Systemkameraets innstillinger

Her har vi forklart systemkameraets ulike innstillinger svært kortfattet. I slutten av hver del kan du finne en link der du kan fordype deg ytterligere.

Lær kameraets innstillinger hos oss – vi kan fotografering

Innhold

Innstillinger for fotografering

Blender

Blenderen regulerer hvor stor åpningen i objektivet er, og dermed hvor mye eller hvor lite lys som slippes inn. Jo lavere tall du velger (f.eks. f/2,8) jo større blir åpningen i objektivet, og desto mer lys slippes inn i kameraet. Les mer om blenderen.

Lukkertid

Systemkameraets lukkertid bestemmer mengden lys som kommer gjennom ved å regulere tiden som blenderen er åpen. Den måles i sekunder og deler av sekunder (f.eks. 1/4000 - 30 sek). Jo lenger lukkertid, desto mer lys kommer inn i kameraet. Les mer om lukkertid.

ISO

ISO påvirker filmens/sensorens følsomhet for lys. Jo høyere ISO-tall desto høyere følsomhet. Høyere ISO innebærer et lysere bilde, men også mer støy og korn i bildet. Dette kan reduseres i et redigeringsprogram, eller i et kamera med god støyredusering. Les mer om ISO.

Eksponeringskompensasjon

Eksponeringskompensasjonen hjelper deg å justere lyset i bildet dersom du ikke er fornøyd med hvordan kameraet selv har gjort det. Kompensasjonen måles i ulike trinn, også forkortet som EV. Ofte måler kameraet lyset feil når du fotograferer i motlys eller lignende situasjoner. Les mer om eksponeringskompensasjon.

Hvitbalanse

Hvitbalanse balanserer temperaturen i lyset, slik at det hverken blir for varmt eller for kaldt. I systemkameraet finnes en rekke justerbare lysmoduser som er tilpasset etter ulike sorter lysforhold. For eksempel finnes ikonet for skyer for fotografering i overskyet vær. Les mer om hvitbalanse

Lysmåling

Ulike lysmålingsmetoder kan du benytte deg av for å få bildet ditt godt eksponert. Du hjelper kameraet til å bedømme og siden beregne lyset på best mulig måte ved å velge en lysmålingsmetode som passer situasjonen du fotograferer i. Les mer om målemetodene.

Fokusering

For å få til et godt bilde er fokus svært viktig. For å hjelpe deg har du kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder. Les mer om fokusering her.

Utløsermodus

Når du fotograferer, kan du velge ulike matemetoder / utløsermoduser, for eksempel for raskt å ta flere bilder på rad eller for å utsette fotograferingen, slik at du har tid til å løpe fremover og være med i bildet når du tar et gruppebilde.

Et bilde

Med denne innstillingen tar kameraet kun et bilde per trykk på avtrykkeren. Denne modusen kan du bruke nåær du fotograferer stille motiv, eller Stop Motion, siden du da bare trenger å ta et bilde av gangen.

Stille bildetagning

Ved fotografering i denne modusen høres det ikke like godt når du tar bilder. Veldig anvendelig ved fotografering av dyr, i kirker eller i andre situasjoner der men ikke vil skremme/forstyrre noe/noen.

Seriebildetagning

Snabb serietagning

Her tar kameraet en hel serie med bilder mens du holder inne avtrykkeren. Hvor mange bilder kameraet tar per sekund er avhengig av modell og hvor lang serie med bilder du tar avhenger blant annet av minnekortets skrivehastighet. Les mer om minnekort her.

Vises symbolene i flere ulike varianter på kameraet ditt betyr dette at kameraet har flere seriebildetagningsmoduser i ulike hastigheter. H i sammenheng med dette ikonet står hvertfall for raskt seriebildetagning, og L eller "ingen bokstav" står for langsommere.

Denne modusen kan du bruke når noen åpner en pakke, når et dyr eller barn leker eller i andre situasjoner der mye skjer. På denne måten kan du enten se hele hendelsesforløpet, eller plukke ut det bildet som ble aller best.

Selvutløser og fjernkontroll

Hvis du ønsker å ta bilder med en viss forsinkelse, eller med en fjernkontroll/fjernutløser så bytter du til denne modusen. På endel kameraer gjelder de samme ikonene for både selvutløser og fjernkontroll, mens enkelte kameraer har tidtageruret som selvutløser og fjernkontrollen for fjernutløser. Her kan du oftest velge om du vil ha 10 sekunder eller 2 sekunders forsinkelse (eller at kameraet utløses direkte når du kobler til en kontroll).

Både selvutløser og fjernkontroll kan brukes når du vil være med på dine egne gruppebilder, eller når du tar bilder med lange lukkertider og vil unngå å skumpe borti kameraet (slik at du ikke skaper unødvendig uskarphet).

Dette finnes med en mer kortfattet forklaring i manualen - samt med instruksjoner for hvordan du stiller inn på akkurat ditt kamera.


Til toppen av siden

Kameraets programvalg

På kameraets programrattet finner du blant annet de fire standardprogrammene M, AV, TV og P (som også kan hete M, A, S og P - men funksjonene er de samme), motivprogrammer for alle typer motivsituasjoner og en eller flere spesialprogrammer, som er unike for ditt merke eller din kameramodell (ler mer om de i din manual).Med de ulike programmene bestemmer du selv hvor lite eller hvor mye kontroll du vil ha over kameraet og følgelig også bildene.

Kamerates programvalg Canon vs Nikon

Standardprogram

programrattet for Canon og Nikon

Motivprogram / Scene

Motivprogrammene er en gjeng programmer med tilpassede innstillinger etter ulike fotosituasjoner. Disse er et lite steg opp fra Full Automatikk, ettersom du i det minste har mulighet til å velge hvilken type motiv du har tenkt til å fotografere, men ellers kan du heller ikke her påvirke innstillingene. Eksempler på motivprogram er Portrett, Landskap, Nærbilde, Bevegelige motiver, Natt.


Til toppen av siden

JPEG vs. RAW

Hvilket bildeformat bør du fotografere i? I dette innlegget beskriver vi forskjellene mellom de to ulike bildeformatene.

JPEG

  • Standardformat for bilder, ferdig til og åpnes og blas gjennom på datamaskinen, lastes opp på nettet, eller hva du ønsker å gjøre med de.
  • Komprimert, noe som gjør at den ikke tar opp like mye plass, men også at man taper endel av bildeinformasjonen som finnes tilgjengelig i RAW-filen.
  • Auto-redigert i kameraet (mer kontrast, skarpere).
  • Mulig å redigere i etterhånd, men bildet brytes ned hver gang man på en måte justerer den.

JPEG anbefales til deg som ikke vil etterbehandle bildene, og som lett vil kunne bla gjennom bildene på f.eks. datamaskinen, TVen og i den digitale fotorammen, samt e-poster til venner og legge opp på nettet, uten og først bytte filformat.

RAW

  • Rå-format, designet for å åpnes og bearbeides i programvare som f.eks. Photoshop.
  • Ukomprimert, all bildeinformasjon fra fotograferingen er fremdeles der, for at du skal kunne få så mye ut av etterbehandlingen som mulig
  • Tar opp større plass på datamaskinen/harddisken
  • Oppleves som mer "dull" enn en jpeg-fil fordi den er helt ubearbeidet - original.

RAW anbefales til deg som vil ha flere muligheter, full kontroll over bildene og som vil jobbe med bildene dine i et etterbehandlingsprogram.

Sammenligning ved fotografering i JPEG og råformat

Original

Bilde tatt i JPEG har mistet detaljer i de mørke områdene

JPEG

Bilde tatt i RAW har flere detaljer bevart

Raw

Bildet er fra begynnelsen av undereksponert, men er lyst opp i Photoshop. Som du ser kan du få frem detaljer i de mørkere partiene ved å fotografere i RAW.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

10
feb

Hvilket systemkamera bør jeg kjøpe?

Hva bør jeg tenke på som nybegynner før jeg kjøper et kamera? Hvilket systemkamera passer meg best og hvilke funksjoner er viktige? Uansett om du skal kjøpe ditt første systemkamera eller oppgradere til et nytt er det mange ting du bør tenke på. I vår kjøpsguide hjelper vi deg med svar på de vanligste spørsmålene og gjennomgår hva du bør tenke på for å finne det systemkameraet som passer deg best.

Les mer

12
nov

Lær deg mer om minnekort

Minnekort kommer i mange forskjellige varianter, størrelser og merker med forskjellige kvaliteter, hastigheter, teknologier og betegnelser. Synes du det er vanskelig å vite hvilket du skal kjøpe og hva som skiller dem? Vi prøver å rydde opp i denne jungelen ved å forklare de forskjellige minnekorttypene, hvilket kort du trenger og også se på alle de kryptiske kodene og hva de betyr.

Les mer

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

Scandinavian Photo

28.02.2019

Del

For kreative siden 1982

I Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med å realisere visjonene sine innen foto, lyd, video, film, musikk, kunst og teknologi. Vi brenner for både teknologien og menneskene som bruker den. Vi vet at de riktige verktøyene kan gjøre ideer til virkelighet, og vi er her for å hjelpe deg med å velge de riktige produktene for det du ønsker å gjøre. I tillegg til produkter av høy kvalitet tilbyr vi også personlig service. Med vår ekspertise og vårt engasjement sørger vi for at du får det utstyret som passer deg best.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen