratis alternativer. Se våre gratis presets for nedlasting litt lenger ned på siden. Når du har funnet forhåndsinnstillingene du vil teste, importerer du dem inn i programmet.

For å importere en forhåndsinnstilling klikker du på plusstegnet og klikker på Importer forhåndsinnstillinger. Velg den nedlastede presets, og klikk på Importer. De vil nå ligge i forhåndsinnstillingsbiblioteket ditt, og du kan bruke dem på dine egne bilder. Du kan bruke dem som de er, eller du kan finjustere og eksperimentere videre med dem.

Importere presets som du har lastet ned på nettet
Last ned presets, og importer dem til Lightroom. Bruk dem som de er, eller eksperimenter videre.

Presets i praksis

Hvordan du jobber med presets, er selvsagt veldig individuelt og handler i stor grad om personlig smak. Våre kolleger og fotografer, Daniel Johansson og Mikael Järnåsen, deler sine tips om hvordan de jobber med presets i Lightroom.

Daniel: Slik bruker jeg presets

Jeg pleier å laste ned gratis forhåndsinnstillinger fra tid til annen som gir meg inspirasjon til hva slags redigering og stil jeg vil ha på bildet, eller så blar jeg gjennom mine egne presets. Det er en god øvelse å se på en ferdig forhåndsinnstilling og prøve å lage din egen versjon av den.

Jeg bruker sjelden en ferdig forhåndsinnstilling med en gang, fordi jeg liker å ha min egen stil. Forhåndsinnstillinger er perfekte for å få inspirasjon, se og lære om hvordan andre jobber med glidebrytere, toning og fargehåndtering i Adobe Lightroom.

Bla gjennom ulike forhåndsinnstillinger og få en forhåndsvisning av hvordan det vil se ut
Ved å bla gjennom forhåndsinnstillingene mine finner jeg raskt ut omtrent hvilken stil som kan passe til bildet mitt. Enten redigerer jeg bildet på samme måte, eller så justerer jeg forhåndsinnstillingen til jeg er fornøyd.

Mikael: Slik bruker jeg presets

Under en overskyet fotosession i oktober ved Kinda Kanal i Östergötland fanget jeg et gult slusevokterhus gjennom trærne. De gule høstløvene var en fin ramme i komposisjonen for å forsterke årstiden. Det uredigerte råbildet ser i utgangspunktet ganske bra ut, men det mangler litt ... punch!

Etter å ha importert bildet til Lightroom, prøvde jeg ut noen av mine favorittpresets for høstbilder. Det er mange faktorer som spiller inn når man prøver å skape det uttrykket og den følelsen man ønsker å formidle. Noen ganger handler det mest om litt retusjering og beskjæring, men det kan også være verdt å prøve å fremheve visse elementer i bildet med lys og farger. For akkurat dette motivet liker jeg nok den høststemte versjonen best, fordi det var slik det føltes på den tåkete høstdagen ved kanalen.

Last ned våre gratis presets med høsttema!

Mikael Järnåsen deler de syv forhåndsinnstillingene han brukte til høstbildet sitt. Last ned våre gratis presets via lenken nedenfor, og bruk dem på bildene dine! Forhåndsinnstillingene har samme navn som hvert eksempelbilde ovenfor.

Viktig å huske på med presets

Det er både raskt og enkelt å bruke presets, men det er noen vanlige fallgruver du bør være oppmerksom på. For det første er det noen viktige justeringer som det kan være lett å overse, eller du kan rett og slett bli sittende fast i gamle vaner uten å utvikle redigeringen din.

Bildene må ligne hverandre

For at du skal kunne bruke en forhåndsinnstilling og få like resultater på alle bildene i en serie, må bildene være like når det gjelder eksponering og farger. Hvis du for eksempel tar produktbilder i et studio, kan dette fungere fint, men et portrett utendørs vil sannsynligvis variere i lys og farge, så hver bildeserie kan trenge sin egen forhåndsinnstilling.

Beskjæring/størrelse og lokale justeringer

En av synderne når du lager dine egne forhåndsinnstillinger, er lokale justeringer og beskjæring/omforming. Ikke lagre disse i forhåndsinnstillingene, da de sannsynligvis vil variere fra bilde til bilde. Local Adjustments og Crop/Reshape er detaljjusteringer for hvert enkelt bilde, så fjern merket for dem når du lagrer en forhåndsinnstilling. Det samme gjelder ofte "Synkroniser innstillinger".

Lær deg utviklingen bak forhåndsinnstillingene

Hvis du bare bruker forhåndsinnstillinger, spesielt de du har lastet ned fra nettet, er det en risiko for at du ikke lærer deg teknikken bak utviklingen, og at du stoler på at forhåndsinnstillingene gjør jobben for deg. Hvis du bruker populære forhåndsinnstillinger som mange andre bruker, risikerer du at bildene dine ser like ut som alle andres, og at originaliteten og den personlige stilen din går tapt.

Jobb raskt og kreativt med forhåndsinnstillinger

Du kan absolutt gjøre mye og lære mye om redigering ved å lage dine egne og teste andres forhåndsinnstillinger, men ikke glem fallgruvene, og ikke fall inn i gamle hjulspor. Bruk forhåndsinnstillinger for å gjøre arbeidet enklere og redigeringen raskere, men også for å utfordre kreativiteten din. Del forhåndsinnstillingene dine og spre redigeringsglede til de rundt deg.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

2
okt

Velg riktig SSD – en kjøpsguide

Går du stadig tom for lagringsplass på datamaskinen? Eller ønsker du å flytte filer raskt mellom ulike enheter? Da er en SSD det perfekte valget for deg. Det er mange ting å tenke på når det gjelder SSD-er, og i denne guiden hjelper vi deg med å finne den som passer best for deg.

Les mer

13
sep

Lær mer om PC-skjermer – en kjøpsguide

Hvilken skjerm bør jeg kjøpe? Hvilken oppløsning trenger jeg egentlig, og hva betyr fargerom? Det er en jungel å velge i, og ulike typer arbeid krever ofte en spesifikk type skjerm. I vår kjøpsguide går vi gjennom funksjonene du bør vurdere for å finne dataskjermene som passer for deg.

Les mer

17
apr

8 tips for bedre naturbilder

Drømmer du om å ta vakre naturbilder, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Eller ønsker du å utfordre deg selv som naturfotograf og ta bildene dine til neste nivå? Her er våre beste tips til hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder.

Les mer

27
jul

Hvitbalanse – kameraets innstillinger

Alt lyset rundt oss har ulike temperaturer, såkalt fargetemperatur. Avhengig av vær, tid på døgnet og lyskilde skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blått (kaldt lys). I fotografering brukes hvitbalanse for å balansere temperaturen slik at lyset ikke blir for varmt eller for kaldt.

Les mer

21
jan

Lysformere – hvilken skal du velge?

Enten du går med tanker om å kjøpe en blits eller belysning med fast lys, eller om du alt har belysning, er det på tide å fundere over hva slags lysformere du vil bruke. Med en lysformer kan du påvirke blitsens egenskaper ved å forandre lysets form, størrelse og spredning. Dette for å skape et helt nytt lys, samt ha muligheten for å skape kreative lyssettinger. Det finnes et enormt utvalg av lysformere som gir deg et tusentalls kombinasjoner – ikke bekymre deg, vi skal guide deg til å finne rett valg for deg!

Les mer

22
jan

Lyssetting ved portrettfotografering

Når dagene blir kortere og lyset forsvinner allerede tidlig på ettermiddagen, det er på tide å bruke eget lys eller teste å fotografere i studiomiljø. Mange kan tenke at fotografering med blitser og lyssetting er vanskelig, men når man bryter det ned og jobber rolig og metodisk så vil du fort oppdage hvilken kontroll du har over lyset. Et vanlig spørsmål er hvor skal man plassere blitsen? Svaret kan sammenlignes med en spørsmålet om hvor langt er egentlig et tau, da det avhenger av hva du ønsker å oppnå med ditt bilde og hvilken stil du ønsker på det. Vil du skape et mykt, kontrastrikt, hardt, mørkt eller lyst bilde?

Les mer

Først publisert: oktober 2018
Teksten oppdatert: januar 2025


Scandinavian Photo

16.01.2025

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen