Hvilket systemkamera bør jeg kjøpe?

Hva bør jeg tenke på som nybegynner før jeg kjøper et kamera? Hvilket systemkamera passer meg best og hvilke funksjoner er viktige? Uansett om du skal kjøpe ditt første systemkamera eller oppgradere til et nytt er det mange ting du bør tenke på. I vår kjøpsguide hjelper vi deg med svar på de vanligste spørsmålene og gjennomgår hva du bør tenke på for å finne det systemkameraet som passer deg best.

Vilken systemkamera ska jag köpa? Läs vår köpguide här.

Innhold

Hva er forskjellen mellom kompaktkamera og systemkamera?

Lurer du på om du skal kjøpe et systemkamera eller et kompaktkamera? Hva som passer deg best avhenger selvfølgelig helt av dine behov, og før du bestemmer deg er det greit å forstå forskjellene mellom de to kameratypene.

Et kompaktkamera er komplett i seg selv, mens et systemkamera er en del av et system hvor den største fordelen er at man kan bytte objektiv og dermed endre kameraets egenskaper. Med forskjellige objektiver kan du bruke samme kamera til å ta alt fra vidde landskap til nærbilder av månen. Du kan velge systemkamera ut fra behov, avhengig av om du vil fotografere alt mulig, eller om du vil spesialisere fotograferingen på et bestemt område.

Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper et systemkamera?

Å kjøpe et systemkamera handler ikke om å stille spørsmålet "hvilket systemkamera er best?" men i stedet "hvilket systemkamera er best for meg?". Det er viktig å finne et kamera som dekker akkurat dine behov og ønsker og som du kan vokse med. Her har vi satt sammen en liste med ti punkter på ting som er greit å slå opp og tenke på når du skal velge ditt første systemkamera, eller oppgradere til det neste.

  1. Pris
  2. Med eller uten speil
  3. Sensorstørrelse
  4. Autofokusfunksjoner
  5. Bilder per sekund
  6. Oppløsning
  7. Skjerm og søker
  8. Størrelse, vekt og ergonomi
  9. Tilkoblinger
  10. Spesialfunksjoner

1. Pris

Budsjettet ditt spiller selvfølgelig inn når du kjøper et kamera. Det du må huske på når du skal kjøpe systemkamera er å ikke bare fokusere på prislappen på selve kameraet. Som sagt er det en del av et system og du trenger litt tilbehør for å få et komplett produkt og være fornøyd med kjøpet.

Systemkameraer selges både som kamerahus alene eller sammen med objektiver. Som nybegynner er det perfekt å kjøpe et kamera med medfølgende kit-objektiver, de dekker de fleste behov og er gode "allround"-objektiver.

Har du systemkamera siden før, har du sannsynligvis minst ett objektiv du kan bruke – hvis du velger et kamera som er en del av samme system. Hvis det er ditt aller første kamera eller du ønsker å bytte til et annet system, må du regne med (minst) ett objektiv i budsjettet. Hvis du allerede vet hvilken type objektiv du vil ha, er det også fullt mulig å kjøpe kun kamerahuset og deretter komplettere det med et objektiv du ønsker.

I tillegg til kamera og objektiv er det også litt ekstra tilbehør du bør inkludere i budsjettet. Litt lengre ned på siden gir vi deg råd om tilbehør du trenger og som er "kjekt å ha".

Før du bestemmer deg for hvilket kamera du skal kjøpe, må du også tenke på hvordan det vil holde seg i fremtiden. Dekker den dine behov bare for i dag, eller er det plass til å vokse med den i årene som kommer? Hvordan tror du din fotointeresse og engasjement vil se ut om fem år? Etter hvert som interessen for fotografering eller film vokser, vil du velge et kamera som du kan ha glede av lenge før du trenger å oppgradere. Det blir billigere på sikt å kjøpe med en gang enn å måtte bytte etter bare noen år.

Du kan også finne virkelig gode brukte kameraer til en billigere pris enn å kjøpe nytt. Er du ikke ute etter den nyeste modellen er second hand et veldig godt alternativ. Sjekk ut vårt bruktutvalg her.

2. Speilløst eller speilreflekskamera?

De første digitale systemkameraene som kom var såkalte speilreflekskameraer, også kalt DSLR (Digital single-lens reflex cameras), som bruker speil for å reflektere lyset og bildet fra objektivet til bildesensoren og til søkeren, dvs. hullet du ser gjennom når du fotograferer. I en optisk søker ser du virkeligheten akkurat slik den er, via speilene.

Nå for tiden går flere og flere produsenter over til kun å lage speilløse systemkameraer, også kalt kompakte systemkameraer. Nettopp fordi kameraet ikke har innvendige speil men bildet treffer sensoren direkte, er speilløse kameraer litt mindre og mer kompakte enn DSLR-kameraer.
En annen forskjell mellom speilrefleks og speilløs er søkeren. Speilløse kameraer har elektroniske søkere som viser virkeligheten på en liten skjerm på kameraet, og gir deg en umiddelbar forhåndsvisning av hvordan bildet ditt vil bli.

Speilløse kameraer er fortsatt virkelig gode alternativer og også billigere enn speilløse systemkameraer, men det er ikke til å komme utenom det faktum at kameraverdenen går mer og mer over til speilløs og de er mer fremtidssikre enn speilreflekskameraer.

3. Hvilken sensorstørrelse bør jeg ha?

4. Autofokusfunksjoner

Hvis du kun har tenkt å bruke manuell fokus, så er ikke dette punktet det viktigste for deg, men de aller fleste bruker autofokusen på et eller annet tidspunkt. Avhengig av hva du har tenkt å fotografere, er det autofokusfunksjoner som er mer eller mindre nyttige. Øyeautofokus er et veldig nyttig hjelpemiddel når du fotograferer mennesker og dyr, men mindre viktig når du fotograferer landskap.

Det kan også være en idé å sjekke hvilken fokustype kameraet bruker og hvordan fokuspunktene er fordelt over bildeflaten. Les mer om kamerafokus her.

5. Bilder per sekund

Hvor mange bilder per sekund et kamera kan ta angis i fps (frames per second) eller bps (bilder per sekund) og kalles også seriebildeopptak. Skal du fotografere mye sport, action og fartsfylte motiver, er dette et viktig aspekt å sjekke. Her kan minimum 10 bps være greit å sikte på.

For å få maksimal kapasitet ut av burst imaging, kreves det også en tilstrekkelig raskt minnekort.

6. Oppløsning

«Jo flere megapiksler, jo bedre er kameraet» sa man før, men det stemmer ikke lenger. Oppløsningen spiller selvsagt fortsatt en viss rolle, men i dag er alle kameraer høyoppløselige nok til at du ikke skal se deg blind på antall megapiksler. Skal du primært filme med kameraet er megapiksler nesten uviktig, det samme hvis bildene dine kun skal vises på skjermer. 20 megapiksler er nok for høykvalitets utskrifter i A3-størrelse, så det er kun hvis du skal lage enda større utskrifter eller har behov for å kraftig beskjære bildene i etterkant at du bør se etter høyere megapikseltall.

Har du tenkt å filme mye med kameraet ditt, kan det være verdt å sjekke hvilken videooppløsning og videoformat kameraet klarer.

Søker er også et punkt å sjekke. Det er noen kameramodeller som ikke har søker i det hele tatt, så hvis det er viktig for deg, se etter en annen modell. Søkerens største fordel er at den er lettere å bruke i sterkt sollys eller motlys hvor displayet kan være vanskeligere å komponere med.

8. Ergonomi, størrelse og vekt

Det er viktig at kameraet føles godt å holde i og at du enkelt får tilgang til alle knapper og kontroller. Vi er alle forskjellige og tenker forskjellig, så det er greit å få en følelse av det før du kjøper ditt første kamera. Du er hjertelig velkommen inn i våre butikker for å teste kameraene våre før du bestemmer deg.

9. Tilkoblinger

Hvilke koblinger kameraet har er spesielt viktig hvis du har tenkt å filme mye med kameraet ditt. Da er det greit å ha mikrofonuttak for å kunne koble til ekstern mikrofon, men også hodetelefonuttak for å kunne holde styr på lyden under opptaket. En HDMI-kontakt lar deg koble til en videomonitor.

Det kan også være greit å sjekke hvilken type minnekort kameraet er kompatibelt med, og om kameraet har doble minnekortspor hvis det er viktig for deg.

10. Spesialfunksjoner

Til slutt bør du tenke på andre funksjoner som kan være viktige for deg og din fotografering. Med Wi-Fi kan du både fjernstyre kameraet og raskt og enkelt overføre bildene dine til mobiltelefonen, men det er også flere trådløse tilkoblinger som Bluetooth, NFC og GPS som kan være viktige for deg.

Skal du hovedsakelig bruke kameraet i studio er værtetting ikke avgjørende, men for natur- og landskapsfotografen er det en ekstra trygghet.

For deg som har tenkt å filme mye kan det være greit å sjekke hvilke videofunksjoner du setter pris på. Hvis du ønsker å lage timelapse-videoer, sjekk om kameraet klarer det, eller om det skal brukes til live streaming, finnes det kameraer som er bedre egnet til det formålet.

Til slutt er den maksimale lysfølsomheten (ISO) til kameraene forskjellig, så hvis du vet at du kommer til å fotografere mye under dårlige lysforhold, kan dette være viktig for deg. Høye ISO-verdier gir mer støyende bilder, men et veldig høyt maksimalt antall kan være en indikator på at kameraet håndterer middels verdier bedre Les mer om ISO her.

Er du klar til å se etter kamera?


Til toppen av siden

  • Normal brennvidde regnes mellom 35–60mm, omtrent tilsvarende normal synsvidde. Tall under dette teller som vidvinkel og tall over 60mm er telefoto (zoomet inn).
  • Telezoom er et zoomobjektiv som er tilgjengelig i flere brennvidder, alt fra 60-600mm.
  • Vidvinkelzoom er også et fast zoomobjektiv med en bredere vidvinkel (lavere tall). For å bli klassifisert som vidvinkel starter brennvidden under 24mm.
  • Faste brennvidder er ofte veldig lyssterke og skarpe objektiver. De har ikke zoom, i stedet blir bena dine zoomen. Det er mest vanlig å starte med en fast brennvidde på 35 eller 50mm.
  • Makroobjektiver er faste objektiver med egenskaper som er optimalisert for nærbilder.

Ønsker du å lese en mer detaljert forklaring finner du vår objektivguide her


Til toppen av siden

Hva skal du fotografere?

For at du skal finne et kamera som passer deg, er det greit om du tenker på motivene du vil fotografere. Her kan du lese en kort beskrivelse av hvilke kamerafunksjoner som egner seg for fotografering av landskap, portretter, reiser, hverdagsliv, street, film og action.

Kamera for landskapsfotografering

Liker du å fotografere landskap trenger du et kamera som du kan ha med deg ut i skog og mark. Landskapsfotografering er ofte en ganske langsom prosess der langsomme lukkerhastigheter er mer nyttig enn serieopptak og værforsegling oppveier superrask autofokus. Her passer alt fra de enkleste kameraene til de mer eksklusive. For landskapsfotografering er en vanlig zoom bra, samt en god vidvinkelzoom hvis du vil fotografere med vidvinkel.

Kamera for portretter

Skal du ta flotte portretter av barn, voksne eller dyr, er objektivet faktisk viktigere enn selve kamerahuset. Ofte etterstreber man en myk og fin bakgrunnsuskarphet, så i tillegg til vanlig zoom er det greit å ha et objektiv med fast brennvidde på 50-85mm med stor blenderåpning (lavt f/-tall). Det sammen med kameraet ditt vil gi deg fine portrettbilder med flott bokeh

Egenskaper for portrettfoto

  • Øyeautofokus
  • Godt utvalg av lyssterk optikk

Kamera for hverdag, reise og gate

Liker du å ta bilder på reiser, i byen eller i hverdagen? Da er det greit å ha et kamera som er relativt lite og diskret, og det er absolutt ingen ulempe om det ser bra ut. Her kan et hendig superzoom-kamera og et fast streetobjektiv være nyttig. Nøyaktig og rask autofokus er nødvendig, slik at du ikke går glipp av noen bilder.

Egenskaper for daglig fotografering

  • Passende størrelse og vekt
  • God autofokus

Kamera for actionfotografering

Det er her de raske kameraene skinner. Lange zoomer, rask serieopptak og ekstremt rask autofokus prioriteres hvis du vil fotografere action som sport eller fugler. Liker du å skyte i dette området må du som regel opp litt i prisklasse for å virkelig bli fornøyd.

Egenskaper for actionfoto

  • Rask autofokus
  • Hurtig seriebildeopptak
  • Stor buffer

Kamera for vlogg og video

Liker du å filme eller vlogge kan du selvfølgelig gjøre det med systemkameraet ditt. Da er det greit å ha et kamera som har mikrofon- og hodetelefontilkoblinger, for å kunne ta opp og høre lyden. Bildestabilisering er også en stor fordel for å unngå risting ved filming. Vlogger du er det spesielt viktig å ha en vippbar skjerm med selfie-modus slik at du kan se deg selv når du tar opp.

Kameraegenskaper for vlogg

  • Vippbar skjerm med selfie-modus
  • Mikrofon og hodetelefontilkobling
  • Bildestabilisering

Til toppen av siden

Kompletter systemkameraet ditt med riktig tilbehør

Når du har funnet et kamera som passer deg, er det på tide å gå gjennom hvilket tilbehør du trenger. Noe tilbehør kreves for at kameraet skal være brukbart, og annet er nødvendig for at du skal få en morsommere og tryggere fotograferingsopplevelse.

Tilbehøret man må ha til systemkameraet

Først av alt trenger du et minnekort for å kunne lagre bildene dine. Det er smart å enten ha ett kort med stor lagringskapasitet eller to kort med mindre lagringskapasitet og bytte mellom dem. Du vil heller ikke risikere å gå glipp av fotomuligheter fordi batteriet går tomt. Et ekstra kamerabatteri er et must slik at du alltid har et ferdig oppladet batteri å bytte til. Til slutt trenger du også en bag for å beskytte, oppbevare og transportere kameraet og tilbehøret når det ikke er i bruk.

Tilbehøret som er kjekt å ha

Når du har investert i godt utstyr, vil du naturligvis ta vare på det. Du kan beskytte utstyret ditt på flere smarte måter. Med et beskyttende UV-filter for objektivet ditt og en skjermbeskytter for kameraskjermen, får kameraet ekstra beskyttelse mot riper og smuss. Visste du også at du aldri bør blåse på kameraet eller objektivet med munnen? En blåsebelg og mikrofiberklut er en rimelig investering for å fjerne støv og holde kameraet rent og ryddig.

Til toppen av siden


Trenger du hjelp til å finne de riktige produktene? Vi er her for å hjelpe deg – kontakt oss på på 21 65 98 40, via vårt kontaktskjema eller besøk oss i vår Tech Hall i 5. etasje på Steen & Strøm i Oslo. Bli med i vårt community for å møte likesinnede innholdsskapere, delta på våre gratis eventer, hold deg oppdatert på alle produktnyheter og lær mer i kunnskapsbanken vår.


Mer kunnskap

14
jul

Kameraets sensorstørrelser – hva er forskjellen mellom fullformat og APS-C?

Sensoren i et kamera kan sammenlignes med filmen i et analogt kamera. Den registrerer lyset fra objektivet og konverterer det til et bilde. Det finnes bildesensorer i ulike formater som er greit å kjenne til ved kjøp av systemkamera. Her ser vi nærmere på kamerasensorer spesielt, de ulike størrelsene og hva som skiller de fra hverandre.

Les mer

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

28
feb

Systemkameraets innstillinger

Her har vi forklart systemkameraets ulike innstillinger svært kortfattet. I slutten av hver del kan du finne en link der du kan fordype deg ytterligere.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen sitter inne i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Objektivenes betegnelser

Hva betyr IS på objektivet? Hva er forskjellen mellom AF-S og AF-P? Det finnes mange forskjellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert merke har sine egne betegnelser. Vi hjelper deg med å finne ut hva de betyr, slik at du vet hva som er viktig å vite når du kjøper et nytt objektiv.

Les mer

Scandinavian Photo

10.02.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen